Luštěniny a obiloviny

Jáhlová kaše se sušenými švestkami

Jáhly jsou další hodnotnou potravinou našich předků. Jáhly jsou vyloupaná žlutá zrnka prosa, bohatá na mnoho živin a mimo jiné neobsahují lepek, tudíž jsou vhodné pro celiaky.
Z jáhel můžeme připravovat jak sladké tak slané pokrmy. Tato kaše je stará středověká klasika a chutná výtečně. Vyzkoušejte.

4-6 porcí

1 l mléka
250 g jáhel
1/2 lžičky soli
50 g másla
2 žloutky
150 g medu
250 g sušených švestek bez pecek
hrst sekané čerstvé máty
mletá skořice na posypání

1. Jáhly třikrát prolijeme horkou vodou a vsypeme do studeného mléka. Postavíme na plamen, přidáme máslo, trochu soli a za stálého míchání svaříme na kaši, asi 15 minut.

2. Do téměř hotové kaše zamícháme žloutky, sušené švestky, mátu, osladíme medem. Kaši na talíři sypeme mletou skořicí.

Další recepty Celý díl