iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
10. 12. 2006
09:00 na ČT1

1 2 3 4 5

9 hlasů
6245
zhlédnutí

Toulavá kamera

Pohankový mlýn — Prachatice — Parní motocykl — Netopýři — Hamousův statek — Výstava betlémů

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Toulavá kamera

  • 00:00:14 Dobrý den, vážení a milí.
  • 00:00:16 Předvánoční šílenství je sice
    v plném proudu, ale to neznamená,
  • 00:00:20 že byste se nemohli na chviličku
    zastavit a třeba se vydat s námi
  • 00:00:23 na krátký výlet.
  • 00:00:24 Je tu TOULAVÁ KAMERA, u jejíhož
    sledování vás srdečně vítám.
  • 00:00:28 A kam se dnes podíváme?
  • 00:00:30 Třeba do starobylého mlýna
    v Beskydech,
  • 00:00:32 kde se už od roku 1861
    mele pohanka.
  • 00:00:35 Pak si prohlédneme Prachatice.
    Renesanční perlu v podhůří Šumavy.
  • 00:00:40 Troufli byste si osedlat parní
    motorku z roku 1868?
  • 00:00:44 Její replika opravdu brázdí
    silnice, a já vám přestavím muže,
  • 00:00:48 který ji vyrobil.
  • 00:00:50 Nakouknene taky do netopýří
    nemocnice. Našli jsme ji
  • 00:00:53 v Černošicích u Prahy.
  • 00:00:55 Je čas adventu,
    a tak ho nesmíme opomenout.
  • 00:00:57 Ve Zbečně si připomene zvyky
    a obyčeje našich předků.
  • 00:01:01 Betlémy nás provázejí už 800 let,
    ale pozor - stavějí se
  • 00:01:05 podle přísných pravidel.
  • 00:01:07 I o nich bude řeč,
    v poslední reportáži.
  • 00:01:11 Víte, kdo to byl smetiprach,
    co dělal šejdíř nebo že pohanka
  • 00:01:15 je mimořádně zdravá obilnina?
  • 00:01:17 Že ne? Tak se s námi pojďte
    podívat do pohankového mlýna.
  • 00:01:20 Jediného v zemi, kde se mele
    bez přestání a postaru
  • 00:01:24 už od roku 1861.
  • 00:01:26 Stojí v Beskydech a mlynářskou
    štafetu si v něm předávají
  • 00:01:29 muži z rodu Šmajstrlů.
  • 00:01:34 Mlynář Z. Šmajstrla uvítá každého
    sběračkou lámanky,
  • 00:01:37 tj. nahrubo pomleté pohanky.
  • 00:01:39 Budete překvapeni, dá se jíst úplně
    syrová a chutná jako oříšky.
  • 00:01:43 Však taky bývala tady pod horami
    hlavním zdrojem obživy.
  • 00:01:47 Už od 13. století, kdy ji sem
    přivezli Tataři - nájezdníci
  • 00:01:50 a pohani, podle kterých
    dostala svoje jméno.
  • 00:01:53 V chudých beskydských chalupách
    se původně mlela mezi dvěma kameny
  • 00:01:57 na takzvaném žernu.
  • 00:01:59 Vespodu je šroub,
    který nadzvedává horní kámen.
  • 00:02:02 Mezera mezi tím určuje mletí.
  • 00:02:09 Pokud dáme kameny těsně k sobě,
    tak se namele mouka,
  • 00:02:12 pokud nadzvihneme,
    namele se krupice.
  • 00:02:14 A když ještě výš,
    tak je zrno oloupané.
  • 00:02:20 V rodinném mlýně tak melou
    Šmajstrlovi pohanku už od r. 1861.
  • 00:02:24 Tradici založil praděda Josef,
    po něm pokračovali František,
  • 00:02:28 Arnošt a nyní Zdeněk, kterému
    pomáhá už i jeho syn Pavel.
  • 00:02:33 Pravda, žerno a jeho nástupce
    kašnik - dřevěný stroj na loupání,
  • 00:02:37 už musely být nahrazeny
    modernější technikou.
  • 00:02:41 Důležité mlýnské kameny
    ale zůstaly.
  • 00:02:46 S kamarády jsme vymysleli loupací
    linku, která je ve světě ojedinělá.
  • 00:02:50 Zpracovává pohanku také
    na kamenech,
  • 00:02:53 abychom zachovali vitamíny.
  • 00:02:55 Loupe se to mechanicky.
  • 00:02:57 Tato pohanka je tím pádem
    chutnější a zdravější.
  • 00:03:04 Když se konala v Praze mezinárodní
    konference o pohance, přijeli se
  • 00:03:07 na Šmajstrlův mlýn podívat
    odborníci až z Japonska.
  • 00:03:11 Všude jinde totiž pohanku zbavují
    slupky za tepla, čímž se snižuje
  • 00:03:16 obsah důležitých látek.
  • 00:03:18 Tady zůstává zachována například
    spousta draslíku, fosforu, železa,
  • 00:03:22 vápníku nebo rutinu,
    který čistí cévy.
  • 00:03:26 Navíc je pohanka na rozdíl
    od pšenice bezlepková.
  • 00:03:29 Takže se označuje za znovu
    objevenou obilninu
  • 00:03:31 pro 3. tisíciletí.
  • 00:03:35 Já si myslím, že kdyby se pohanka
    jedla jako dřív, nebyli bychom
  • 00:03:39 na 1. místě ve výskytu
    rakoviny střev.
  • 00:03:42 A nebylo by tolik nemocí:
    ekzémů a alergií u dětí.
  • 00:03:46 Lepek nám zalepuje krevní
    řečiště, cévy i klouby.
  • 00:03:54 Pohanka je úžasná,
    že to všechno čistí.
  • 00:03:59 Z. Šmajstrla každého ochotně
    svým mlýnem provede.
  • 00:04:01 A rád připomene i staré časy,
    kdy mlýnu vládl pevnou rukou
  • 00:04:05 otec mlynář, mleli stárek
    a pod ním tovaryši - mládci.
  • 00:04:09 Pomáhat musely i děti, kdo zametal
    mlýn - ten byl smetiprach.
  • 00:04:15 Velmi důležitou funkci měl šejdíř.
  • 00:04:17 Měnil dovezené zrno chalupníkům
    za mouku.
  • 00:04:20 Jelikož to šejdění
    bylo někdy složité.
  • 00:04:23 Např. se dohadovali, že zrna
    dovezli více a on dal méně mouky,
  • 00:04:27 protože část zrna si mlynář
    nechával za práci.
  • 00:04:31 A tak se dohadovali,
    že z toho šejdění vzniklo šiditi.
  • 00:04:39 Kdysi se v beskydské rodinně snědlo
    za zimu pohanky 5 - 6 metráků.
  • 00:04:43 Na talíři byla i 5krát týdně,
    a to na nejrůznější způsob.
  • 00:04:47 Z. Šmajstrla napsal o jejím použití
    v kuchyni celou knihu,
  • 00:04:51 takže ji můžete vyzkoušet i vy.
  • 00:04:53 Nebo se cestou z jeho mlýna
    zastavte o kousek dál
  • 00:04:56 v Trojanovicích.
  • 00:04:57 V místní hospodě
    podle jeho receptů připravují
  • 00:05:00 tradiční pohanková jídla
    i místní speciality.
  • 00:05:03 Třeba tohle kuřecí maso
    s pohankovou nádivkou.
  • 00:05:08 Teď vás zavedu do Prachatic,
    jejichž historické jádro
  • 00:05:10 bylo prohlášeno
    městskou památkovou rezervací.
  • 00:05:13 Vznikly v 11. století jako tržní
    osada na významné obchodní cestě.
  • 00:05:18 Zlaté stezce, po které se
    z Bavorska do Čech vozila sůl.
  • 00:05:21 Pevné hradby sice město
    neubránily před řáděním husitů,
  • 00:05:25 zato před invazí socialistické
    architektury ano.
  • 00:05:28 Paneláky vyrostly před nimi.
  • 00:05:30 Takže v centru dodnes najdete
    starobylé domy nesoucí stopy
  • 00:05:33 gotiky a renesance.
  • 00:05:38 Ve 14. století tudy proudili
    kupci se solí.
  • 00:05:41 S nimi přišly bohatství i kultura.
  • 00:05:43 Král Václav IV. tu zřídil celnici,
    aby měl všechno zboží
  • 00:05:46 pěkně pod kontrolou.
  • 00:05:48 První ranou v prachatickém osudu
    byli husiti
  • 00:05:51 se svým jednookým vůdcem.
  • 00:05:53 V r. 1420 udeřily hned dvakrát.
  • 00:05:56 Při 2. obléhání město vypálili
    a 85 místních popravili.
  • 00:06:00 Vydrželi tu dlouhých 16 let,
    dokud Prachatice neuznaly
  • 00:06:04 za českého panovníka Zikmunda.
  • 00:06:06 Ten je za to povýšil
    na královské město.
  • 00:06:12 Další rozvoj města začíná
    v 2. polovině 15. století
  • 00:06:15 a vrcholí ve století šestnáctém
    za doby Rožmberků,
  • 00:06:19 kdy se Prachatice staly součástí
    Rožmberského dominia.
  • 00:06:25 Tehdy obchod na Zlaté stezce
    dosáhl největšího rozkvětu.
  • 00:06:31 Píše se století sedmnácté.
  • 00:06:33 Petr Vok prodává Prachatice
    Rudolfovi II.
  • 00:06:37 Místním to ale není moc po chuti.
  • 00:06:39 Přidávají se na stranu
    stavovského povstání.
  • 00:06:42 A bojovně naladěná císařská vojska
    na sebe nenechají dlouho čekat.
  • 00:06:49 Vydrancované město ztrácí
    všechny výhody,
  • 00:06:52 včetně výnosného slaného obchodu.
    Zmar a bída.
  • 00:07:01 V polovině 19. století
    pak přišla další pohroma.
  • 00:07:04 Ohnivá. Odneslo to 137 domů.
  • 00:07:09 Požár vznikl v domě vdovy
    Bíblové, která údajně
  • 00:07:13 pekla buchty.
    Velice rychle se rozšířil.
  • 00:07:18 Zkáza byla obrovská.
  • 00:07:22 Měšťané opouštěli město
    pouze dvěma volnými branami.
  • 00:07:29 Je psáno o tom, že drobné
    hospodářské zvířectvo
  • 00:07:32 přehazovali přes hradby,
  • 00:07:34 aby zachránili alespoň
    část majetku.
  • 00:07:37 Zkáza to byla obrovská.
  • 00:07:39 Nehledě na drsnou historii
    se ale v Prachaticích
  • 00:07:41 dochovala spousta památek.
  • 00:07:43 Třeba impozantní Písecká brána,
    u níž stojí výrazná
  • 00:07:46 čtyřboká věž s cimbuřím.
  • 00:07:49 Velké náměstí zase krášlí
    renesanční domy.
  • 00:07:52 A další klenoty: originální
    sgrafito na staré radnici
  • 00:07:56 s motivy soudnictví.
  • 00:07:59 Kostel sv. Jakuba postavili
    na přelomu 15. a 16. století.
  • 00:08:02 Vnitřek už je barokní a zní v něm
    báje o neposlušném zvoníkovi.
  • 00:08:09 Legenda je o zvoníkovi z Prachatic.
  • 00:08:14 Nezbedovi, který neuposlechl
    pokynů faráře.
  • 00:08:17 Na Štědrý den, kdy se lidé
    svolávali do kostela,
  • 00:08:19 se tvrdilo, že pokud by se
    zatroubilo směrem na hřbitov,
  • 00:08:23 tak zvoníci vstanou z mrtvých.
  • 00:08:26 A nový zvoník byl farářem opět
    vyzýván, aby to tak nikdy nečinil.
  • 00:08:31 Nicméně si nedal říct a 2. den ráno
    ho lidé našli mrtvého pod věží.
  • 00:08:37 Libínská rozhledna shlíží
    na Prachatice už dlouho,
  • 00:08:40 od roku 1883, a taky pěkně z výšky
    - 1069 metrů nad mořem.
  • 00:08:46 Pokořit tuhle 27 m vysokou věž
    znamená vyběhnout 126 schodů.
  • 00:08:51 Odměna je zasloužená - výhled
    na jedno hezké české město,
  • 00:08:55 Šumavu i Alpy.
  • 00:09:01 Viděli jste už někdy motocykl
    na páru?
  • 00:09:03 Pokud ne, tak já vám teď
    jeden takový ukážu.
  • 00:09:06 Tento pradědeček dnešních motorek
    pochází z roku 1868.
  • 00:09:10 Jediný originál na světě mají
    v Americe ve státě Massachusetts
  • 00:09:13 a zřejmě jediná jeho funkční
    replika jezdí
  • 00:09:16 v Hranicích na Moravě.
  • 00:09:22 P. Barnasík je asi naším jediným
    aktivním parním motocyklistou.
  • 00:09:26 Alespoň neví o nikom dalším,
    kdo by si takovou historickou
  • 00:09:29 atrakci sám vyrobil
    a neváhal ji i osedlat.
  • 00:09:33 Musí se v něm zatopit dřevěným
    uhlím, doplní se voda
  • 00:09:36 a asi hodinu se roztápí.
  • 00:09:45 Když je pára ohřátá,
    tak se vpustí mechanismem
  • 00:09:48 do pístů, tzv. šoupátek,
    které páru rozdělí
  • 00:09:52 a kolo se rozjíždí.
  • 00:09:57 Celý stroj váží 80 kg
    a brzdí se nohama.
  • 00:10:00 Kotel má objem 20 l a pára tlak
    5 - 6 atmosfér.
  • 00:10:05 Takže se není co divit -
    roztopeného, funícího
  • 00:10:07 a prskajícího samohybu
    se lidé i bojí.
  • 00:10:11 Protože mají strach, že to bouchne.
  • 00:10:13 Ale jsou tady přetlakové pojistky,
    které koordinují páru,
  • 00:10:16 takže to bouchnout nemůže.
  • 00:10:18 Je tady manometr, kterým vidím,
    kolik je tam tlaku.
  • 00:10:22 Nakonec se ale rozhodnou
    a svezou se.
  • 00:10:27 Je to k neuvěření, ale předlohou
    pro výrobu repliky mu byl
  • 00:10:30 pouhopouhý obrázek vystřižený
    z časopisu.
  • 00:10:33 Z popisky jen vyčetl, že parní
    motocykl pochází z roku 1868
  • 00:10:38 a jediný exemplář mají
    v jednom americkém muzeu.
  • 00:10:43 Jako zdatný klempíř a pasíř
    si ale dokázal poradit.
  • 00:10:48 Je to postaveno prakticky z odpadu.
  • 00:10:51 Kola jsou dřevěná, loukoťová,
    písty jsou z tlumičů různých aut.
  • 00:10:55 Kostra z topenářských trubek,
    sedlo je udělané ze staré bundy.
  • 00:11:00 Unikátní motorku stavěl
    pan Barnasík ve volných chvílích
  • 00:11:04 jeden a půl roku.
  • 00:11:06 Nejtěžší bylo vyrobit kotel
    a seřídit parní mechanismus,
  • 00:11:10 aby jezdila co nejdéle.
  • 00:11:15 Do kotle se lije 5 litrů vody
    před jízdou a vydrží to jezdit
  • 00:11:18 asi hodinu a půl.
  • 00:11:20 Musí se doplňovat pára a občas
    zastavit, aby se doplnil tlak.
  • 00:11:26 Na parní motorce můžete Pavla
    vidět na veteránských přehlídkách.
  • 00:11:30 Doma vám po dohodě ukáže
    svou další atrakci - jezdí
  • 00:11:33 na 2 litry vody!
  • 00:11:41 Tenhle model lokomotivy
    George Stephensona z roku 1828
  • 00:11:44 viděl poprvé pro změnu
    na poštovní známce.
  • 00:11:48 Za 2 roky už mu supěla po zahradě.
  • 00:11:53 Obnáší to hrozně práce
    - zvětšování, překreslování,
  • 00:11:56 vymýšlení parního strojku,
    protože plány na to nejsou.
  • 00:12:00 Spíš detaily - vytvořit co nejvíc
    utěsněné písty,
  • 00:12:05 aby byl co největší výkon.
  • 00:12:09 Pavlu Barnasíkovi zkrátka
    pára učarovala.
  • 00:12:11 Na stole už má další novinový
    výstřižek a na dvoře další
  • 00:12:13 rozdělané parní kolo - tentokrát
    s předním náhonem a převody.
  • 00:12:18 Pojede rychleji a taky do kopce.
    A to možná ještě nebude všechno.
  • 00:12:22 Někde se totiž doslechl, že kdesi
    kdysi vzlétlo parní letadlo.
  • 00:12:29 A teď vám představím dvě ženy,
    které propadly kouzlu netopýrů.
  • 00:12:32 Jde o matku s dcerou
    - Annu a Dagmar Zieglerovy.
  • 00:12:35 Pro ochranu těchto létajících
    myšek dokonce založily
  • 00:12:37 spolek Nyctalus.
  • 00:12:39 Sídlí v Černošicích u Prahy
    a o netopýry tam pečují znamenitě.
  • 00:12:43 Pokud i vy nějakého zbloudilého
    či zraněného najdete, už víte,
  • 00:12:46 komu ho svěřit.
  • 00:12:48 Ovšem přijít můžete i tehdy,
    když se o těchto podivných
  • 00:12:50 tvorech, opředených různými
    báchorkami a pověrami,
  • 00:12:53 budete chtít jen něco dozvědět.
  • 00:12:58 Netopýři jsou jediní
    aktivně létající savci.
  • 00:13:01 Létají pomocí křídelní blány
    podobné deštníku
  • 00:13:04 a loví noční hmyz.
  • 00:13:05 Dožívají se i dvaceti let.
  • 00:13:07 Samice mají 1 - 2 mláďata,
    v létě žijí v koloniích,
  • 00:13:11 na podzim se páří a pak společně
    se svými vyvolenými zimují.
  • 00:13:15 Takhle vypadá roztažené
    netopýří křídlo.
  • 00:13:20 Tady je vidět pažní kost,
    předloktí a zbylé kůstky,
  • 00:13:24 které představují prsty ruky.
    Nahoře je palec.
  • 00:13:30 Mezi prsty je natažená blána,
    která je i mezi nohama a ocasem,
  • 00:13:37 který je teď stočený pod tělo.
  • 00:13:41 Tahle fešanda - Bobinka - měla
    zlomené kůstky na prstech.
  • 00:13:44 Trvalo to příliš dlouho,
    byla víc než rok doma.
  • 00:13:47 Za tu dobu odvykla lovení,
    zakrněly jí křídelní létací svaly,
  • 00:13:52 a proto se už nemůže vrátit
    do volné přírody.
  • 00:13:56 O postižené netopýry je postaráno
    na jedničku.
  • 00:13:58 Oni na oplátku slouží jako živá
    pomůcka při různých přednáškách.
  • 00:14:02 Pokud nám někdo přinese netopýra,
    nebo si pro něj jedeme,
  • 00:14:06 zkontrolujeme jeho zdravotní stav,
    jestli má zdravá křídla
  • 00:14:10 a jestli nemá parazity.
  • 00:14:17 Když je má,
    potře se kožíšek dezinfekcí.
  • 00:14:20 Pak se nováček změří a zváží.
    Šup s ním do pytlíku.
  • 00:14:23 Těsně před zimou jsou netopýři
    řádně vypasení.
  • 00:14:27 Ze zásob musí vyžít až do března.
  • 00:14:29 A co tomuhle hmyzožravci
    nejvíc chutná?
  • 00:14:32 Mouční červi, cvrčci, nepohrdne
    ani kočičí konzervou.
  • 00:14:36 Zapíjí výhradně vodou.
  • 00:14:38 Nad mlékem - stejně jako ježek -
    ohrnuje nos, protože mu škodí.
  • 00:14:45 Najíst dostávají netopýři večer.
    Pro ně je to ovšem snídaně.
  • 00:14:51 A Večerníček se u snídaně
    dost nahoní. Přišel o křídlo
  • 00:14:54 a musí trénovat,
    aby mu nezakrněly svaly.
  • 00:14:57 Večerníček je speciálně krmen.
  • 00:14:59 Musí mít dost pohybu,
    takže ho krmíme tak, že mu dáme
  • 00:15:03 na ručník do jednoho rohu červa
    a šustíme prsty.
  • 00:15:12 Od začátku našlo u A. Zieglerové
    azyl 116 netopýrů deseti druhů.
  • 00:15:17 Zpátky do přírody
    se jich vrátilo 107.
  • 00:15:20 Velký exemplář je netopýr rezavý,
    ten malý parkový.
  • 00:15:24 Tohle je netopýr dlouhouchý.
  • 00:15:27 Od nohy se mu odtrhla blána,
    létat ale dokáže.
  • 00:15:33 Uši mu pomáhají s orientací
    mezi listím v lese.
  • 00:15:36 Zachránění jedinci mají
    v Černošicích vlastní letní byt.
  • 00:15:39 V zimě spí ve sklepě.
  • 00:15:41 Když v zimě narazíme na netopýry,
    tak je důležité je nebudit.
  • 00:15:47 Každé probuzení je pro ně
    energeticky náročné.
  • 00:15:51 Pokud se netopýr nedobrovolně
    probudí, může i uhynout.
  • 00:15:55 Vadí mu hluk a světlo.
  • 00:15:56 Takže nechme to chráněné zvíře
    sladce spát...
  • 00:16:03 V následující reportáži se vydáme
    na Rakovnicko, konkrétně do Zbečna.
  • 00:16:07 Navštívíme tam roubený Hamousův
    statek, jehož historie se začala
  • 00:16:10 psát už v pozdním středověku.
  • 00:16:13 Dnes o něj pečuje
    Národní památkový ústav.
  • 00:16:15 O veškeré dění, opravy i provoz
    se ale stará
  • 00:16:18 Správa hradu Křivoklát.
  • 00:16:20 A právě v její režii se na statku
    letos poprvé slaví advent.
  • 00:16:26 Bohatě prostřený stůl
    a u něho pospolu hraje a zpívá
  • 00:16:29 celá rodina, aby společně
    přivítala právě přicházející
  • 00:16:32 adventní čas.
  • 00:16:34 Tak možná právě takhle tady
    ve světnici Hamousova statku
  • 00:16:38 na Rakovnicku vítaly nejkrásnější
    svátky v roce už kdysi
  • 00:16:41 jeho dávní obyvatelé.
  • 00:16:47 Oživit tradici adventu
    a přiblížit, jak se žilo
  • 00:16:50 na takové selské usedlosti,
    se snaží v jedné z nejstarších
  • 00:16:53 vesnic u nás - ve víc
    než 1000 let starém Zbečnu.
  • 00:16:58 My se snažíme prezentovat objekt
    ne jako skanzen,
  • 00:17:04 ale jako stále žijící dům,
    odkud by hospodář nikdy neodešel.
  • 00:17:07 A tak tu už 11. sezonu, od května
    do září, sobotu co sobotu,
  • 00:17:10 peče podle starého receptu
    stávající hospodář - pan L. Vokoun,
  • 00:17:14 typický selský chléb pro všechny
    počestné pocestné,
  • 00:17:18 kteří přijdou na návštěvu.
  • 00:17:24 Spotřebuji 9 kg mouky,
    půl na půl pšeničná a žitná.
  • 00:17:27 Dále kvásek, trochu cukru,
    mléka, soli a octa.
  • 00:17:31 A samozřejmě kmín.
  • 00:17:33 Někdy se dává i tymián,
    fenykl, anýz.
  • 00:17:39 Než se pec pro 16 bochníků
    prohřeje, trvá to téměř 3 hodiny,
  • 00:17:42 něco zabere příprava a další
    hodinu pak vlastní pečení.
  • 00:17:46 Kdysi dávno se chléb pekl
    téměř v každé chalupě
  • 00:17:49 a na Vánoce se navíc zadělávalo
    i těsto na koláče.
  • 00:17:52 Výjimkou nebyl ani Hamousův statek.
  • 00:17:55 Původní pec se ovšem v černé
    kuchyni nedochovala
  • 00:17:58 a tak bylo zapotřebí
    postavit novou.
  • 00:18:05 Pec zůstala zachovaná
    snad jen v obrysech v podlaze.
  • 00:18:08 Podle starých fotografií se vědělo,
    na kterém místě pec stála.
  • 00:18:10 Hlavně už nikdo nevěděl,
    jak má taková pec fungovat.
  • 00:18:13 To už zmizelo.
  • 00:18:15 Takové pece se stavěly někdy
    naposledy na konci 19. století.
  • 00:18:19 O tom, že se to podařilo
    - a opravdu dobře,
  • 00:18:22 přesvědčí dozajista každého
    tyhle slaďoučké koláče,
  • 00:18:26 které společně s nadýchanými
    chlebovými pecny provoněly
  • 00:18:29 i tentokrát celé stavení.
  • 00:18:32 Navíc na statku měla
    o víkendu před adventem premiéru
  • 00:18:34 i tato kachlová kamna.
  • 00:18:37 Kamna se myšlenkově chystala
    snad 3 roky, i možná déle,
  • 00:18:40 a opravdu se na nich začalo dělat
    letos z kraje roku.
  • 00:18:43 Nejsložitějším prvkem jsou
    tyhle barokní vpadlé římsy.
  • 00:18:48 Bylo opravdu těžké udělat formy
    a vypálit velké formáty kachlů.
  • 00:18:56 Kromě světnice s barokními selskými
    kamny, pece v černé kuchyni,
  • 00:18:59 skladů, komor na nářadí a sklepa,
    si tady můžete prohlédnout
  • 00:19:03 třeba i vejminek, hospodářský dvůr
    a chlévy pro zvířata.
  • 00:19:07 Selský statek z pozdního
    středověku, který je dnes
  • 00:19:10 významnou kulturní památkou,
    najdete v samotném centru vesnice,
  • 00:19:13 hned naproti kostelu.
  • 00:19:17 Roubená chalupa je tradiční
    české stavení, které v této podobě
  • 00:19:22 jednopatrového domu - ne tedy
    s obytnou vrchní částí,
  • 00:19:26 ale s obytnou přízemní částí -
    je typickým stavením českých zemí.
  • 00:19:31 Kromě SZ Čech, kde byly už
    odnepaměti dvoupatrová stavení.
  • 00:19:37 Prohlédnout si Hamouzův statek,
    společně s ukázkami práce
  • 00:19:40 dávných řemeslníků,
    můžete až do Vánoc i vy.
  • 00:19:43 Stačí vyrazit do Zbečna,
    které leží na řece Berounce
  • 00:19:46 kousek od hradu Křivoklát.
  • 00:19:48 Advent se bude slavit i tam,
    ale na voňavých koláčcích
  • 00:19:50 a selském chlebu přímo z pece si
    budete moci pochutnat jenom tady.
  • 00:19:58 Adventní věnec, ozdobené
    smrkové větvičky,
  • 00:20:00 jmelí a malý beltém.
  • 00:20:02 Asi tak nějak vypadá předvánoční
    výzdoba ve většině rodin.
  • 00:20:05 A právě o jesličkách bude teď řeč.
  • 00:20:07 Provázejí lidstvo už několik
    set let, ale jen málokdo tuší,
  • 00:20:11 že se stavějí podle přísných
    pravidel. Více se o nich můžete
  • 00:20:14 dozvědět třeba v Muzeu českého ráje
    v Turnově, kde jsou v čase adventu
  • 00:20:18 k vidění betlémy ze všech
    koutů naší země.
  • 00:20:22 Tradice stavění betlémů
    je stará přes 800 let.
  • 00:20:25 První zobrazení betlému
    spojujeme s legendou
  • 00:20:28 Františka z Assisi, kdy v italské
    Umbrii postavil 1. živý betlém.
  • 00:20:35 Tím zprostředkoval příběh
    narození Ježíška veřejnosti.
  • 00:20:40 Betlémy se dlouho objevovaly
    jen v kostelech, do domácností
  • 00:20:43 pronikly až v 19. století.
  • 00:20:51 Císař Josef tehdy usoudil,
    že je nedůstojné, aby si kněží
  • 00:20:54 před Vánocemi hráli ve svatostánku
    s nějakými panďuláky.
  • 00:21:00 Lidé se ale betlémů
    nehodlali vzdát.
  • 00:21:03 Právě pod nimi totiž
    nacházeli dárky.
  • 00:21:06 Betlém se stavěl původně
    na Štědrý den
  • 00:21:09 nebo v jeho předvečer.
  • 00:21:12 Skladbu tvořila především postava
    sv. Panny Marie, sv. Josefa,
  • 00:21:17 Ježíška a tří pastýřů,
    kteří se Ježíškovi klaní.
  • 00:21:26 Přibyla k tomu celá řada
    darovníků, nesmí chybět muzikanti,
  • 00:21:30 darovníci, kteří nosí štědrovnici
    a produkty, které měly Ježíškovi
  • 00:21:37 zajistit nějaké živobytí.
  • 00:21:43 Na svátek Tří králů, na 6. ledna,
    který naši předci považovali
  • 00:21:48 za přelom starého a nového roku,
    přibývají do skladby betléma
  • 00:21:53 postavy tří králů.
  • 00:21:55 Ty se na Hromnice, 2. února,
    z té skladby zase dávají pryč.
  • 00:22:05 Tři krále střídaly dnes už málo
    vídané výjevy, jako je vraždění
  • 00:22:08 neviňátek a útěku do Egypta.
  • 00:22:10 V téhle podobě zůstával betlém
    až do Velikonoc.
  • 00:22:13 Dnes už se figurky obměňují
    jen málokde.
  • 00:22:15 V turnovském muzeu taky zjistíte,
    že jesličky vyrobené v různých
  • 00:22:19 koutech země, se od sebe liší.
  • 00:22:22 Tu tradici určoval dostupný
    materiál. Tam, kde byl dostatek
  • 00:22:25 dřeva, se vyráběly betlémy řezané,
    jinde se vyráběly
  • 00:22:29 z jiných materiálů.
  • 00:22:31 Např. papírové malované figury
    nebo kašírované textilní figury.
  • 00:22:36 Nebo figury z plechu, cínu.
  • 00:22:39 V oblastech, kde se těžilo uhlí,
    se vyráběly figurky i z uhlí.
  • 00:22:48 Byly figurky z chlebového těsta.
  • 00:22:50 Lidé si pomáhali materiálem,
    který pro ně byl dostupný.
  • 00:22:54 Nejvzácnějším exponátem výstavy
    je deskový betlém malíře
  • 00:22:58 Michala Bělohlávka z 19. století.
  • 00:23:00 Podobných kousků se na světě
    dochovalo jen pár.
  • 00:23:03 Ten turnovský navíc opřádá záhada.
  • 00:23:08 Zajímavé je, že při rentgenových
    snímcích, které bylo nutné pořídit
  • 00:23:13 kvůli restaurování exponátu,
    byla pod malbou M. Bělohlávka
  • 00:23:17 nalezena ještě starší malba.
  • 00:23:21 Je zhruba o 100 let starší,
    než je ta Bělohlávkova.
  • 00:23:24 Protože se nepodařilo zjistit
    autora původních maleb,
  • 00:23:27 rozhodli se nakonec v muzeu uchovat
    Bělohlávkovu verzi.
  • 00:23:31 Stojí zato ji vidět.
    V Turnově máte šanci do 15. ledna.
  • 00:23:38 A je tu soutěž.
  • 00:23:39 Minule se Pepa ptal na jméno obce,
    v níž stojí starobylý hamr.
  • 00:23:42 Správně bylo za B. Je to Dobřív.
    Výherci gratuluji.
  • 00:23:48 A další hádanka zní:
    Jak se jmenuje město,
  • 00:23:50 které proslavily jabkancové poutě?
  • 00:23:52 Pořádají se tam vždy jednou do roka
    kolem 25. listopadu,
  • 00:23:56 kdy má svátek Kateřina.
  • 00:23:57 Její jméno totiž nese rotunda,
    pod níž se konají.
  • 00:24:00 A právě v tento den pečou místní
    hospodyně onu specialitu.
  • 00:24:02 Jabkance - tedy bramborové placky
    plněné tvarohem.
  • 00:24:05 Tak co, už víte, kde byste si
    na nich pochutnali?
  • 00:24:15 Vaše odpovědi čekáme do čtvrtka
    do 14 hodin a můžete nám je volat
  • 00:24:18 nebo esemeskovat.
    Návod, jak na to, právě vidíte.
  • 00:24:24 TOULAVÁ KAMERA dorazila cíle.
  • 00:24:26 Doufám, že vás potěšila,
    pobavila a třeba i trošku poučila.
  • 00:24:29 Příště vás na cesty vezme Pepa
    a bude to tentokrát výlet
  • 00:24:32 ryze vánoční.
    Třeba za kapry do Vodňan.
  • 00:24:35 Jinak se ještě podívejte,
    kde všude
  • 00:24:37 naše vybrané reportáže najdete.
  • 00:24:39 A to už je úplně všechno.
  • 00:24:40 Mějte se dobře, pište nám
    a ve zdraví přežijte
  • 00:24:43 to předvánoční běsnění.
    Na viděnou.
  • 00:24:59 Skryté titulky: Simona Sedmihorská
    Česká televize, 2006