Kdo je ten druhý, který má stejné jméno, ale smrtelnou identitu? Francouzské filmové drama oceněné dvěma Césary – za nejlepší film a nejlepší režii.
Hrají: A. Delon, J. Moreauová, S. Flonová, M. Lonsdale, J. Bouise, M. Aumont, M. Girotti a další. Režie Joseph Losey.

Někteří francouzští politici, stejně jako francouzská policie plnili aktivně příkaz německých okupantů - vytvořit seznamy všech Židů. Jejich zatčení bylo poté bleskově provedeno 16. a 17. července 1942. Na zátahu se podílelo i 9000 pařížských policistů a četníků. Židé byli shromažďováni především na Zimním stadionu (Vélodrome d'Hiver), kde byli drženi pět dní bez vody a jídla a potom převezeni do sběrných táborů, odkud vedla přímá cesta do vyhlazovacích táborů. Tato akce, známá jako Deportace na Zimní velodrom v Paříži (ve francouzských dějinách označovaná jako Rafle du Vélodrome d'Hiver neboli Razie Zimního velodromu), je jednou z nejtemnějších skvrn v dějinách Francie.

Internetová databáze uvádí tato zdrcující čísla: V Paříži bylo zatčeno 13 152 osob, což činilo více než čtvrtinu z celkového počtu 42 000 francouzských Židů poslaných v roce 1942 do Osvětimi. Z nich se po skončení dálky vrátilo jen 811. Z Pařížanů přežilo jen 25 dospělých a několik dětí.

V období před touto razií se odehrává příběh Roberta Kleina (Alain Delon) alsaského obchodníka se starožitnostmi, který nakupuje výhodně umělecká díla od Židů. Jednoho dne zjistí, že mu někdo objednal předplatné židovských novin, ačkoliv on sám Židem není. Nahlásí vše na Policejní prefektuře, kde se dozví, že existuje ještě jiný Robert Klein, který se za něj vydává. Snaží se jej proto najít. Paradoxně nastanou problémy s Úřadem pro židovské otázky. Pan Klein musí doložit svůj nežidovský původ.

Napište nám