38 minut

14. prosince 2009

Obsah dílu

Pátrání po ukradeném autě II. — Olomoucké zastupitelství a kauza Union banky — Kuriózní restituce pozemku

Části dílu

01:12
Pátrání po ukradeném autě II.
    Ročně se u nás ukrade zhruba dvacet tisíc aut a motorek. To je asi čtyřikrát víc než v sousedním Slovensku. Zákony u nás lupičům nahrávají, můžou se schovat za to, že kradený vůz nabyli v dobré víře. Spravedlnost bývá krátká dokonce i tehdy, když si vlastní vůz sami vypátráte třeba na cizí zahradě. Jako pan Toufar, o němž jsme vysílali v září. Beznadějný případ se však podařilo zvrátit. Ukázalo se, že muž, kterému zahrada patří, je v oboru známá firma a nad jeho kousky už se nedalo přivírat oči. Soud ho napoprvé propustil z vazby, ale on si nedal říct a kradl zas. K případu se vrátila reportérka Aneta Vojtěchová.
    10:05
    Olomoucké zastupitelství a kauza Union banky
      Radovan Vávra býval zlatý hoch. Pózoval před svými Ferrari a prohlašoval, že je nejúspěšnější bankéř v zemi. Komerční banku dovedl k úspěšné privatizaci a nastoupil jako zachránce i do krachující Union banky. Jenže právě tam se jeho kariéra zvrtla. Banku nejenže nezachránil, ale podle policie ji těsně před krachem poškodil. Podle obvinění porušil zákon tím, že z banky vyvedl na pochybné účty 35 milionů korun. Případ se táhne celých pět let a měl být už před soudem. Kdyby…kdyby do případu nezasáhlo vrchní státní zastupitelství v Olomouci, jmenovitě jeho náměstek Martin Suchý. Ten už několik měsíců brání dozorujícímu státnímu zástupci podat obžalobu. Po kauze ostravských uhlobaronů je to v krátké době druhý případ, kdy na sebe olomoucké vrchní státní zastupitelství strhává mediální pozornost. Nové dění v kauze Union banky sledoval reportér Dalibor Bártek.
      24:44
      Kuriózní restituce pozemku
        Nápravy křivd mají u nás někdy dost kuriózní podoby. Vyprávět by mohl jistý důchodce Jiří Vávra z Prahy. Komunisti zkolektivizovali jeho rodičům louku, po roce 1990 ji dostal zpátky. Ale jenom na papíře. Na jeho louce totiž dnes plavou kapři - mezitím se z ní stal obecní rybník. Jak známo, kapři si rybník sami nevypustí a starosta mu nechce náhradou dát ani rybičku. K rybníku se rozjela i reportérka Rebeka Bartůňková.
        Přehrát celé video
        Stopáž37 minut
        Další díl
        21. prosince 2009

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám