37 minut

22. října 2012

Obsah dílu

Praskající domy v Jablonci nad Nisou — Neznámý příběh naváděcích torpéd a českého vynálezce — Nepovedená rekonstrukce vodících pásů pro nevidomé

Části dílu

01:15
Praskající domy v Jablonci nad Nisou
    Vymýšlejí si lidé v Jablonci nad Nisou, kteří si najednou začali stěžovat na praskající domy? Naznačují to pracovníci Metrostavu a Syneru, kteří v okolí razí podzemní protipovodňové štoly. Ačkoli při ražbě používají plastické trhaviny, odmítají možnost, že by trhliny v domech s jejich prací souvisely. Mezi domy, na kterých se štěrbiny objevily, jsou i dvě památkově chráněné vily. Reportáž natočil reportér David Macháček.
    14:06
    Neznámý příběh naváděcích torpéd a českého vynálezce
      Je to zvláštní představa, že učitel z Telče měl vliv na námořní bitvy v Atlantském oceánu. Ale není to úplný nesmysl. Svědkem je člověk nad jiné respektovaný, nositel Nobelovy ceny Albert Einstein. Českému vynálezci Františku Navarovi vyjadřuje podporu v sérii dopisů, které se týkají jeho zlepšováku na navádění torpéd – a dokonce mu otevřel dveře k jejich prosazení u americké administrativy. Pozoruhodný a dosud neznámý příběh z dějin druhé světové války zaznamenal David Vondráček.
      26:05
      Nepovedená rekonstrukce vodících pásů pro nevidomé
        Pan Klabouch bojuje nejen s vážnou nemocí, ale i s městským úřadem v Jindřichově Hradci. Jeho slepecká hůl totiž na chodnících nenachází vodící pásy pro nevidomé, a tak se při každém přecházení ulice vystavuje jistému riziku. Vadí mu to o to víc, že centrum města prošlo před časem zevrubnou rekonstrukcí, která měla prvky pro bezpečný pohyb nevidomých vybudovat. To se sice stalo, jenže ti, co naváděcí pásy stavěli, si chůzi s bílou holí nevyzkoušeli – na rozdíl od naší reportérky Jany Neumannové. Podívejte se na její reportáž.
        Přehrát celé video
        Stopáž36 minut
        Další díl
        29. října 2012

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám