iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
12. 7. 2008
10:00 na ČT2

1 2 3 4 5

25 hlasů
4731
zhlédnutí

Náš venkov

Od pohanky k rodovým tradicím

Našim babičkám pohanka v kuchyni nechyběla. Proč už dnes nepatří do zdravého jídelníčku?

16 min | další Publicistika »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Náš venkov - Od pohanky k rodovým tradicím

  • 00:00:22 Traduje se, že pohanku
    k nám dovlekli Tataři.
  • 00:00:28 Respektive tatarsko mongolské
    kmeny ve 13.století
  • 00:00:32 při svých vpádech na západ,
    do střední Evropy.
  • 00:00:42 Pohanka se na Moravě začala
    pěstovat od 13. až 14. století.
  • 00:00:51 V 17. století nastal velký
    rozmach pěstování pohanky v Evropě.
  • 00:00:58 Pohanka je plodina,
    která nedává vysoké výnosy
  • 00:01:02 a není schopna je zabezpečit.
    V 19.století,v polovině 19.století,
  • 00:01:10 nastává prudký rozvoj zemědělství.
  • 00:01:15 Šlechtí se a selektují se
    nové odrůdy obilovin.
  • 00:01:20 Rozmáhá se pěstování řepy na úkor
    tehdejšího výnosného konopí.
  • 00:01:26 Pohanka začíná ustupovat
    z hlediska ekonomického.
  • 00:01:34 Její pěstování se stěhuje
    do vyšších, méně úrodných poloh.
  • 00:01:40 A takto se vlastně
    dostává na Valašsko.
  • 00:01:45 Pohanku sejeme asi 15 let
    pro potravinářské účely.
  • 00:01:50 Ročně kolem 30 hektarů.
    Vzhledem k tomu, že pohanka
  • 00:01:54 nevyžaduje žádné další vstupy,
    ať už pesticidy, nebo hnojiva,
  • 00:01:58 tak je velice rentabilní.
    Pěstujeme pohanku odrůdy Pačinská.
  • 00:02:05 Je to nenáročná plodina.
  • 00:02:08 Momentálně ji máme na poli
    v ekologickém režimu.
  • 00:02:13 Má krátkou vegetační dobu,
    velkou listovou plochu
  • 00:02:16 a zadržuje dostatek vláhy.
  • 00:02:20 Po sklizni se dá
    lehce podmítat pole.
  • 00:02:23 Je to výborná rostlina.
  • 00:02:26 Ve staré literatuře
    se pohanka vyskytuje sporadicky
  • 00:02:30 a to až ve 14. a 15. století.
  • 00:02:36 V Matioliho herbáři,
    v českém vydání z roku 1562,
  • 00:02:40 už pohanka je vzpomínaná.
    Píše se, že dává vydatnou mouku.
  • 00:02:50 Že je léčivá proti průjmům,
    úplavicím a proti otokům.
  • 00:03:01 Odrůda Pyra patří k nejznámějším
    v České republice.
  • 00:03:04 Byla vyšlechtěna z krajových
    odrůd Valašska a Slovenska.
  • 00:03:08 Vyznačuje se poměrně
    stabilními výnosy.
  • 00:03:11 Ve světě je už dnes
    známo dalších 170 odrůd.
  • 00:03:15 Původním rodištěm pohanky
    z čeledě rdesnovitých,
  • 00:03:18 samostatného druhu Fagopyrum,
  • 00:03:20 je jihozápadní Čína
    a podhůří masivu Himaláje.
  • 00:03:25 Dobrý den Andělko.
  • 00:03:29 Dáme si trochu té pohanečky.
    Je tak zdravá.
  • 00:03:37 Pěstování pohanky na Valašsku
    bylo vyloženě ekonomicky podmíněno.
  • 00:03:45 Protože na Valašsku obilninám,
    kromě ječmene a ovsa, nedařilo.
  • 00:03:56 Byla to vyloženě
    ekonomická záležitost.
  • 00:03:58 Valaši si snad ani neuvědomovali,
    jak výživná a zdravá je pohanka.
  • 00:04:09 Vyrábíme pohankové těstoviny,
    které jsou bezlepkové.
  • 00:04:18 Z pohanky se vyráběla
    především pohanková kaše.
  • 00:04:25 Vyráběla se mouka.
  • 00:04:29 Z mouky černý, dosti nechutný,
    ale výživný chléb.
  • 00:04:35 V současnosti se pohanka používá
    v mnoha a mnoha úpravách
  • 00:04:42 při doplňkové stravě.
  • 00:04:45 Šmajstrlův mlýn je zdánlivě malý,
  • 00:04:47 ale umí za směnu zpracovat
    až 4 tuny neloupané pohanky.
  • 00:04:51 Je také tradičním mlýnem
    pro zpracování této plodiny.
  • 00:04:56 Po vyloupání ta pohanka
    se oddělí v trieru,
  • 00:04:59 který to přečisťuje od slupek.
    Slupky s potom přenášejí na síto,
  • 00:05:05 kde se na vibračním sítě
    přečistí od prachu
  • 00:05:08 a všelijakých dalších nečistot.
  • 00:05:11 A lámanka potom přechází do pytle,
    a slupky zase do dalšího pytle.
  • 00:05:19 Kde jsou už vyčištěné.
  • 00:05:22 Samotná lámanka už je
    jako příloha k jídlům.
  • 00:05:27 Jenom se přelije horkou vodou
    a je to jídlo hotové.
  • 00:05:32 Pohanka se nám už dávno vytratila
    z paměti,třebaže má obrovský smysl.
  • 00:05:39 A zdá se podle posledních zpráv,
  • 00:05:41 jak jsem se třeba náhodou
    tento týden dostal k nějakým
  • 00:05:46 materiálům z USA, a tam psali
    velice pochvalně o pohance.
  • 00:05:52 Jako o věci, která má smysl
    v prevenci kardiovaskulární,
  • 00:05:57 čili oběhového systému.
    V prevenci zažívacího traktu.
  • 00:06:02 V posilování imunitního systému.
  • 00:06:07 A jsou to práce, které bych já
    do Američanů nikdy neřekl.
  • 00:06:14 Já jsem mlynář Pavel Šmajstrla,
    který vystudoval v Rožnově
  • 00:06:19 zemědělskou školu,
    obor agro-podnikatel.
  • 00:06:24 Dnes s tátou dělám už od roku 1997,
    takže už je to pár let.
  • 00:06:29 A z pohanky děláme nejenom
    tu kroupu lámanku, krupici, mouku,
  • 00:06:33 ale zaměřili jsme se i na pohankové
    křupky, pohankové těstoviny.
  • 00:06:38 Křupek máme čtyři druhy
    a pohankových těstovin pět druhů.
  • 00:06:43 Takže pořád se snažíme
    tu naši výrobu rozšiřovat.
  • 00:06:47 Konkurovat pohance ze zahraničí,
  • 00:06:49 která se tady valí
    v čím dál větším množství.
  • 00:06:53 Všechny pohankové mlýny končí,
  • 00:06:55 protože pohanka se sem tlačí čím
    dál více z Číny, Ruska a Ukrajiny.
  • 00:07:00 Je o něco málo levnější,
    ale na trhu ve výsledném efektu,
  • 00:07:04 je ještě dražší něž ta česká,
    kvalitní pohanka.
  • 00:07:08 Pohanka, která se
    zpracovává mechanicky,
  • 00:07:10 tak jak to děláme
    my ve mlýně,
  • 00:07:12 tak je takové zlatavé barvy,
    maximálně trochu do bíla.
  • 00:07:16 Ale jinak má takovou
    krásnou přírodní barvu.
  • 00:07:18 Není taková tmavá, spálená.
  • 00:07:22 Nabídnu vám pohanku,
    která se jí syrová,
  • 00:07:24 protože má vitamíny.
    Děláme úplně jinak tu pohanku.
  • 00:07:29 Odkud jste přijeli?
  • 00:07:31 Z Kroměříže, ale tady jsme
    na dovolené, v Rajnochovicích.
  • 00:07:36 Zkuste jak chutná.
    Jako oříšky.
  • 00:07:37 Ano, je to dobré.
  • 00:07:40 Historie našeho mlýna
    začala v roce 1861.
  • 00:07:45 To byl mlynář Josef,
    který dokázal oloupat tu pohanku
  • 00:07:50 asi velice čistě,
    takže ti domkaři chodili k němu.
  • 00:07:56 Nosili pytlíčky, vozili v bryčkách.
    A tak jim oloupal pohanku.
  • 00:08:02 Naučil to svého syna Františka
    a ten to potom zvelebil.
  • 00:08:07 Protože se vyučil
    v kočárkárně v Kopřivnici,
  • 00:08:11 tak si vyrobil sám fukar a triery.
  • 00:08:17 A pokračoval už v takové
    mechanizační, lepší práci.
  • 00:08:21 Že mu to trochu dělali stroje.
    A pohánělo se to přes žentour,
  • 00:08:26 přes koně nebo voly.
    To zvíře chodilo dokola
  • 00:08:30 a přes tu volskou sílu
    se poháněl celý mlýn.
  • 00:08:35 František zaučil
    svého synka Arnošta,
  • 00:08:39 který později vychodil
    zemědělskou školu v Rožnově.
  • 00:08:45 A potom pokračoval jako
    předseda zemědělských družstev
  • 00:08:49 a pěstoval tu pohanku ve velkém,
    za socializace,ve velkých plochách.
  • 00:08:54 A Arnošt už zaučoval mě.
  • 00:08:58 Tak já jsem se osobně s pohankou
    setkal až po roce 1990,
  • 00:09:04 kdy jsme ji začali ekologicky
    pěstovat v JZD Dubicko.
  • 00:09:07 Byla to tehdy velmi žádaná plodina.
  • 00:09:09 A spotřebitelé si ji spojovali
    s ekologickým zemědělstvím.
  • 00:09:12 Protože je to něco alternativního.
  • 00:09:14 Tak jak jsme zavedli
    na ekologické statky bio pohanku,
  • 00:09:18 tak třeba i bio špaldu
    a další netradiční plodiny.
  • 00:09:21 A byla to taková vlajková loď
    českého ekologického zemědělství.
  • 00:09:24 A dokonce jsme bio pohanku
    vyváželi do zahraničí.
  • 00:09:28 Třeba Holanďané brali bio pohanku
    raději z České republiky.
  • 00:09:31 Protože to byla evropská produkce,
    než bio pohanku z Ameriky.
  • 00:09:37 Zajímavým výrobkem z pohanky
    jsou pohankové křupky,
  • 00:09:40 které jsou velice chutné.
  • 00:09:41 A dietní samozřejmě.
    Jsou bezlepkové.
  • 00:09:52 Každý týden zavítá
    do pohankového mlýna
  • 00:09:54 pod masivem Radhoště
    Na Kopané Frenštátu
  • 00:09:57 více jak desítka autobusových
    zájezdů s turisty z Polska,
  • 00:10:00 Slovenska nebo krajany
    ze severní Ameriky.
  • 00:10:03 Zájem vzbuzuje také kniha receptů
    z pera Zdeňka Šmajstrly,
  • 00:10:07 který umí jako bývalý středoškolský
    učitel vyprávět o všem,
  • 00:10:11 co souvisí s pohankou
    u nás a ve světě.
  • 00:10:16 Celý svět loupe pohanku
    termickým způsobem.
  • 00:10:19 To znamená buď ji praží,
    nebo ji napařuje, nebo ji suší
  • 00:10:23 a tím praskne a ta nažka, neboli
    slupečka se oddělí a vyfouká.
  • 00:10:28 Je tady spousta pohanky
    dovezené z Asie.
  • 00:10:31 I z jiných zemí,
    jako z Ukrajiny, Ruska, Polska.
  • 00:10:34 Ale tato pohanka neobsahuje vůbec
    žádné výživné látky a vitamíny.
  • 00:10:39 Protože je tepelně,
    tedy termicky je zničená.
  • 00:10:43 My chceme dodávat lidem pohanku,
    která je prospěšná pro lidské tělo.
  • 00:10:48 To znamená je taková, jak ji nám
    příroda dává, s těmi vitamíny.
  • 00:10:53 Proto ji loupeme za studena.
  • 00:10:56 Na té vymyšlené lince, která by
    mohla být i světovým patentem.
  • 00:11:02 Protože nikde ve světě
    se takhle neloupe pohanka.
  • 00:11:07 Takovou nabídku pohankových jídel,
  • 00:11:10 si myslím, že tady v okolí široko
    daleko nemá žádná restaurace.
  • 00:11:15 Vaříme už 9 let pohanku.
    Vaříme celý sortiment.
  • 00:11:22 Počínaje polévkou
    a konče moučníkem.
  • 00:11:25 Klientela pro pohanková
    jídla je různá.
  • 00:11:32 Pohanku připravujeme
    především tak, že ji nevaříme.
  • 00:11:37 Jenom ji spaříme a necháme
    ji nabobtnat asi 15 minut.
  • 00:11:43 Potom, když jdeme připravovat
    jídlo, tak ji přidáváme
  • 00:11:48 již do připravených surovin,
    jako je třeba udělaná cibulka,
  • 00:11:53 udělané maso a zelenina.
  • 00:11:57 Pak pohanku lehce přidáme
    a jenom ohřejeme.
  • 00:12:00 Pohanka se hodí k různým
    masovým jídlům
  • 00:12:04 a dobře se kombinuje se zeleninou.
  • 00:12:10 Děláme z ní i moučné pokrmy.
  • 00:12:15 Jsou dobré i tvarohové knedlíky se
    švestkami nebo s různou zeleninou.
  • 00:12:21 Dobrý den, Tak dnes si uvaříme
    pohankové knedlíky se švestkami.
  • 00:12:26 Potřebujeme k tomu
    180 gramů pohankové krupice,
  • 00:12:29 250 gramů tvarohu, jedno vejce.
  • 00:12:34 Potom na posypání cukr, skořici,
    granko a na polití máslo.
  • 00:12:40 A samozřejmě švestky.
  • 00:12:43 Nasypeme si pohanku do misky,
    přidáme tvaroh a vejce.
  • 00:12:55 Vše dohromady zamícháme.
  • 00:13:03 Až z toho bude vlastně
    takové hustší těsto.
  • 00:13:07 Vypracujeme si to na desce.
  • 00:13:24 Teď si odvážíme takové
    60 gramové kuličky.
  • 00:13:30 Uděláme si z toho pěknou placku.
  • 00:13:34 A dovnitř dáme švestky. Mohou být
    buď mražené, nebo kompotované.
  • 00:13:43 Vaří se to klasicky
    na pařáku 25 minut.
  • 00:13:48 Pak jak se to uvaří,
    posypeme si to skořicí,
  • 00:13:51 cukrem, grankem a zalijeme máslem.
  • 00:13:54 A máme hotovo.
  • 00:13:56 Tohle to je čtvrť.
    Nosí mně to lidé tady do mlýna.
  • 00:14:00 Rozšiřuji tady muzeum. Čtyři ty
    čtvrtě byl měch, tady na Valašsku.
  • 00:14:05 Jsem rád, že těchto věcí
    tady mám čím dál víc a přibývají.
  • 00:14:09 Protože alespoň připomínají
    tu starou dobu.
  • 00:14:12 Jaké byly mlýny a jaké to zařízení
    i to náčiní v tom mlýně bylo.
  • 00:14:17 A tím vlastně ta pohanka
    přežila staletí až do dnešní doby.
  • 00:14:22 Ten způsob, který jsme zavedli my,
    to loupání za studena,
  • 00:14:25 tak ty krupky, ta pohanka
    je taková nazelenalá, čerstvá.
  • 00:14:32 Podle mých informací
    mají vyšší obsah rutinu.
  • 00:14:35 To znamená látky, pro kterou
    také pohanku konzumujeme.
  • 00:14:39 Je zdravější ta za studena loupaná
  • 00:14:42 Ale já neupřednostňuji
    ani jeden systém.
  • 00:14:44 A když dostanu pohanku za studena
    loupanou, nebo i napařovanou,
  • 00:14:49 obě jsou podle mě v pořádku.
  • 00:14:52 -Pohanka jako taková,
    samozřejmě nepatří mezi léky,
  • 00:14:56 které by přinášely okamžitě efekt.
    Ale tak, jako každá poživatina,
  • 00:15:01 která má příznivé účinky,
    tak má dlouhodobý efekt.
  • 00:15:06 Je potřeba mít trpělivost
    a je potřeba věřit tomu smyslu.
  • 00:15:11 Věřit tomu, co přijímáme.
  • 00:15:14 A potom, jak ve smyslu
    prevence oběhové, cévní,
  • 00:15:18 tak i ve smyslu prevence
    tlustého střeva, tenkého střeva,
  • 00:15:23 nebo péče o diabetiky, péče o lidi,
    kteří mají problémy s játry,
  • 00:15:32 to vše je dlouhodobá záležitost.
    Je to běh na dlouhou trať.
  • 00:15:39 Je to způsob života.
  • 00:15:42 Jestli na jednu stranu
    vzít si tabletku ascorutinu,
  • 00:15:46 anebo jestli si mám vzít
    a pojíst trochu pohanky,
  • 00:15:51 tak vždycky bych měl dát přednost
    tomu přirozenému způsobu.
  • 00:15:55 Protože je tam přirozeným způsobem
  • 00:15:59 naskládaný počet aminokyselin
    a vitamínů.
  • 00:16:06 A to složení je přirozené.
  • 00:16:12 -Problém těch dovozů pohanky
    do České republiky je to,
  • 00:16:15 že ta pohanka zmizí z našich polí.
  • 00:16:18 Ubude nám diverzita, ubude nám
    estetika, pastva pro včely.
  • 00:16:23 Takže to je škoda
    pro českou krajinu.
  • 00:16:39 Skryté titulky
    Martina Vrbská
  • 00:16:40 .

Související