TV program Osobní program  
čtvrtek 26. 6. 2008
16:55 ČT2

Domácí lékař aneb Nic není jen tak

PST4:3  
Stopáž: 8 minut
Rok výroby: 2008
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
Nejbližší premiéra
/ivysilani/10098810724
Předchozí díl další díly Následující díl
Archiv


Související pořady:
Zdravotní test národa
Příběhy moderní medicíny - Leukémie v 21. století
Tajemství těla
Doktoři
První pomoc
DoktorKA
Při prevenci máte větší šanci
První pomoc
Diagnóza
Domácí lékař aneb Nic není jen tak
Medicína pro 21. století
Dětská záchranka v akci
Na pomoc životu
Domácí lékař aneb Nic není jen tak
Diagnóza

Další zdroje:
HERAFILM - science media
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Jak se nenechat zaskočit zdravotními problémy. Připravil M. Hanzlíček
Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek Klikněte pro větší obrázek

Salmonelóza

Salmonelóza je infekční střevní onemocnění vyvolané bakteriemi rodu Salmonella. Projevuje se horečkou, bolestmi břicha, průjmy a zvracením. Salmonely jsou střevní bakterie, které vstupují do organizmu ústy s jídlem nebo vodou. Jednou ze základních vlastností salmonel
je poměrně snadné rozmnožování. Po dvou dnech se ve vejci s deseti buňkami salmonel, uloženém při teplotě okolo 20 °C, namnoží na několik miliard. MUDr. Jiří Pešina v tomto dílu Domácího lékaře vysvětlí vlastnosti původce onemocnění, sdělí příznaky onemocnění i jak se proti němu chránit.

  • Slovníček:
    • Dehydratace
      Ztráta tekutin a minerálních látek z organizmu, například u člověka při opakovaném průjmu a zvracení. Rehydratační roztok: 1 litr převařené vody + 1 lžička mořské soli + 7 lžiček cukru. Roztok je potřeba vypít v množství půl litru za hodinu pro dospělého člověka a čtvrt litru za hodinu pro dítě.
    • Hygienická opatření
      Osobní hygiena spočívá v pečlivém omývaní rukou a jiných částí těla, které mohly přijít do kontaktu buď s infikovanou potravinou, nebo stolicí. Stačí běžné dezinfekční prostředky a mýdla. Hygiena v kuchyni obnáší správný výběr a uchovávání potravin. Pracovní nástroje jako nože mohou být také nebezpečné: Na vyvolání infekce u zdravého dospělého člověka stačí takové množství vaječného žloutku, které zůstane na noži po rozkrojení volského oka. Rezervoárem bacilů mohou být i zvířata chovaná na mazlení, obzvláště domácí želvičky. Větším problémem mohou být bacilonosiči, kteří se zabývají zpracováním potravin, nebo zdravotnický personál. U nich se zvažuje dlouhodobá antibiotická léčba. Nutná je opakovaná kontrola stolice na přítomnost salmonely. Každé nové onemocnění salmonelózou se musí povinně hlásit.
    • Salmonella enteritidis
      Bakterie nazvaná podle amerického bakteriologa D. E. Salomona (1850 až 1914). Salmonela –patří do rodu gramnegativních pohyblivých tyčinkovitých bakterií z čeledi Enterobacteriaceae. Dosud bylo izolováno 1400 sérovarů. Jsou to původci nejrozšířenějších střevních i celkových infekcí u živočichů i lidí, například Salmonella typhi vyvolává břišní tyf. Některé sérovary byly poprvé izolovány na území České republiky a světově uznány: Salmonella praha, Salmonella vinohrady a Salmonella presov.
  • Účinkující: MUDr. Jiří Pešina
  • Odkazy: www.pesina.medikus.cz
  • Obor: Břicho, střeva, močové cesty
  • Režisér: Martin Hanzlíček
  • Spolupracovali: Zita Drdová, Martin Kubala, Jaromír Herskovič,
    Vladimír Cihelka a Šárka Speváková

reklama

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 1809

Na témata televizního Domácího lékaře 
pravidelně navazuje rozhlasový
Rodinný lékař.
Na dotazy diváků
a posluchačů zde pravidelně odpovídají odborníci na danou problematiku. 
Český rozhlas 2 - Praha
Rozhlasový pořad můžete slyšet každý pátek od 10.05 do 10.55 hodin na Českém rozhlasu 2 - Praha.