iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
15. 5. 2019
20:00 na ČT24

1 2 3 4 5

1 hlas
1568
zhlédnutí

Byznys ČT24

Hlavní ekonomický pořad zpravodajského programu ČT24.

90 min | další Zpravodajství »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Přidejte svůj příspěvek

E-mailová adresa nebude v diskusi viditelná. E-mail vyplňte v případě, pokud chcete, aby Vás mohli ostatní čtenáři kontaktovat prostřednictvím našeho webu.

Vložením komentáře vyjadřujete souhlas s pravidly diskuse. Pokud tato pravidla nedodržíte, váš příspěvek může být upraven či smazán.

Sledujte diskusi emailem

Nahlašte nevhodný příspěvek

Dennis Olley 16.5.2019 13:11 (!) reagovat 0 + - 0

Zachytil jsem diskuzi o řepce a nezamlouvala se mi.

Nechci nikoho obviňovat ze lži, ale některá fakta zde jaksi nesedí. Za prvé jsem viděl mnoho fotek i videí z doby socialismu, myslím si, že ještě žije hodně očitých svědků, že pole byla plná slunečnic, brambor, salátů, krmné řepy, pícnin, brambor, česneku, cibule, heřmánku a dalších plodin / bylin. Řepka se samozřejmě také pěstovala, ale její význam a zastoupení byl o mnoho menší než dnes a nebyl problém přizpůsobit osetou plochu aktuální potřebě, dnes by nás za takový přístup (přidávání do paliv) EU sankcionovala. Za druhé, celé roky šílenství po „bionaftě” se jedná o výrobní proces verze 1.0, od začátku se vědělo, že je neekologický a v průměru je třeba na 1 litr bionafty ekvivalent 1,5 - 1,8 litru fosilní nafty. Za třetí – potraviny, nevím jak u majonéz, připravuji si své a používám slunečnicový olej (případně další, speciální), ale stačí se zamyslet, co obsahují konzervy rybiček (olejovek), tresčích jater a tuňáků? Vždy se jedná o vlastní šťávu a oleje slunečnicové či olivové. Saláty se doma připravují také tak, plus olivový panenský. Proč jsou asi slunečnicové oleje z Maďarska a dalších zemí dražší a vyhledávanější než řepkové, když jsou prý tak luxusní (rozuměj zdravé) a tělu přínosné? A proč až nyní, najednou? Nebude to stejné jako s rostlinnými tuky, které jen ničí a zatěžují trávící trakt a ke kornatění cév spíše přispívají, než mu předcházejí? Dnes je v kurzu opět máslo / sádlo a „odborníci”, světe div se, souhlasí! Za čtvrté řepka zvyšuje kyselost půdy, vysává ji, přejídá se jí zvěř, která pak trpí a hyne. Ne, ta (řepka) musí pryč v takové míře z ČR!!