26 minut
Křesťanský magazín

10. února 2013

Obsah dílu

Otmar Oliva a trnavská katedrála — Trojlístek — Nová zvonohra v Hradci Králové — Kniha Příběhy židovských familiantů — Varhanářská dílna ve Vsetíně — Pečovatelky roku 2012 — Revoluce nebo modlitba?

Části dílu

00:54
Otmar Oliva a trnavská katedrála
    Jsou to dva roky, kdy Josef Kvasnička natočil pro Křesťanský magazín reportáž o tom, jak na Velehradě vzniká pod rukama sochaře Otmara Olivy nová liturgická výzdoba pro trnavskou katedrálu. Úpravu Olivovi zadal tehdejší arcibiskup Róbert Bezák. Když byl ale vloni v červnu z funkce odvolán, nebyl její další osud vůbec jasný a Oliva stál před rozhodnutím, jestli v práci pokračovat nebo ne.
    05:19
    Trojlístek
      Centrum pro rodinu v Brně nabízí od května minulého roku nový mezigenerační projekt, kterým se jeho pracovníci nechali inspirovat v sousedním Rakousku. Jmenuje se Trojlístek a spojuje seniory a mladé rodiny.
      09:11
      Nová zvonohra v Hradci Králové
        Kostel Církve československé husitské v Hradci Králové byl postaven podle návrhu architekta Josefa Gočára a nese jméno významného husitského kněze Ambrože. Místní sbor se v jeho prostorách rozhodl vybudovat zvonohru, která bude umožňovat interpretovat i náročné hudební skladby.
        11:38
        Kniha Příběhy židovských familiantů
          Dnes už je jasné, že křesťanství by bez svých židovských kořenů nemohlo nikdy existovat, proto chceme tuto tematiku občas zařadit i do Křesťanského magazínu. Vydejme se tedy v dalším příspěvku do staré židovské čtvrti v Třebíči. Když se tu před lety pustil Rudolf Fišer do pátrání po historii židovských domů v bývalém ghettu, narazil i na zajímavé příběhy jejich obyvatel. Ty nejpoutavější osudy zpracoval ve své nové knize – Příběhy židovských familiantů.
          15:40
          Pečovatelky roku 2012
            Péče o staré nebo nemocné lidi není vždy jednoduchá. Obzvlášť pak ti, kteří mají potíže s pamětí nebo třeba nemohou chodit, vyžadují speciální přístup. My vám teď představíme dvě ženy, které se právě o takové lidi starají a za svoji práci získaly ocenění Pečovatelka roku 2012.
            19:11
            Varhanářská dílna ve Vsetíně
              V našem seriálu Varhany jsou jako lidé jsme už viděli varhany farního kostela i varhany katedrální. V dnešním díle si sice také představíme jeden typ varhan - takzvaný pozitiv, ale společně s varhaníkem Lukášem Petřvalským se především seznámíme s prací varhanáře.
              22:55
              Revoluce nebo modlitba?
                Právě čtu knihu Na úsvitu dějin. Ellen Whiteová v ní popsala dějiny světa od jeho stvoření až po dobu krále Davida. V kapitole o Josefu Egyptském popisuje, jak se měl mladý Josef stát správcem Egypta. Poznamená, že i jemu hrozilo nebezpečí, že ho sláva zaslepí. Pak přidává větu, která mne zaujala: „Bouře nechá bez škody nízkou květinu v údolí, kdežto statný strom na vrcholu hory vyvrátí.“
                Přehrát celé video
                Stopáž26 minut
                Další díl
                17. února 2013

                Přehled dílů

                735 dostupných
                Stopáž27 minut

                21. dubna

                100 let Husova sboru v Brně-Králově-Poli — Tradiční velikonoční festival — Divadelní soubor Aldente — Želivský klášter

                21. 4. 2024 na ČT2
                Stopáž27 minut

                14. dubna

                Poutní magazín Jana Vávry zavede diváky mimo jiné do Jablonného v Podještědí, saské Žitavy a nedalekého Herrnhutu (Ochranova), který se stal místem znovuzrození Jednoty bratrské.

                14. 4. 2024 na ČT2
                Stopáž27 minut

                7. dubna

                Nový olomoucký arcibiskup Josefa Nuzík — Talk show brněnského biskupství AŽNAVĚKY — Nová kniha teologa Pavla Hoška „Evangelium podle Bohumila Hrabala“ — Eduard Tomáš Šilinger

                7. 4. 2024 na ČT2
                Stopáž26 minut

                24. března

                850. výročí narození sv. Hedviky — Křížové cesty pod širým nebem — Varhany v klášterním kostele sv. Valentina v Příboře — Den vzácných onemocnění — Templfest

                24. 3. 2024 na ČT2
                Stopáž27 minut

                17. března

                Brněnské divadlo Mikro-teatro — Krasličářka Marcela Hrabovská — Nová křížová cesta ve Vranově nad Dyjí — Nová opera „Komenský“ — Předvelikonoční zamyšlení husitského biskupa Juraje Dovaly

                17. 3. 2024 na ČT2
                Stopáž27 minut

                10. března

                Stanislav Přibyl jako nový litoměřický biskup. Jak prožívá své nové poslání? A co ho kromě hry na varhany a fotografování baví ve volném čase?

                10. 3. 2024 na ČT2
                Stopáž27 minut

                3. března

                Divadelní inscenace Bílá Voda — Výzkum o lidské spiritualitě — Nová kniha historika Václava Nečady Řečický děkanát — Světelský oltář v adamovském kostele svaté Barbory

                3. 3. 2024 na ČT2
                Stopáž27 minut

                25. února

                Svatý Valentýn — Diecézní synoda — Žehnání lidí v „neregulérním“ svazku

                25. 2. 2024 na ČT2
                Stopáž27 minut

                18. února

                Výstava Květy trpělivosti — Páter Albín Jaroslav Kvita — Ceciliánské varhany v Hodolanech — Zpěvačka Monika Kanioková — Charitní středisko Gabriel

                18. 2. 2024 na ČT2
                Stopáž27 minut

                11. února

                Hagioterapie — Spolek „Respekt a tolerance“ — Centrum Kopretina — Výstava v muzeu v Chrasti

                11. 2. 2024 na ČT2

                Křesťanský magazín na sociálních sítích

                Napište nám