38 minut

20. prosince 2010

Obsah dílu

Dům na Václavském náměstí na odstřel — Mírný trest pro Alexandra Nováka — Řezbář betlémů s válečnou zkušeností

Části dílu

01:12
Dům na Václavském náměstí na odstřel
    Zdálo by se, že zbourat zdravý dům v samém centru Prahy, na historickém Václavském náměstí, je něco téměř nemožného. Ale zdání klame. Před třemi lety přišel s touto myšlenkou velký investor a kupodivu získal podporu na pražském magistrátu. S bouráním sice nesouhlasí Národní památkový ústav, ale magistrátní sbor expertů je pro. Otázka zní, zda magistrát nerozhoduje pod přímým vlivem investora, jak naznačuje klíčový dokument. Podívejte se na reportáž Markéty Dobiášové a Lucie Sehnalové.
    13:25
    Mírný trest pro Alexandra Nováka
      Jedenáct let trvalo, než zdejší justice vynesla rozsudek vinen v korupční kauze Alexandra Nováka. A právě délka řízení ovlivnila to, že trest je nakonec mírný, spíše symbolický. Za čtyřicetimilionový úplatek dostal exstarosta Chomutova a jeden z kmotrů ODS podmínku a pětimilionovou pokutu. Případ by se ale asi sotva dostal před soud, kdyby podezřelé toky peněz nezachytily rakouské orgány a neupozornily včas českou stranu. Ke kauze se vrátili reportéři Michael Fiala a David Havlík.
      25:57
      Řezbář betlémů s válečnou zkušeností
        A něco vánočního na závěr. Ondrej Hiadlovský je možná nejstarší žijící tvůrce betlémů v Česku. Příští rok mu bude devadesát let. Než se ale dostal k betlémům, používal nůž jako zbraň. V roce 1942 narukoval do slovenské armády, která bojovala v Rusku po boku německého wehrmachtu. Odtud zběhnul k ruským partyzánům, pak se dostal do Svobodovy armády, se kterou došel až do Prahy. Válka je přitom příčinou, proč řezbář, tvořící betlémy, v boha nevěří. Příběh Ondreje Hiadlovského zachytil reportér Karel Vrána.
        Přehrát celé video
        Stopáž37 minut
        Další díl
        27. prosince 2010

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám