Slavný cyklus klavírních skladeb.

Po zarostlém chodníčku je do dvou částí rozdělený cyklus patnácti klavírních skladeb Leoše Janáčka (3. 7. 1854 – 12. 8. 1928). Vy uslyšíte první řadu, z níž jistě znáte emotivně působivé části Lístek odvanutý, Frýdecká Panna Maria, Štěbetaly jak laštovičky, Tak neskonale úzko a Sýček neodletěl!

Janáček zkomponoval všechna svá důležitá klavírní díla v první dekádě 20. století. Svoji první řadu skladeb „Po zarostlém chodníčku“, založených na moravských lidových melodiích, začal koncipovat v době kompozice opery „Její pastorkyňa“. Skladby byly původně zamýšleny pro harmonium a poprvé je nechal Janáček zveřejnit v roce 1901. Po sedmi letech rozsah rozšířil na devět skladeb, a ty už byly zkomponovány pro klavír. Konečná podoba první části byla zveřejněna roku 1911.

Významný český klavírista, hudební skladatel, pedagog a organizátor hudebního života Josef Páleníček (1914–1991) patřil mezi nejvýznamnější interprety klavírní tvorby Leoše Janáčka. Byl žákem Karla Hoffmeistera, Vítězslava Nováka, ve Francii pak Alfreda Cortota a Alberta Rousella. Byl jedním z prvních sólistů České filharmonie. Jeho interpretační umění se proslavilo zejména ve skladbách Beethovena, Brahmse, Janáčka, Martinů a Debussyho, které přednesl na mnohých pódiích všech kontinentů světa. Jako letitý pedagog hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze byl zván do porot nejvýznamnějších klavírních mezinárodních soutěží. Byl zakladatelem světově proslulého Smetanova tria (později České trio).

Napište nám