27 minut
Knižní svět

8. dubna 2012

Obsah dílu

Cena Hanse Christiana Andersena — Karel Kryl: Země Lhostejnost — Brněnská literární invaze — Na návštěvě u Evy Hauserové — Fyzika

Části dílu

00:14
Cena Hanse Christiana Andersena
    Cenu Hanse Christiana Andersena uděluje Mezinárodní sdružení pro dětskou knihu spisovatelům a ilustrátorům za celoživotní tvorbu pro malé čtenáře. Ocenění je to nadmíru prestižní a vzácné, rozdává se od roku 1956, ale jen v sudých letech a prozatím jím bylo poctěno devětadvacet literátů a třiadvacet výtvarníků z celého světa. Z Čechů se jím mohou pyšnit Bohumil Říha, Jiří Trnka, Květa Pacovská a čerstvě také Petr Sís. Mezinárodní porota u něj vyzdvihla „neobyčejnou originalitu a bohatou představivost, s jakou vytváří důmyslné a věrohodné příběhy za použití různorodých výtvarných technik.“ Petru Sísovi blahopřejeme!
    01:16
    Nové knihy – pro dospělé
      Nicole Kraussová: Velký dům (Argo)
      Vladimír Mikeš: Škodlivý prostor. Podvržená prvotina (Plus)
      Blanka Solařová-Calibaba: Sousedka ze Skalistých Hor (Paseka)
      03:34
      Reportáž - Brněnská literární invaze
        Před pár dny prožila Praha Brněnskou literární invazi. Pod tímto názvem se totiž v Galerii Montmarter odehrálo setkání se spisovatelkou a kunsthistoričkou Kateřinou Tučkovou a básníkem a architektem Petrem Čichoněm. Kateřina Tučková představila svůj nový román Žítkovské bohyně, v němž se vydává po stopách lidové magie v Bílých Karpatech. Petr Čichoň přijel do Prahy se Slezským románem a nechal zaznít i svým vlastnoručně zhudebněným Pruským baladám.
        08:36
        Téma týdne - Fyzika
          Albert Einstein prý prohlásil: „Chci poznat úmysly Boží – zbytek jsou drobnosti.“ Nahlédnout do dílny Svořitelovy se pokoušejí i vědci pracující s obřím podzemním urychlovačem, který na švýcarsko francouzském pomezí zbudovala Evropská organizace pro jaderný výzkum, známá pod zkratkou CERN. A Stvořiteli doslova a do písmene hleděl pod prsty i zakladatel novověké vědy Isaac Newton, převážnou část svého díla totiž nevěnoval fyzice a matematice, jak se mnozí domnívají, nýbrž teologii a alchymii.
          12:05
          Nové knihy – literatura faktu
            Asfa-Wossen Asserate: Dobré mravy (NLN)
            Dagmar Mocná: Záludný svět Povídek malostranských (Academia)
            Hans Ulrich Obrist: Stručná historie kurátorství (GASK – Galerie Středočeského kraje)
            14:28
            Kniha týdne - Karel Kryl: Země Lhostejnost (Torst)
              O tom, že zpěvák, skladatel a básník Karel Kryl byl člověk navýsost politický, netřeba pochybovat. Svědčí o tom nejen jeho písně a verše, ale i komentáře, kterými glosoval události doby. Do svazku Země Lhostejnost shrnul editor Vojtěch Klimt knižně dosud nevydané články, úvahy a glosy, jimiž Karel Kryl reagoval na tuzemské dění v čase předcházejícím rozpadu Československa. Vydal Torst.
              18:12
              Událost - Na návštěvě u Evy Hauserové
                Eva Hauserová je žena povýtce energická. Do věcí, které si vezme za své, ať už je to feminismus či ekologie, se vrhá se vší silou a vážností, aniž při tom ovšem ztrácí rozum a humor. Čtenáři znají její feministickou sci-fi novelu Cvokyně, krvavý zelený román Blues zmražené kočky, Příručku militantního feminismu nebo povídkovou knížku U nás v Agonii. Nedávno se dala slyšet, že už to s jejím feminismem není tak žhavé, jako bývalo. Zeptali jsme se jí tedy, čím se ve svém postfeministickém období zaobírá.
                22:48
                Nové knihy - pro děti
                  Cendrine Armani: Loutky z ponožek (Metafora)
                  Vlastimil Rada a Jaroslav Žák: Příběhy děda Posledy (Plus)
                  Zuzana Pospíšilová: Obrázkové rébusy (Grada)
                  24:45
                  Stálice a nové lásky
                    Petra Soukupová: Zmizet
                    Přehrát celé video
                    Stopáž26 minut
                    Další díl
                    14. dubna 2012

                    Napište nám