Maso

Kuřecí prsa s kari omáčkou a exotickým kuskusem

Křehké a jemné kuřecí maso se smetanovou kari omáčkou - myslíte nic neobvyklého? Kdo z vás však tento pokrm vyzkoušel v kombinaci s kuskusem? Co to vlastně kuskus je? Jednoduše těstovina vyrobená z tvrdozrnné pšenice. Filip zvolil kombinaci sladkých sušených fíků a datlí se šťavnatými grepy. Recept obsahuje dochucení javorovým sirupem. Nemáte-li ho po ruce, netrapte se, nahraďte lžící medu.
P.S. Kuskus dostanete v supermarketech v koutku zdravé výživy.

4 porce

maso

4 ks kuřecí prsa
kari
sůl
olivový olej na opečení

omáčka

1 střední cibule
100 g másla
400 ml smetany
3 lžičky kari

1. Kuřecí prsa osolíme a lehce okořeníme kari a opečeme na oleji jako steaky tak, aby bylo maso zcela hotové.

2. Jemně krájenou cibuli orestujeme na přepuštěném másle dozlatova, zaprášíme třemi lžičkami kari a necháme zpěnit. Zalijeme smetanou a necháme zredukovat, tedy zhoustnout. Omáčku dochutíme solí a pepřem, přidáme opečené maso a vše společně chvilku provaříme.

kuskus

150 g kus-kusu
2 grepy
50 g másla
50 g sušených datlí
50 g sušených fíků
javorový sirup
řeřicha nebo bazalka na ozdobení
sůl

1. Kus-kus zalijeme horkou vodou (na 1 dávku kus-kusu 1 a půl dávky vody), necháme nabobtnat a poté dobře promícháme.

2. Z grepu vykrájíme filátka tak, že nejprve okrájíme kůru a nožem vykrajujeme ze skeletu plátky čisté dužiny. Vykrájený zbytek nevyhazujeme, později z něj vymačkáme šťávu.

3. Nahrubo krájené fíky a datle opečeme na másle. Přidáme kus-kus, promícháme, ochutíme špetkou soli, javorovým sirupem a šťávou z grepových skeletů. Na závěr přidáme filátka z grepu a lehce promícháme. Na talíři zdobíme bylinkou.

Další recepty Celý díl