Spencer Tracy a Katharine Hepburnová se nemohou smířit s nečekaným partnerem své dcery. Americký film oceněný dvěma Oscary.
Dále hrají: S. Poitier, K. Houghtonová, C. Kellaway, I. Sanfordová a další. Režie Stanley Kramer.

Přitažlivá, sympatická intelektuálka Joey Draytonová jednoho dne oznámí svým liberálně uvažujícím rodičům, že má poměr s lékařem Johnem Prenticem, černochem, za něhož se také hodlá provdat. Je to pro ně pořádný šok, který ustupuje pouze velmi pomalu, i když charakter a vědecká erudice nápadníka jim imponují...

Film natočený uznávaným hollywoodským režisérem Stanleyem Kramerem (Kdo seje vítr, Norimberský proces, To je ale bláznivý svět) získal dva Oscary: za ženský herecký výkon v hlavní roli (Katharine Hepburnová) a původní scénář (William Rose).

Lékaře Johna ztělesnil Sidney Poitier, jenž patřil k prvním Afroameričanům, kteří se dokázali prosadit v hollywoodských studiích, a také se stal skutečnou hvězdou. Nejvíce zaujal ve filmech Džungle před tabulí, Polní lilie, Panu učiteli s láskou, V žáru noci.

Postavu otce Matta Draytona ztvárnil Spencer Tracy, který začal hrát ve filmech již na počátku zvukové éry a také byl velmi často obsazovaným hercem. Ztělesňoval tvrdé chlapy, trestance a všední hrdiny, stejně jako pohodlné či šťastné manžely, muže bojující za prosazení dobra i zdánlivě mrzuté otce. Je nejvíce známý z filmů San Francisco, Sedmý kříž, Cesta na severozápad, Nevěstin otec, Kdo seje vítr, Adamovo žebro.

Diplomaticky jednající maminku - Christinu Draytonovou uvidíme v podání Katharine Hepburnové, která rovněž dlouho patřila mezi vyhledávané hollywoodské herečky. Do divácké paměti se zapsala svými kreacemi ve snímcích Malé ženy, Pat a Mike, Žena roku, Na Zlatém jezeře, Lev v zimě. V soukromém životě ji řadu let spojoval vztah právě se Spencerem Tracym.

Napište nám