Maso

Srnčí tournedo pod ořechovou krustou s dušenými jablky a hruškami

Tento příklad je jedním z mnoha, kdy spolu s „kluky“ sedíme nad tématy a přemýšlíme, co by vám, divákům, asi tak udělalo radost, nad jakým jídlem byste pookřáli, dostali na něj chuť, aby bylo trochu sváteční, něčím zvláštní a přitom jednoduché. Ondrovi postačilo „ťuknout“ a lahůdka byla na světě.

4 porce

600 g srnčího očištěného hřbetu
80 g vlašských ořechů
80 g másla
20 g strouhanky
30 g oleje
2 snítky tymiánu
čerstvě mletý pepř
sůl

1. Srnčí nakrájíme na špalíčky, osolíme, opepříme a posypeme sekaným tymiánem (pokud máme sušený, dobře jej mezi prsty rozemneme., promícháme s olejem a necháme odležet (nejlépe přes noc) a poté opečeme z obou stran na oleji.

2. Jemně sekané ořechy smícháme s máslem a strouhankou.

3. Maso na rozpálené pánvi s pár kapkami oleje opečeme, otočíme a na porce masa navršíme ořechovou směs. Plamen zmírníme, přiklopíme poklicí a pozvolna dopékáme.

dušená jablka s hruškami

400 g jablek
400 g hrušek
100 g hruškové marmelády nebo jablkových povidel
80 g másla
8 hřebíčku
2 kousky celé skořice
40 ml myslivce
100 ml bílého vína
50 g medu

Jablka a hrušky očistíme, nakrájíme na velké kusy a na rozpuštěném másle opečeme. Přidáme marmeládu, koření, promícháme, ochutíme medem, vínem a myslivcem (pokud si troufneme, můžeme oflambovat), 2–3 minuty podusíme a máme hotovo.

Další recepty Celý díl