iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
26. 2. 2019
19:00 na ČT24

1 2 3 4 5

0 hlasů
1677
zhlédnutí

90’ ČT24

Kontrola a kvalita dovážených potravin

Host: Tomáš Maier

90 min | další Zpravodajství »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Přidejte svůj příspěvek

E-mailová adresa nebude v diskusi viditelná. E-mail vyplňte v případě, pokud chcete, aby Vás mohli ostatní čtenáři kontaktovat prostřednictvím našeho webu.

Vložením komentáře vyjadřujete souhlas s pravidly diskuse. Pokud tato pravidla nedodržíte, váš příspěvek může být upraven či smazán.

Sledujte diskusi emailem

Nahlašte nevhodný příspěvek

Dennis Olley 26.2.2019 23:57 (!) reagovat 31 + - 13

Jak ohlídat kvalitu dovážených potravin?

Bez hranic velmi těžko a draze. V podstatě nejlepší by bylo chlazené maso, mléčné výrobky a vše co není trvanlivé kontrolovat, před finálním zpracováním, před tím, než produkt přijde ke konzumentovi. Min. prvotní surovinu před zpracováním (u masa), výjimku bych dal jen v případě, že vyrábějící zpracovatelský podnik (jatka) spolupracuje a souhlasí s pravidelnou (neohlášenou) ČR kontrolou. Nějaký druh elektronické kontroly, celé cesty masa od zvířete po konzumaci by jistě také šel vymyslet. Co se děje v Polsku už přestává být legrace, posypová sůl, salmonela u vajec i masa, nakonec nemocné a zkažené maso. A místo toho, aby se polská strana zamyslela, rychle změnila podmínky (způsob) kontrol a přesvědčila partnery (země EU) o tom, že poctivě sjedná nápravu se uráží a hrozí třeba Česku kontrolami piva. Klidně, pokud si Poláci myslí, že pak se neurazí zase Češi (nadobro), ať to prubnou. Nejlepším řešením by asi bylo (v mém případě už je), vše co není potřeba dovážet přes 1/2 světa nedovážet a využívat místních zdrojů. Posilovat i za cenu vyšších cen domácí, ale kvalitnější a kontrolovanou produkci, dát vydělat místním hospodářům a ještě ušetřit naftu, přírodu. Myslím si, že pícniny na polích (klidně zavlažované Izraelským, PC řízeným kapénkovým systémem), jsou mnohem lepší pro přírodu (a chov dobytka), než lány řepy, které zatíží přírodu násobně více (jako příměs do biopaliv) než rovnou fosilní paliva. Takové konání nemá smysl. Volím české maso, vejce, mléčné produkty ze svého okolí, ideálně s označením BIO. Rád vím od koho nakupuji, co jím.

Pepa 27.2.2019 8:36 (!) reagovat 22 + - 5

Dovoz masa přes celou Evropu

je něco, co bohužel nikdo neovlivní. Oficiálně je v Evropě "jednotná zemědělská politika," která ovšem vůbec jednotná není, protože umožňuje národní dotace zemědělcům buď obecně, nebo na různé produkty. Např. včera zazněla informace, že za polské zemědělce platí sociální pojištění stát, polští zemědělci mají i nižší daně z příjmů. Jinde mají třeba dotace na výrobu vepřového masa, které jim umožňují prodávat produkty pod cenou. Proto dnes více než polovinu vepřového masa ČR dováží. Většinou se jedná o maso horší kvality, používané do uzenin a masných výrobků. Ale jedná se také o vepřové půlky, které se v chladírenských vozech dováží přes půl Evropy a mnohdy se k nám doveze oslizlé maso na hranici použitelnosti. Toto maso nenakupují jen velké masokombináty, ale i malá jatka, která se navenek chlubí "zaručeně čerstvým českým masem."
Evropské zemědělství není jednotné, evropské zemědělství je soubojem národních dotací a silné státy v tom mají navrch.
Dalším problémem je chování spotřebitelů. Většina lidí dnes preferuje cenu a na zemi původu se nedívá. Možná, že v těchto dnech si na původ masa dají lidé pozor, ale jak aféra utichne, vrátí se ke svým zvyklostem kupovat levné maso "v akci". Bohužel.

Jirka 27.2.2019 20:14 (!) reagovat 21 + - 0

Zemědělská firma, ve které pracuji, chovala dříve prasata. Mimo dodávek jatkám prodávala před vánoci a prakticky až do března pašíky na domácí zabíjačky, Krmeno pouze šrotem, žádný antibiotika, žádný hormony. Tyto prodeje rok od roku klesaly, protože lidi si na domácí "zabíjačky" raději koupili hotové vepřové půlky z dovozu, které stály stejně, jako kvalitní prase v živé váze. Před 5 roky jsme výkrm prasat zrušili, protože zájem klesl na minimum. Podle posledních zpráv z tohoto roku dochází v Česku k rušení moderních chovů prasat, které nemohou konkurovat západním zemědělcům, u nichž je tato komodita dotována z národních zdrojů. Lidí, kteří jsou si ochotni připlatit za kvalitu a skutečnou čerstvost, je zatím moc málo!

Pepa 1.3.2019 9:47 (!) reagovat 14 + - 0

Včera jsem byl se ženou nakupovat v Kauflandu

a velice jsem se divil, jak drahé je vepřové maso. V týdnu jsem totiž četl článek o tom, že cena živých prasat stále klesá a pohybuje se již pod 30 korunami za kilo živé hmotnosti. Jako spotřebitel jsem se tedy těšil na příznivější cenu masa. Ta se však nekonala. Večer jsem si přečetl na netu článek o tom, jak Kaufland v loni zvýšil zisk o polovinu. Takže jsem ihned pochopil, proč to vepřové maso je tak drahé.

Související