Legendy lokálů


Hostince Šárky

Vyrazili jsme na osmikilometrovou procházky z Podbaby do Divoké Šárky. Cestou jsme napočítali třináct hostinců, z velké části dávno neexistujících. Teď se tu můžeme občerstvit pouze na dvou místech.

Legendy lokálů

Hospodskou klasiku se stoletou tradicí rodinného podniku jsme objevili v Libuši. Antonín Hertl zakoupil tento dům v roce 1923 a prakticky okamžitě si tu otevřel hostinec pod původním názvem U lip. Ten ale nebyl hlavním směřováním jeho podnikání.

Petrská čtvrť

Tentokrát jsme vyrazili na prohlídku historických hostinců Petrské čtvrti. Začneme Na Kuklíku, už neexistující proslulé hospody s výjimečným hostinským Vilémem Srpem. Stavíme se i U vojáčků, kde pivo čepují přes sto let a také v minihospůdce U Hrstků.

Legendy lokálů

Tentokrát jsme navštívili libeňské historické hostince. Hospoda U Králů i Na Korábě se zaměřují na trochu jinou klientelu. Zatímco ta první dává přednost šipkařům a hospodským kvízům, ve druhé se vaří a vítají muzikantské partičky.

Legendy lokálů

V pravidelném seriálu jsme tentokrát navštívili hostince, ale i historické a současné tančírny karlovského Fügnerova náměstí, včetně legendární velkorestaurace Apollo. Objevili jsme tu i pozůstatky dobové konstrukce velkého tanečního sálu.

Hospody Lublaňské ulice

V dalším díle seriálu Legendy lokálů navštívíme hostince jedné jediné karlovské ulice. Nejen ty dávno zrušené, ale i jedinou z těch historických, která v Lublaňské ulici dosud zbyla.

Hostince ulice Karoliny Světlé

V dalším díle seriálu Legendy lokálů připomeneme dávnou populární putyku pražských divochů U Valšů a ukážeme i dosud fungující hostinec U rotundy se starosvětskou atmosférou.

Legendární hospoda v Hloubětíně

Na stejném místě v Hloubětíně stojí tento původně zájezdní hostinec už od desátého století. Navštívila ho řada významných panovníků a jeden z nich tu dokonce s mladou šenkýřkou zplodil levobočka. Víc v reportáži Petra Sojky.

Restaurant Bohemia

Kdysi slavný restaurant Bohemia na Výstavišti je po dlouhé rekonstrukci. Vyšla na 90 milionů korun. První sezonu restauraci provozoval tehdy známý restauratér Václav Petzold. V pavilonu se pořádaly vlastenecké akce i koncerty.

Hostinec U Bonaparta

Dnes už jsou jeho těžká vstupní vrata dlouhá léta beznadějně uzamčená, za minulého režimu to ale býval jeden z nejpopulárnějších pražských hostinců vůbec. Jeho nedávnou historií nás provedli dva vážení štamgasti.