Všechno neznámé je ďábelské. Baladický boj svobodomyslného mlynáře se závistivou vrchností a podezíravým duchovenstvem.
Režie: František Vláčil. Scénář: František A. Dvořák, Miloš V. Kratochvíl. Hrají: Vítězslav Vejražka, Miroslav Macháček, Vít Olmer, Karla Chadimová a další.
Ďáblova past

Filmová balada režiséra Františka Vláčila je volným přepisem románu Alfréda Technika Mlýn na ponorné řece. Má všechny rysy Vláčilova výrazného režijního rukopisu. Děj se odehrává v první polovině 18. století, v období, kdy katolická církev vynakládala mimořádné úsilí na postupnou rekatolizaci a na zvýšení svého vlivu, kdy vyhledávala "kacíře", aby na jejich negativním příkladu mohla upevňovat svou moc nad nevědomým lidem. Děj je zasazen do krasového území kdesi na Moravě, do krajiny plné kouzel, o níž se od pradávna vyprávěly podivné zvěsti. I o mlynáři Spáleném šíří jeho nepřátelé pomluvy, že je ve spolku s peklem. Mlynář však pouze rozumí řeči přírody a zná tajemství ponorné řeky, která pohání jeho mlýn. Dostane se do konfliktu s knězem, fanatickým, ale racionálním poslem božím, který hodlá udělat všechno pro to, aby mlynáře zničil...

Diváka upoutají znamenité herecké výkony, zejména Miroslava Macháčka v roli kněze a Vítězslava Vejražky jako mlynáře, ale i atmosféra snímku, o kterou se zasloužil kameraman Rudolf Milič.

Napište nám