37 minut

21. února 2011

Obsah dílu

Konkurz majetku kvůli nedotažené reklamaci — Nevole proti novému sídlišti na Jižním městě — Opuštěný kostel u nádrže Želivka

Části dílu

01:16
Konkurz majetku kvůli nedotažené reklamaci
    Po letech v emigraci se vrátili do Česka, přestože jim v Německu nic nechybělo. Byli bohatí a úspěšní. Tedy něco jim vlastně chybělo – chyběla jim země, ve které se narodili. Jenže kdyby věděli, s čím se tady potkají, asi by si návrat rozmysleli. Rozjeli podnikání, do kterého investovali desítky milionů. A pak stačila jedna nedotažená reklamace a typická česká džungle, aby skoro o všechno přišli. Historii pádu rodiny Audrlických zaznamenala reportérka Andrea Máslová.
    13:04
    Nevole proti novému sídlišti na Jižním městě
      Bude se na Jižním městě bourat nově vznikající sídliště? Proti výstavbě se bouří starousedlíci. Jenže v domech už bydlí desítky nových majitelů, domy pro 3 000 dalších se staví. Budují se na kraji přírodní památky Milíčovské mokřady. Starousedlíci se proto obrátili na soud. Zatím vyhráli první žalobu. Soud zrušil územní rozhodnutí pro již stojící domy. Co to ale v praxi znamená? Zdá se, že si to každý vysvětluje po svém. O případ se zajímala reportérka Jana Neumannová.
      23:35
      Opuštěný kostel u nádrže Želivka
        Opuštěný kostel uprostřed lesů a na břehu křišťálově čisté vody vypadá jako z jiného světa. Tento svět zanikl před pětatřiceti lety, kdy se na místě někdejšího městečka Zahrádka začala budovat nádrž pitné vody pro Prahu. Kostel jako jediný zůstal ušetřen, protože skupina památkářů tehdy dokázala přesvědčit komunistické plánovače, že uvnitř jsou cenné nástěnné malby z poloviny čtrnáctého století. Tehdejší zásah člověka sice kostel přežil, ale teď mu hrozí zkáza. O jeho záchranu bojují bývalí rodáci, kteří vypsali veřejnou sbírku. Potřebují zhruba tři miliony, dodnes však mají pouze necelých čtyřicet tisíc. Do tajemného místa se vypravil reportér David Macháček.
        Přehrát celé video
        Stopáž37 minut
        Další díl
        28. února 2011

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám