Co všechno se může přihodit nevěrným manželům na tradičním plesu. Televizní inscenace operety Richarda Heubergera.

Paul Aubier (P. Pavlovský/ J. Horáček) s manželkou Angelou (J. Šulcová/ J. Jonášová), její přísnou tetičkou Palmirou a strýčkem Teofilem jsou během obchodní cesty do Paříže na návštěvě u dávné Angeliny spolužačky Margueritty (S. Turbová/ E. Děpoltová) a jejího manžela Georgese Dumenila (L. Frej/ Z. Švehla), známého pařížského bonvivána. K Dumenilovým přichází i Teofilův synovec Henry (J. Drbohlav/ M. Kopp), který se dvoří komorné Hortensii (E. Boušková/ J. Marková). Margueritta příliš nedůvěřuje věrnosti svého muže, a proto přesvědčí Angelu, aby své manžely společně vyzkoušely. Komorná Hortensie proto podle jejich pokynů napíše oběma pánům pozvání na rendez-vous s dámou v „růžovém kostýmku“ během plesu v Opeře, sama však pošle obdobné třetí psaníčko Henrymu a ve stejném růžovém dominu se rozhodne na ples vydat také. Jak tohle dopadne?

Bujará opereta rakouského skladatele Richarda Heubergera (1850–1914) Ples v opeře je plná záměn, přehmatů a společenských faux pas. Vznikla podle francouzské veselohry Růžové domino, jejímiž autory byli Alfred-Charlemagne Delacour a Alfred Hennequin, a měla premiéru v Paříži roku 1876. Jejich dílo později upravili do podoby vtipného operetního libreta Heinrich von Waldberg a Victor Léon. Největší devízou Plesu v opeře je však Heubergerova hudba, která má spád, vtip, eleganci, ale i jistou míru dráždivé smyslnosti, jak už to v klasických operetách chodí. Premiéra Plesu v opeře se konala 5. ledna 1898 ve vídeňském Divadle Na Vídeňce a byla přijata velice příznivě jak vídeňským publikem, tak i hudební kritikou. S úspěchem se hraje dodnes.

Tento roztomilý klenot našel domov i v televizní inscenaci režiséra Milana Macků z roku 1983 a setkáte se v něm s legendární Nelly Gaierovou (tetička Palmira), Ladislavem Peškem (strýček Teofil) a předními herci a pěvci pražských divadel.

Napište nám