37 minut

2. května 2011

Obsah dílu

Místo šéfa úřadu rozvoje města Prahy — Beztrestná kauza Lidových domků — Problémy sociální služby rané péče

Části dílu

01:18
Místo šéfa úřadu rozvoje města Prahy
    O architektuře v českých městech většinou rozhodují developeři, Praha není výjimkou. Za posledních dvacet let tady vznikla jediná uznávaná stavba, Tančící dům, zatímco těch sporných či dokonce nevhodných celá řada. To by mohl změnit úřad rozvoje města. Na místo jeho šéfa vypsal magistrát hlavního města výběrové řízení. Jenže skupina architektů a urbanistů upozorňuje, že podmínky výběru v podstatě vyloučily odborníky ve prospěch úředníků. Podle nich tak hrozí, že nezdravý trend určování podoby města bude pokračovat. Co se děje v zákulisí úřadu rozvoje města Prahy, to zjišťovala reportérka Aneta Snopová.
    10:53
    Beztrestná kauza Lidových domků
      Vybrat miliony od klientů s příslibem nového bydlení a nic nepostavit, to už jsme v této zemi zažili. V polovině devadesátých let to provedl Petr Smetka se svým H-systémem. Zdálo by se, že něco podobného už se dnes nemůže stát. Ale opak je pravdou, a dokonce je to ještě horší. Petr Smetka dostal za miliardový tunel dvanáctiletý trest vězení, byť se to neobešlo bez dlouhých soudních průtahů. V příběhu Lidových domků přišlo 350 klientů o čtyřicet pět milionů korun, ale ti, kdo je o peníze obrali, jsou stále beztrestní. Policie a městské státní zastupitelství v Praze totiž dospěli k závěru, že se nic nestalo. Nevěříte? Podívejte se na reportáž Filipa Černého.
      27:00
      Problémy sociální služby rané péče
        Letos mnoha sociálním službám hrozí zánik kvůli nedostatku peněz. Jedním z příkladů je raná péče, tedy služba, která pomáhá rodinám s postiženými dětmi. Kdo za to může? O to se hádají kraje v čele se sociálnědemokratickými hejtmany s ministerstvem práce a sociálních věcí. Další boj o peníze mezi těmito úřady proběhne právě v květnu. Pokud se úředníci nedohodnou, řada postižených dětí by mohla v nejhorším případě skončit v ústavech. Problémem nedostatků peněz v sociálních službách se zabývala reportérka Jana Neumannová.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        9. května 2011

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám