Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Jan Loučím — Lidé — Česká televize

režisér

narozen 20. srpna 1949

Bratr dvojčete Josefa Loučíma, dlouholetého asistenta režie na Barrandově a dnes na volné noze. Absolvent SVVŠ v Plzni, 1968–1973 studium na VŠE v Praze, kdy při studiu zároveň pracoval ve Filmovém studiu Barrandov. Po studiích pracoval jako matematik–analytik ve Výpočetním centru Škoda Plzeň (1973–1985), ekonom v podniku Domácí potřeby (1985–1991). Do roku 1991 se pohybuje v neprofesionálním filmu.

V roce 1991 založil první regionální televizi v západních Čechách – TV19 a zároveň založil s kolegy TV společnost Studio Max – vysílání na ČT a TV Nova. Jednatel a spolumajitel produkční společnosti Gemini 99 s.r.o.

Autor mnoha oceněných neprofesionálních filmů – cena z Hirošimy, Malty, Unica Baden-Baden atd. Vedoucí produkce a kameraman 7 dílů zábavného pořadu pro TV Nova Tajný závod, režie i kamera – cca 40 dokumentárních filmů, v roce 2009 a 2010 režie některých dílů TV cyklů České televize Historické minipříběhy a kuriozity, porotce festivalů nezávislého a neprofesionálního filmu.

Filmografie (režie)

  • Historické minipříběhy a kuriozity II. série (2010, 5 dílů)
  • Historické minipříběhy a kuriozity I. série (2009, 3 díly)
  • Živá voda Čech (2009, dokument)
  • Člověk z ráje (2009, dokument oceněn na Evropském festivalu filmů o umění Arts & film v Telči)
  • Držte nám palce (2008, dokument)
  • Finále – přerušená přehlídka (2007, dokument)
  • Entente Florale (2006, dokument)
  • Ta naše povaha česká (2001, dokument, scénář)
  • Všední ven (1986, krátký hraný film)
  • Zpráva o líném míči (1985, dokument)
  • Kardioparabola (1984)
  • Okamžik dlouhého času (1983, krátký hraný film)
  • To se ti asi něco zdálo (1978, krátký hraný film)
  • Tímto způsobem? (1977, dokument)
  • Babičko, podívej (1971, krátký hraný film)
  • Josef Hodek (1968, dokument)

Odkazy