38 minut

7. listopadu 2011

Obsah dílu

Podivné hospodaření obce Janov u Hřenska — Nevýhodná smlouva na výrobu jízdenek — Zvláštní pomoc oddlužovací agentury

Části dílu

01:15
Podivné hospodaření obce Janov u Hřenska
    Z kontroly politiků se někdy může stát nebezpečná práce. Dokazuje to případ malé obce na česko-německých hranicích. Skupině penzistů z Janova u Hřenska se nelíbilo, jak jejich starosta hospodaří s obecním majetkem. Před lety proto založili občanské sdružení, které mělo práci místního zastupitelstva kontrolovat. Penzisté upozornili například na to, že golfový klub využívá bezplatně obecní pozemky či na problémy s milionovou dotací. Brzy poté se ale začali ve své vesnici bát. Proč? To uvidíte v reportáži Jany Sotonové.
    10:43
    Nevýhodná smlouva na výrobu jízdenek
      Po slavné kauze Opencard má Dopravní podnik v Praze další problém. Náš reportér Lukáš Landa objevil, že velká část peněz, kterou Dopravní podnik platí za výrobu jízdenek, končí kdesi na Panenských ostrovech. Je to odměna takzvanému zprostředkovateli za to, že dodavateli jízdenek pomůže k zakázce od Dopravního podniku. Upravuje to takzvaná zprostředkovatelská smlouva, která byla uzavřena ještě před získáním kontraktu a kterou máme k dispozici. Smlouvu odsoudil primátor Prahy Bohuslav Svoboda, protože kromě jiného navyšuje výrobní cenu jízdenky.
      26:14
      Zvláštní pomoc oddlužovací agentury
        Dana Nováková je jednou z mnoha lidí, kteří nezvládají splácet své dluhy. Protože takových lidí je stále víc, objevil se na trhu nový byznys - jsou to takzvané oddlužovací agentury. Ti zoufalým lidem slibují, že jejich situaci hravě vyřeší. Ve skutečnosti z nich však vytáhnou jen další peníze a jejich dluh astronomicky narůstá. K jakým koncům pomoc oddlužovací agentury vede, poznala na vlastní kůži paní Nováková. Hrozí ji, že přijde o střechu nad hlavou. Její příběh natočila reportérka Jana Neumannová.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        14. listopadu 2011

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám