39 minut

22. února 2016

Obsah dílu

Poklad na Kamencovém jezeře — Kubismus nad řekou — Druhý pokus Věry Bílé

Části dílu

00:55
Poklad na Kamencovém jezeře
    Byla to jedna z prvních reportáží, která upozorňovala na problém anonymních akcií ve spojení s veřejnými zakázkami. Šlo o pronájem městského areálu Kamencového jezera v Chomutově firmě s nejasnou vlastnickou strukturou. Podmínky byly pro město tak nevýhodné, že to probudilo k aktivitě místní obyvatele, ale případ se řešil až na nejvyšší úrovni tehdejší vládní koalice. Po osmi letech jsme se ke kauze vrátili, protože některé z tehdy položených otázek se ukazují v novém světle. Vyjasnila se například i role tamního podnikatele a bývalého starosty města Alexandra Nováka, kterého soud za jinou kauzu poslal v roce 2012 na čtyři roky do vězení. Více reportér David Havlík.
    16:10
    Kubismus nad řekou
      Když před 90 lety překlenul Vltavu mezi pražskými Holešovicemi a Libní nový betonový most, stal se obdivovaným dílem moderní architektury. Navrhl ho jeden z našich nejslavnějších architektů Pavel Janák. Už před půlstoletím ale chtěli komunističtí plánovači poslat most k zemi. Měl uvolnit místo mnohem větší stavbě. K tomu sice nedošlo, ale před deseti lety, kdy Prahu řídil Pavel Bém, ožily plány na zbourání Janákova mostu znovu. A přestože ministerstvo kultury zahájilo řízení, které by mohlo z mostu udělat kulturní památku, jasno o jeho budoucnosti není dodnes. Bude se rozšiřovat a bourat, nebo jen opravovat? Připomeňme, že to první by město stálo nejméně dvě miliardy. Natáčel reportér David Macháček.
      27:50
      Druhý pokus Věry Bílé
        Věra Bílá byla kdysi nadějná romská zpěvačka, která absolvovala úspěšná zahraniční turné. Ale na vrcholu kariéry přišel pád, osudnou se jí stala láska k výherním automatům. Kvůli závislosti přestala zpívat a postupně prohrála i veškerý svůj majetek. Teď, po deseti letech, kdy se přidaly i další rány osudy, se pokouší vrátit na pódium. A říká, že s automaty už skončila, tentokrát definitivně. Téma pro reportéra Davida Vondráčka.
        Přehrát celé video
        Stopáž45 minut
        Další díl
        29. února 2016

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám