Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Hybridní válka i na stadionech? Britové podezřívají Kreml, že vysílá chuligány do Francie

Londýn/Moskva - Řádění ruských fanoušků, kteří v utkání proti Anglii v Marseille napadli příznivce soupeře, může mít podle britské vlády na svědomí Kreml. Podle vysokých činitelů Whitehallu se část z ruských fanoušků rekrutovala z "uniformovaných složek". Ruská vláda taková obvinění odmítá.

Ke střetu mezi hooligans došlo i na stadionu přímo po utkání
zdroj: Reuters

Nepokoje ruských fanoušků v utkání s Anglií nabírají další spád. V koordinovaných a dobře zorganizovaných násilných útocích desítek ruských fanoušků na příznivce Anglie může mít podle britské vlády prsty přímo Kreml.

Podle státního zástupce pro Marseille Brice Robina šlo o 150 chuligánů, kteří měli být vycvičeni k potyčkám. "Tito lidé byli dobře připraveni na velice rychlou a násilnou akci. Byli extrémně dobře vytrénovaní," uvedl Robin.

A britská vláda zašla ve svém vysvětlení ještě dál. "Je těžké prokázat, že nepokoje byly posvěceny Kremlem, ale vidíme, že část z těchto lidí je v ruských uniformovaných složkách," uvedl nejmenovaný zdroj z Whitehallu pro deník Guardian.

Podle Whitehallu by chuligánství ruských fanoušků mohlo být přímým pokračováním tzv. hybridní války, která se odehrává jak násilnou, tak informační cestou. Samotná ruská tisková kancelář TASS události v Marseille obrací a vykresluje je jako útoky tisíců anglických fanoušků, kterým se ruští fanoušci srdnatě bránili.

V takovém obrazu situace pokračoval i ruský prezident Vladimir Putin, který uvedl, že násilí na stadionech je skandální, zároveň ale dodal: "Nevím, jak může 200 fanoušků ublížit několika tisícům Angličanů."

"Nevidím nic špatného na tom, že se fanoušci pobili," uvedl rovněž člen výkonného výboru Ruského fotbalového svazu a vlivný poslanec Dumy Igor Lebeděv. "Právě naopak, dobře kluci, jen tak dál!" povzbudil Lebeděv ruské chuligány.

"V devíti z deseti případů jdou fotbaloví fanoušci na zápasy, aby se pobili, a to je normální. Kluci bránili čest své země a nedovolili anglickým fanouškům, aby znesvětili naši rodnou zem. Měli bychom jim odpustit a pochopit je," dodal Lebeděv.

Vysvětlení pro nepokoje našel i předseda ruského vyšetřovacího výboru Vladimir Markin. "Jsou překvapení, když vidí opravdového muže, který vypadá, jak by muž měl vypadat. Jsou zvyklí vidět jen 'muže' na gay prides," vysmál se Markin francouzským úřadům.

Nařčení britské vlády ale odmítl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. "Je to další příklad protiruské hysterie," prohlásil. Rusko, které je hostitelem příštího mistrovství světa v roce 2018, bude pracovat na tom, aby násilí z fotbalu vymýtilo, dodal.

Rusko bylo kvůli nepokojům fanoušků podmínečně vyloučeno z mistrovství Evropy a při vyšetřování UEFA padla jasná vina na ruské fanoušky. Angličtí fanoušci byli v tomto případě vyhodnoceni jako oběti násilností. Tři ruské příznivce poslal soud v Marseille do vězení, v němž stráví jeden až dva roky.

Tvrdá jádra ruských fanoušků se začala formovat na začátku 90. let po pádu železné opony jako odpověď na anglické chuligánské skupiny v 80. letech. Po tragédii na stadionu Hillsborough v roce 1989, kdy po policejním zabití z nedbalosti zemřelo 96 lidí, a po následných velkých reformách a lepších bezpečnostních opatřeních, ale byly problémy z anglických stadionů prakticky zcela vymýceny.

Situaci okolo ruských fanoušků a reakci Ruska se věnoval i Fotbal fokus podcast (od 24:35):

Zdroj
ČT sport, ČTK, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články