Policejní rada Vacátko znovu přichází! Tentokrát v kasařské romanci podle povídky Jiřího Marka.
Režie: Jiří Sequens. Scénář: Jiří Marek, Jiří Sequens. Hrají: Jaroslav Marvan, Radoslav Brzobohatý, Jiřina Bohdalová, Bohumil Šmída a další.
Pěnička a Paraplíčko

Jednou z největších postav, které vytvořil Jaroslav Marvan je vrchní kriminální rada Vacátko. Spisovatel Jiří Marek, autor literární předlohy, napsal tuto postavu podle čtyř skutečných pražských kriminalistů z období první republiky, ale teprve až když jí Marvan vdechl život, zajásal syn jednoho z oněch čtyř pánů radů: "To je přece táta!"

Film Pěnička a Paraplíčko bezprostředně navazuje na oblíbený televizní seriál Hříšní lidé Města pražského. Volba padla na povídky z jeho další knihy Panoptikum hříšných lidí. I zde se vedle pana Vacátka objevují jeho podřízení – detektivové pan Bouše a pan Brůžek v podání Josefa Vinkláře a Josefa Bláhy. Film nesoucí podtitul "kasařská balada" ukazuje s úsměvným nadhledem pražskou "zločineckou galérku". Pěnička je kasař a Anča Paraplíčko chudičká šlapka. Jejich příběh málem vyústí v krvavý masakr, kterému zabrání jen moudrost a životní zkušenost rady Vacátka...

Napište nám