Životem zklamaný otec upíná zbylé naděje ke svému synovi. Jeho výchova ale syna dovedla až k nebezpečnému koníčku, který by ho mohl stát život. Režíroval Evald Schorm.
Režie: Evald Schorm. Scénář: Jiří Hubač. Hrají: Rudolf Hrušínský, Jan Hrušínský, Vlasta Chramostová, Miroslav Homola a další.
Lítost

Oblíbený lidový zpěvák Jaro Zárubecký, někdejší číšník se řídí heslem "Člověk není to, co je, ale to, co si o něm lidi myslí", a tak vychovává i svého syna. Žije jen pro něj. I když se cítí úspěšným, přece jen se z určitého pocitu méněcennosti snaží vyrovnat těm "výše" postaveným a chce na tuto úroveň dostat i svého syna. Dozvídá se, že Pavel je v partě chlapců, kteří si z nedostatku jiných zájmů a z recese pouštějí plyn, aby ten, kdo jej zavře, se stal "srabem". Zárubecký je ochoten syna ochránit i za cenu ztráty práce i životní partnerky...

Film z roku 1970 významného českého režiséra Evalda Schorma a renomovaného scenáristy Jiřího Hubače, jenž patří dozajista do zlatého fondu ČT, poskytl výjimečnou příležitost užít mistrnou souhru otce a syna hereckého rodu Hrušínských. Uvádíme ho v den, kdy by se dožil 100 let mistr svého oboru - významný český herec pan Rudolf Hrušínský (*17. 10. 1920 – †13. 4. 1994).

Napište nám