Aby rodina nemusela Cyrila umístit do ústavu, hraje s ním podivnou hru: předstírá, že je neviditelný.
Režie: Jiří Bělka. Scénář: Miloš Řehák. Hrají: Luděk Munzar, Jaroslava Tvrzníková, Rudolf Hrušínský, Iva Janžurová a další.
Neviditelný

V televizní inscenaci z roku 1965 natočené podle románu Jaroslava Havlíčka přichází do rodiny podnikatele mladý a ctižádostivý inženýr Petr Švajcar (L. Munzar) jako snoubenec továrníkovy dcery Soni (J. Tvrzníková). Setkává se s bratrem tchána Cyrilem (R. Hrušínský), který je přesvědčen, že je neviditelný. Aby rodina Cyrila nemusela umístit do ústavu, hraje s ním podivnou hru: předstírá, že skutečně neviditelný je...

Román Jaroslava Havlíčka z období mezi dvěma světovými válkami je sugestivním zobrazením rozpadu měšťácké rodiny. Inscenace režiséra J. Bělky (podle scénáře M. Řeháka) byla prvním televizním zpracováním Havlíčkovy prózy a vyznačuje se skvělou režijní prací a plejádou hereckých představitelů, v hlavních rolích s vynikajícími R. Hrušínským a L. Munzarem, ale i J. Tvrzníkovou (Soňa), B. Záhorským (tchán), L. Dostalovou (teta), Z. Štěpánkem (lékař) a dalšími.

Napište nám