38 minut

27. května 2013

Obsah dílu

Záhadná obří stavba na Křivoklátsku — Osud špičkové léčebny pro postižené děti — Nanotechnolog skládá hudbu budoucnosti

Části dílu

01:13
Záhadná obří stavba na Křivoklátsku
    Školící středisko s třemi metry tlustými, kovovými pruty vyztuženými stěnami, trojitými pancéřovými dveřmi, s čističkou vzduchu a vlastními zásobami na vodu. Buď je to školící středisko lidí, kteří se chystají na atomový konflikt, nebo to žádné školící středisko není. Co ta obří, megalomanská stavba vlastně je, to je záhada nejen pro místní obyvatele z malebné vesničky Ptyč v údolí Berounky na okraji chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. O stavbu se zajímala Aneta Snopová.
    14:54
    Osud špičkové léčebny pro postižené děti
      Tisíce postižených dětí prošly léčebnou Vesna v Jánských Lázních. Zařízení, které vzniklo ještě za socialismu, si udrželo špičkovou evropskou úroveň. Pro děti, které mají závažné problémy s pohybovým ústrojím, teď ale nastávají horší časy. Nad Vesnou se stahují mračna: nemá peníze na své fungování a vedou se debaty o jejím uzavření. Natáčela Jana Neumannová.
      27:11
      Nanotechnolog skládá hudbu budoucnosti
        Že pro vědce je důležitá i hudební inspirace a pro hudebníky inspirace vědecká, dokazuje následující reportáž Jolany Matějkové. V prvním případě vědec, který nanotechnologiemi chce posunout léčbu rakoviny, je zároveň muzikant, jehož skladbu můžete uslyšet v rámci letošního festivalu Pražské jaro. A v druhém případě nanotechnologická múza políbila hudebníka. Poněkud odtažitý vědní obor proniká stále více do našeho života a pro těžce nemocné pacienty je velkou nadějí.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        3. června 2013

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám