38 minut

16. ledna 2012

Obsah dílu

Místo zeleně silnice k obchodnímu centru — Nový návrh na kácení stromů u silnic — Příběh slavného obrazu z Lidic

Části dílu

01:21
Místo zeleně silnice k obchodnímu centru
    Nemocnice v Brandýse nad Labem se stala pojmem. Nikoli kvůli vynikajícím lékařským zákrokům, ale kvůli nepovedeným finančním transakcím. Krajský úřad ji prodal soukromému investorovi za osm milionů. Podnikatel svůj majetek později zhodnotil tím, že městu prodal pozemky v okolí nemocnice za 38 milionů, tedy za téměř pětinásobek ceny celé nemocnice. Radnice nákup odůvodňovala tím, že desítky milionů jsou daní za to, aby na pozemcích nemohl nikdo nic postavit a uvnitř města zůstala zeleň. Jenže tenhle záměr vedení města dlouho nevydržel. Co se na pozemcích chystá? Tím se zabývala reportérka Jana Sotonová.
    11:54
    Nový návrh na kácení stromů u silnic
      Aleje a stromořadí mají v Čechách dlouhou tradici. Podle wikipedie sahá až k dobám vlády Karla IV. Jenže dnes lemují silnice, po kterých nekodrcají kočáry, ale rychlá auta. Aby cestáři zajistili lidem bezpečnější průjezd, začali je kácet. Za pět let do roku 2008 porazili na sto tisíc stromů. Trend vyvolal veřejné pozdvižení a poslanci v roce 2009 svévolné kácení zastavili změnou zákona. Právě teď se ale do Parlamentu téma vrátilo. Oficiálně se návrh netýká alejí, nýbrž jednotlivých stromů, přesto se ochranáři o jejich budoucnost znovu bojí. O téma kácení stromů se zajímal reportér Filip Černý.
      24:37
      Příběh slavného obrazu z Lidic
        Jedno z nejznámějších děl moderního světového malířství neuvidíte v Národní galerii v Praze, ale ve vesnici s pěti sty obyvatel. Jedná se o obec Lidice, kterou v roce 1942 vypálili nacisti. Dostalo se tam před pětačtyřiceti lety v rámci akce, kterou jako výraz solidarity podpořili umělci na celém světě. Vedle stovky zajímavých děl přišel i obraz od tehdy ještě neznámého německého malíře Gerharda Richtera s názvem Strýček Rudi. Ten je dnes nejcennějším dílem současného umění, které můžete v našich sbírkách vidět. Sice není na prodej, ale jeho cena by se v aukcích šplhala do mnoha milionů eur. Příběh obrazu vypráví reportáž Andrey Máslové.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        23. ledna 2012

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám