Kapr podle pana ministra
recept paní kuchařky z vodňanské rybářské školy

(na unisono položenou otázku „ podle kterého ministra?“ paní kuchařka přímo neodpověděla, ale řekla „to my tady tak říkáme.“)

potřebujeme:
porce kapra sůl, rybí koření, hladkou mouku plátky šunky, sladkokyselou okurku, žampiony, kapie 

do svaloviny kapří porce vyřízneme kapsu, zasolíme ji, a vložíme plátek šunky, do něhož jsme zabalili kousek ( čtvrtku) okurky. Zavřeme kapsu jehlou, obalíme v mouce s kořením. Klademe na pekáč vymaštěný olejem, posypeme na drobno posekanými žampiony. Po 30 minutách přidáme ještě na drobnou nasekané kapie, celkem pečeme 40-50 minut. podáváme se zeleninou, syrovou i vařenou, i jeden vařený brambor to snese

Závitky z candáta
recept Pavla Tomiho (pomáhal Ruda Hrušínský)

potřebujeme:
několik kousků filé z candáta, kmín, bylinky s mořskou solí, sůl, kmín, paprika, hladká mouka, olivy, anglická slanina, plátky tvrdého sýra

filé posolíme, okmínujeme, položíme slaninu, kousek(plátek) tvrdého sýra, 2-3 olivy, zabalíme, uzavřeme jehlou, obalíme v hladké mouce s trochou papriky, nabodneme na jehly – cca po 3 kouscích, pečeme na rozpáleném oleji, cca po 3-5 minutách po obou stranách

podáváme se salátem nebo s opečenými brambory, ale nezarmoutí ani s dobrým chlebem

Pečenáče z bolena
recept Pavlovy maminky

Boleny nakrájíme na podkovy, osolíme mořskou solí s bylinkami, obalíme v trojobalu a upečeme na oleji. Necháme vychladnout.

Svaříme nálev – 1,5 l vody, cibule, mrkev, pórek, celý pepř, nové koření, bobkový list, více soli a octa. Necháme vychladnout.

Do kameninového hrnce (či zavařovačky zvané okurkáč) vložíme upečené porce a zalijeme nálevem. Necháme 3 dny uležet, aby bolenovi změkly kosti i kostičky, kterých má požehnaně.

Rybí polévka
recept Martina Kadeřábka

Použijeme nejlépe dva druhy ryb, mořských i sladkovodních
(např. losos + treska, kapr + cejn)
Maso by mělo být bez kostí. Na osobu počítáme cca 10 dkg masa.

Připravíme si cibulovou jíšku – na másle orestujeme cibuli a zasypeme hladkou moukou.

Zalijeme rybím vývarem, přidáme na jemno nastrouhanou kořenovou zeleninu. Přivedeme k varu a přidáme na kostičky nakrájené rybí maso. Vaříme cca 10 – 15 minut, osolíme, okořeníme bílým pepřem. Podáváme s kopečkem neslazené šlehačky, posypané čerstvým zeleným kořením.

Kapr s fazolemi
podle receptu paní Alexové připravil Pavel Tomi

uvaříme červené fazole – lze použít i sterilované
porce kapra nakrájíme na kostičky

Dále potřebujeme:
cibuli, pepř, sůl, sádlo,
hladkou mouku promíchanou s červenou sladkou paprikou,
2-3 dcl smetany, anglickou slaninu

kapra nakrájeného na kostičky obalíme v hladké mouce s červenou paprikou a opečeme na sádle do červena
na slanině orestujeme cibuli, přidáme fazole, osolíme,
opepříme, zalijeme smetanou, přehrneme fazole přes smetanu

na porci fazolí dáme porci opečeného kapra, podáváme s chlebem, zapíjíme pivem nebo bílým vínem

Candát po Židovsku
recept Františka Kůrky z Rožmberka

Potřebujeme:
porce candáta, zeleninu- zelené papriky, rajčata, česnek, pórek, petrželku, šunku nebo slaninu,sůl, kmín, hladkou mouku, kečup,
bílé víno, olej

Rybu nasolíme, pokmínujeme, obalíme v hladké mouce a na pánvi prudce opečeme. Rybu vyjmeme a na pánvi opečeme na drobno nakrájenou slaninu nebo šunku, přidáme nakrájenou zelenou papriku, rajčata, česnek, pórek. Přidáme kečup, trochu podlijeme bílým vínem, rybu vložíme zpět a podusíme.

Zdobíme petrželkou, podáváme s bramborem.

Pstruh na česneku
recept Františka Kůrky z Rožmberka

Potřebujeme:
pstruha, česnek, kmín, sůl, hladkou mouku, máslo

Pstruha nasolíme, pokmínujeme, obalíme v hladké mouce a prudce opečeme na rozpáleném oleji. Na jiné pánvi na másle a oleji opečeme rozmačkaný česnek a pstruha na něm z obou stran dopečeme.

Pstruha podáváme přelitého propečeným rozmačkaným česnekem a s bramborem.

Lín podle převozníka Váni
recept z Luk pod Medníkem

Lín je ryba, která má spoustu kostí a kostiček. Ale my víme jak na líny, aby se kosti vytratily, zmizely. Naložíme si je prostě do marinády a pak na otevřeném ohni upečeme. Kosti se buď úplně ztratí nebo budou křehké, měkké a nebudou nám vadit. 

Ulovené líny neškrabeme ( i šupiny se rozpustí), jenom nasolíme a nakmínujeme. Připravíme si marinádu, do které líny naložíme na nejméně 24 hodin.

Marináda: voda, citronová šťáva, drcený česnek, cibulka, zelená paprika, bobkový list, nové koření, olivový olej, sůl, ocet

Pečeme na otevřeném ohništi.

Kapr po katalánsku
recept Pavla Tomiho,
který – ač ryby nejí – vše odkoukal a nezištně předává
v míse umícháme směs:
sekanou cibuli, sekaný česnek, koření na ryby, sůl a kečup
na alobal dáme vrstvu směsi, na ni položíme porci kapra, navrch opět vrstvu směsi, zabalíme - radši dvakrát
pečeme 15-20 minut – nejlépe venku na dřevěném uhlí
Žralok na másle
recept z hospody ve Svobodných Hamrech
porci žraloka okořeníme směsí typu vegeta z obou stran, osolíme
na rozpáleném oleji s trochou másla pečeme na obou stranách cca 4 minuty, podáváme s domácím chlebem nebo česnekovými brambory – lze i obojí, zapíjíme bílým vínem
Tatarský biftek z lososa
recept šéfkuchaře Martina Kadeřábka z Neratovic

naškrábeme maso z lososových filetů (obměna - mečoun, tuňák)
přidáme žloutek, pepř černý i bílý, sůl, sekaný čerstvý kopr,
na drobno sekanou cibulku, lze zakapat trochu citronem

olivovým olejem vymažeme šálek (misku) a dáme míchanici tvar
vyklopíme na talíř, obložíme salátovými listy
podáváme s teplým toastem, topinkou

Pstruh upečený v chlebové peci
specialita Rudy Hrušínského

pstruha posolíme, pokmínujeme, pomoučníme
vložíme na olej v pekáčku (pánvi) - strčíme do pece
opražíme na plátky sekané mandle
na upečeného pstruha položíme plátek másla, dílek citronu
posypeme praženými mandlemi
chutná s čerstvě upečeným chlebem z téže pece

Okoun s bramborovou směsí
vaří Alice Bendová pro 2 osoby

2 porce okouna
+ citron, pepř, sůl, máslo
porce ryby upečeme na pánvi

zálivka: 
dělá se za studena, ale Alice ji ohřívá
čerstvá bazalka, plátky mandlí, česnek, oliv.olej, sůl, pepř
varianta – přidáme kapary
varianta - přidáme nasekané mačkané černé olivy

příloha:
8 brambor, 4 cibule, olej, pepř, chilli, kořenící sůl do polévek
na oleji zesklovatíme na kolečka nakrájenou cibuli
na ni nasypeme na kolečka nastrouhané brambory, okořeníme
přiklopíme pánví, obracíme, čechráme, až jsou měkké
brambory mají být trochu mazlavé

Candát s holandskou omáčkou
vaří Alice Bendová pro 2 osoby

2 porce candáta
citron
sůl, pepř
kořenící sůl do polévek
hladká mouka
máslo

Porce ryby upečeme na pánvi, příloha – 8 menších brambor.

holandská omáčka:
3 žloutky
200 g přepuštěného a pak vychlazeného másla
2 pol. lžíce citronové šťávy
2 pol. lžíce čerstvého nasekaného kopru
worcester
sůl, pepř černý i bílý

Pražení okouni
recept Františka Kůrky z Rožmberka

potřebujeme:
okouny, sůl, kmín, papriku, hladkou mouku, olej

Stáhneme okouny (viz stahování kaprů),
pokmínujeme nebo popaprikujeme,
obalíme v hladké mouce,
upražíme na hodně rozpáleném oleji.

Klikněte pro větší obrázek
Kapr na česneku s nádivkou
recept Františka Kůrky z Rožmberka

Do nádivky smícháme:
mlíčí pokrájené na drobno
trochu jiker
1 celé vejce
muškátový oříšek, pepř, zelená petržel
strouhanka
anglická slanina pokrájená na drobno

Porce kapra = podkovy - potřeme třeným česnekem,
položíme na alobal a do podkovy vložíme nádivku,
navrch proužek zelené papriky a kousek rajčete,
dobře zabalíme a pečeme v troubě cca 45 minut.