27 minut
Folklorní magazín

23. července 2011

Obsah dílu

Štěpy — Ruční výroba papíru — Slavnosti hanáckého kroje

Části dílu

00:27
Štěpy
    Dvacátý ročník Mezinárodního folklórního dětského festivalu. Albert Hauptmann s dalšími vedoucími jej založili proto, že po roce 1989 zanikly téměř všechny možnosti k vystupování dětských folklorních souborů. Festival se konal ze začátku na provizorním podiu před kinem Morava, potom bylo několik ročníků v areálu Komár, ale v roce 2001 přesídlil do krásného prostředí zámeckého parku, které dává vyniknout pestrosti a barevnosti krojů.
    08:15
    Ruční výroba papíru
      Papírenskou manufakturu ve Velkých Losinách dal vybudovat v místech bývalého obilního mlýna Jan mladší ze Žerotína. Podle svědectví historických pramenů zahájila papírna svou výrobu jako jeden z podniků rozvíjejícího se vrchnostenského hospodářství někdy v rozmezí let 1591–1596 a je nejstarší ruční papírnou v Evropě. Velkolosinská papírna má už svůj staletý rituál výroby ručního papíru. Vyčištěné, roztříděné a na drobné kusy rozřezané hadry se vařily s vápnem za zvýšeného tlaku a teploty v otáčejícím se vařáku, který byl do papírny pořízen v roce 1896. Teprve takto připravená hadrovina se dále upravovala a zpracovávala ve výrobním procesu.
      17:46
      Slavnosti hanáckého kroje
        V úvodním ročníku se kroje představily snad v té nejširší možné paletě při hanácké svatbě. Předloni se věnovali šátkům a vloni si všichni přišli na své při předvádění spodního prádla. Tedy záležitosti zatím veskrze související především se ženským krojem. Nyní je konečně na čase podívat se i na kroj mužský. A protože chlapi mají jiné starosti než strojení a šíře tématu tedy není tak obsáhlá, vezmeme to, jak se říká, „z jedné vody na čisto“.
        Přehrát celé video
        Stopáž26 minut
        Další díl
        6. srpna 2011

        Napište nám