39 minut

24. srpna 2015

Obsah dílu

Přístav mezi vinicemi — Herci proti okupaci — Šlechtic s buldozerem

Části dílu

01:05
Přístav mezi vinicemi
    Průplav Dunaj – Odra – Labe vypadá jako utopický sen prezidenta Miloše Zemana. Spojit Ostravu s Černým mořem, na to už člověk potřebuje značnou dávku fantazie. Jenže zdá se, že projekt už nenápadně startuje, a to v jihomoravském Hodoníně. Právě tam, v kraji vinic a polí, by měl v budoucnu vyrůst obrovský nákladní přístav. Shodou okolností na pozemcích, které patří rodině bývalého ministra zemědělství a prezidentova přítele Jana Fencla. Natáčel reportér Jan Moláček.
    13:53
    Herci proti okupaci
      Protestsongy slavných herců z Divadla na Vinohradech, které jsme objevili po 47 letech. Vznikly v pohnutých chvílích během srpnové okupace Československa a pak ležely až donedávna v soukromém archivu bývalého zvukového mistra, který s herci nahrávky pořídil. Možná vás překvapí, že autorem hudby je Jaroslav Satoranský, texty napsal Jaromír Hanzlík. Vedle těchto tehdy mladých herců je na páskách slyšet hlas Ivy Janžurové nebo Vlasty Chramostové, pozdější signatářky Charty 77, která se na oficiální scéně směla objevit až po roce 1989. Unikátní nahrávky objevil a reportáž natočil Ivan Bareš.
      26:49
      Šlechtic s buldozerem
        Skoro celý život prožil na buldozeru. Jenže pak přišel zlom a z horníka se stal hradní pán. Jarmil Špaček se od roku 2006 stará o romantický hrad Kokořín ve středních Čechách. Získal ho v restituci. Zdálo by se, že je to pohádka, ale zažít takovou změnu v důchodcovském věku, bez peněz a podnikatelských zkušeností je docela drsná realita. Na Kokořínsko se rozjel reportér David Vondráček.
        Přehrát celé video
        Stopáž39 minut
        Další díl
        31. srpna 2015

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám