Maso

Krůtí rolka se špekovými nočky a jalovcovou omáčkou

Jiřina Bohdalová s kuchařským mistrem Rudolfem Jurigou připravili opravdovou pochoutku – krůtí rolku s čerstvou bazalkou a mozarellou, k tomu špekové noky z odpalovaného těsta s výbornou smetanovou omáčkou s jalovcem.

Krůtí rolka

plátky krůtích prsou
sůl
bílý pepř
bazalka
mozarella
rajské jablíčko
anglická slanina
olej

Krůtí plátek trochu naklepeme, osolíme, opepříme, přidáme čerstvou bazalku, nakrájenou mozarellu a plátky rajského jablíčka (bez jádřinců). Zabalíme do rolky a dvěma plátky slaniny rolku obtočíme. Takto připravené rolky opečeme ze všech stran v rozpáleném oleji a pak dáme péci do trouby na čtvrt hodiny při 150 °C.

Špekové nočky

1/2 l mléka
hladká mouka
sůl
100 g anglické slaniny
olej

Do svařeného mléka přisypáváme za stálého míchání hladkou mouku, trochu osolíme. Mezitím si osmahneme na pánvi nakrájenou slaninu, kterou přidáme do těsta. Dvěma lžícemi vypichujeme nočky, které vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme.

Jalovcová omáčka

máslo
cibulka
roztlučený jalovec
sůl
pepř
2 dl smetany
jíška

Do hrnce dáme máslo, 1 menší nakrájenou cibulku, rozdrcený jalovec a vše orestujeme (do změknutí jalovce). Pak zalijeme smetanou, osolíme a necháme provařit. Přihustíme jíškou a nakonec propasírujeme do hladké omáčky.

Další recepty Celý díl