Pohádka na motivy příběhů Tisíce a jedné noci.
Režie: Eugen Sokolovský. Scénář: Karel Tachovský. Hrají: Irena Konvalinová, Vladimír Krátký, Miroslav Donutil, Jiří Pecha a další.

Tisíc a jednu noc vyprávěla krásná Šahrazád pohádkové příběhy svému chalífovi Harúnovi, aby zabránila své popravě (protože, jak zákon praví, denně jedna svatba, denně jedna poprava). My jsme z nich do dnešní Pohádky pro pamětníky vybrali hned několik. Šahrazád si nakonec získá lásku svého muže, dosáhne odstranění podlého vezíra i zrušení nelítostného zákona o popravě nevěst, jenž přinesl tolik bolesti…

Pro všechny televizní scénáře básníka K. Tachovského je charakteristický hutný a současně bohatý jazyk, humor a vtipné pointování situací. Jeho postavy jiskří šťavnatým lidstvím. To platí i o Šahrazád, hrdince dnešní pohádky. V jeho pojetí je moderní mladou ženou, jenž panovníkovi otevírá oči ve prospěch nespravedlivě odsuzovaných poddaných, ale hlavně svými prostředky usiluje o právo dívek na rovnocenný vztah k mužským partnerům. Režie pohádky se ujal E. Sokolovský ml., který do titulní role půvabné a chytré Šahrazád obsadil I. Konvalinovou. Harúna si zahrál V. Krátkých, vezíra pak M. Donutil.

Napište nám