iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
12. 4. 2011
19:25 na ČT1

1 2 3 4 5

16 hlasů
9528
zhlédnutí

Černé ovce

Tuňáci — Internetový obchod — Vysavače

12 min | další Publicistika »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Černé ovce

  • 00:00:19 Nejenom jídlem živ je člověk.
  • 00:00:21 K harmonickému rozvoji osobnosti
    patří také
  • 00:00:24 vyvážená dávka informací.
  • 00:00:25 Hezký úterní podvečer
    u ČERNÝCH OVCÍ.
  • 00:00:28 Nejdříve vám prozradíme,
    co obsahuje maso tuňáků v konzervě.
  • 00:00:32 A taky si řekneme, na co se zaměřit
    při nákupu vysavače.
  • 00:00:36 Nejenom ti konzervativní
    si občas rádi otevřou konzervu.
  • 00:00:40 Může obsahovat leccos, v každém
    případě by ale měla obsahovat to,
  • 00:00:44 co slibuje výrobce.
    U tuňáka tedy očekáváme tuňáka.
  • 00:00:51 Abychom byli zdraví jako rybičky,
    je potřeba dbát
  • 00:00:54 na pestrost jídelníčku.
  • 00:00:56 Své nezaměnitelné místo
    v něm mají také ryby.
  • 00:00:58 Jak ale vypadá pod víčkem
    vábně vyhlížejícího obalu
  • 00:01:02 třeba takový tuňák, to zkoumali
    redaktoři Mladé fronty Dnes.
  • 00:01:05 Tentokrát jsme se zaměřili
    na konzervované tuňáky.
  • 00:01:10 Koupili jsme celkem 16 vzorků,
    jak tuňáků ve vlastní šťávě,
  • 00:01:14 tak v oleji,
    a nechali jsme je zanalyzovat
  • 00:01:17 ve Státním veterinárním ústavu
    v Praze.
  • 00:01:20 Ve vzorcích tuňáků byl zjišťován
    obsah soli, obsah rtuti,
  • 00:01:24 obsah pevného podílu,
    tzn. hmotnostní deklarace na obale
  • 00:01:28 a podle předpisů.
  • 00:01:31 Dále byl testován
    druh použitého oleje,
  • 00:01:34 zda souhlasí s deklarací na obalu.
  • 00:01:36 Kromě analýz se testující zaměřili
    také na senzorické,
  • 00:01:40 tedy smyslové vlastnosti
    konzervovaných tuňáků.
  • 00:01:43 Posuzovali ty tuňáky
    z hlediska chuti, vzhledu,
  • 00:01:47 vůně, celkového dojmu.
  • 00:01:50 Měli k dispozici vždycky
    celý obsah té jedné konzervy,
  • 00:01:53 kterou jsme vyklopili na talířek,
    aby viděli,
  • 00:01:57 jak vypadá konzistence masa
    v té konzervě.
  • 00:02:00 A hodnotili všechny tyto parametry
    školními známkami
  • 00:02:03 od jedničky do pětky.
  • 00:02:07 A teď už nic nebrání v tom,
    abychom se podívali,
  • 00:02:10 jak testované výrobky
    v hodnocení obstály.
  • 00:02:13 Tato konzerva původem z Vietnamu
    obsahovala drť tmavé barvy,
  • 00:02:17 maso bylo hodně rozdrobené.
  • 00:02:18 Výrobek měl vůni nepříliš typickou,
    zatuchlou
  • 00:02:21 s výrazným zápachem rybiny.
  • 00:02:23 Chuť byla nepříjemná, nahořklá,
    nakyslá s kávovou příchutí
  • 00:02:27 a chemickou pachutí.
  • 00:02:29 Od poroty konzerva dostala
    titul propadák testu.
  • 00:02:32 V tomto případě se jednalo
    o slisovanou směs menších kousků
  • 00:02:36 a drti světlé růžovohnědé barvy.
  • 00:02:38 Textura byla rozdrobená
    s příměsí úlomků a drti.
  • 00:02:41 Vůně masa byla typická,
    ale chuť hořká a nakyslá.
  • 00:02:46 Tady sice obal sliboval steak,
    ale ve skutečnosti se jednalo
  • 00:02:49 o maso rozpadlé na menší kousky,
    až drť.
  • 00:02:52 Vůni měl tuňák typickou
    s lehkým zápachem rybiny.
  • 00:02:55 Chuť byla méně typická,
    nakyslá s kovovou příchutí.
  • 00:02:58 U některých se objevila
    taková ta známá rybí pachuť.
  • 00:03:02 Nutno říct, že to může být také
    v každé konzervě trošku jinak,
  • 00:03:06 prostě ta ryba,
    ta výchozí surovina je pokaždé jiná
  • 00:03:10 a není možné, aby všechny výrobky
    byly úplně totožné,
  • 00:03:16 abyste pokaždé v té konzervě
    našli úplně totéž.
  • 00:03:19 V tomto případě drť tmavé barvy
    odpovídala značení na obale.
  • 00:03:23 Textura byla rozdrobená,
    vůně méně typická až nepříjemná,
  • 00:03:27 se slabým zápachem rybiny.
  • 00:03:29 Chuť měl tento tuňák netypickou,
    mírně nahořklou s kovovou příchutí.
  • 00:03:33 Druh oleje odpovídal.
  • 00:03:36 Tento tuňák v rostlinném oleji
    měl vzhled drti,
  • 00:03:39 ale obsahoval i menší kousky
    tmavší barvy.
  • 00:03:42 Vůni měl typickou, chuť nakyslou
    a slanější.
  • 00:03:44 Výrobek odpovídal
    kvalitě drceného tuňáka.
  • 00:03:48 V tomto případě šlo o slisované
    menší kousky,
  • 00:03:51 skoro sekané maso jednotné barvy.
  • 00:03:53 Textura byla jemná, lehce drobivá,
    vůně nevýrazná.
  • 00:03:56 Chuť měl tuňák typickou a jemnou
    po olivovém oleji, byl šťavnatý,
  • 00:04:00 ale hodně slaný.
    Druh oleje odpovídal.
  • 00:04:05 V každé té konzervě je trošku jiné
    zpracování toho tuňáka,
  • 00:04:09 proto je tak hrozně důležité,
    aby na obale bylo uvedeno,
  • 00:04:12 jaký je způsob zpracování,
    jestli je to steak,
  • 00:04:15 jestli jsou to filety
    nebo jestli je to drť.
  • 00:04:18 Ne všude je uvedený způsob úpravy,
    ne všude je uveden druh ryby,
  • 00:04:23 tak jak by mělo být.
  • 00:04:25 Takže informace na obale byly
    vlastně nejhorší
  • 00:04:28 z celého toho testu.
  • 00:04:30 Tato konzerva obsahovala
    menší kousky jednotné,
  • 00:04:33 světlé růžové barvy.
  • 00:04:35 Maso bylo kompaktní a pevné,
    vůně velmi příjemná,
  • 00:04:38 chuť nevýrazná a fádní.
  • 00:04:40 Tuňák byl méně šťavnatý
    a neobsahoval sůl,
  • 00:04:43 třebaže na obale
    bylo uvedeno: 3,5 %.
  • 00:04:48 V tomto případě se jednalo o velké
    i menší kousky masa tmavé barvy.
  • 00:04:52 Pevné a kompaktní kousky
    se v ústech nerozpadaly tolik
  • 00:04:55 jako jiné vzorky.
  • 00:04:57 Vůně byla méně výrazná,
    chuť typická a slanější.
  • 00:05:00 Produkt se od ostatních lišil
    technologií přípravy,
  • 00:05:03 neobsahoval nálev, jen kapku oleje.
  • 00:05:06 Tato konzerva obsahovala velké kusy
    jednotné, světle růžové barvy.
  • 00:05:10 Maso bylo pevné a kompaktní,
    vůně příjemná a typická.
  • 00:05:14 Výrobek chutnal lahodně, typicky,
    jen lehce nakysle.
  • 00:05:17 Druh oleje odpovídal.
  • 00:05:18 Státní zemědělská a potravinářská
    inspekce by se měla zaměřit
  • 00:05:22 na kontrolu těch údajů na obalech,
    aby se tento problém
  • 00:05:26 trošku zlepšil.
  • 00:05:27 Vítěz testu se jmenuje Keiser Franz
    Josef Tuňák steak v oleji.
  • 00:05:31 Velké kusy masa měly světlou barvu
    a vynikající texturu,
  • 00:05:35 maso bylo pevné a kompaktní
    bez úlomků a drti,
  • 00:05:38 snad jen trochu suché.
  • 00:05:39 Vůni mělo typickou,
    druh oleje odpovídal.
  • 00:05:45 Rada pro zákazníky možná taková:
    vybírat si větší konzervu,
  • 00:05:49 ve větší konzervě vždycky
    budou větší kousky.
  • 00:05:52 Když z toho děláte pomazánku,
    tak samozřejmě nevadí,
  • 00:05:55 že jsou to menší kousky.
  • 00:05:57 Pokud chcete na nějakou tepelnou
    úpravu, třeba k těstovinám,
  • 00:06:01 tak je lepší steak nebo filety,
    které jsou ale pochopitelně
  • 00:06:04 mnohem dražší.
  • 00:06:08 A je tu naše poradna.
  • 00:06:10 Vy nám posíláte na e-mailovu
    nebo poštovní adresu dotazy,
  • 00:06:13 my hledáme odpovědi.
  • 00:06:15 Dnešní téma:
    nepoctivý internetový obchod.
  • 00:06:25 Především je nutné,
    aby divačka zjistila,
  • 00:06:28 kdo je skutečným provozovatelem
    daného internetového obchodu,
  • 00:06:32 která konkrétní obchodní společnost
    nebo fyzická osoba,
  • 00:06:35 a aby se obrátila přímo na ni,
    a to nejlépe písemně.
  • 00:06:38 Divačka může chtít dodat zboží
    nebo může od kupní smlouvy odstoupit
  • 00:06:43 a požadovat vrácení
    zaplacené kupní ceny.
  • 00:06:46 V případě, že by divačka nebyla
    ani takto úspěšná, bude nutné,
  • 00:06:50 aby se se svým nárokem
    obrátila na soud.
  • 00:06:52 Současně bych doporučila,
    aby divačka podala podnět
  • 00:06:56 na Českou obchodní inspekci,
    která prověří činnost
  • 00:06:59 daného prodejce.
  • 00:07:02 Teď tady máme pro vás malý kvíz.
  • 00:07:05 Výborný vysavač je ten, co za A
    při koupi vyluxuje peněženku,
  • 00:07:09 anebo za B ten, co nemilosrdně
    vysaje všechny drobky v bytě
  • 00:07:12 a ještě nám zbude na jídlo?
  • 00:07:15 B je správně.
    A poradíme ještě víc.
  • 00:07:20 Pokud vám dosloužil starý vysavač
    a chystáte se k nákupu nového,
  • 00:07:23 čeká vás nelehký úkol.
  • 00:07:25 Výrobci nabízejí stále nové,
    výkonnější
  • 00:07:27 a energeticky méně náročné modely.
  • 00:07:30 Ta nabídka je strašně pestrá,
    ale začneme u toho,
  • 00:07:33 po čem doma šlapeme.
  • 00:07:35 Pokud máme doma hladké podlahy,
    tak nám stačí klasická
  • 00:07:39 kobercová hubice
    s přepnutím na podlahu.
  • 00:07:42 Pokud ovšem převládají koberce,
    tak by bylo lepší,
  • 00:07:45 kdyby u vysavače byla klepací hlava,
    a to buď turbo, nebo elektrická.
  • 00:07:50 Záleží také na tom,
    jak mám velkou plochu bytu?
  • 00:07:54 Samozřejmě k tomu musíme přihlédnout
    a nejde už teda o hubice,
  • 00:07:58 ale o sáčky, o objem sáčků.
  • 00:08:03 Vedle vysavačů s deklarovaným
    příkonem 2000 i více wattů
  • 00:08:06 nabízejí obchody
    modely mnohem úspornější.
  • 00:08:09 Je to určitě jedna
    ze základních věcí,
  • 00:08:12 kterou by si měl zákazník
    při nákupu vysavače zkontrolovat,
  • 00:08:18 protože opravdu mluvíme
    o 2000, o 2200 wattech
  • 00:08:21 při 15 - 20minutovém
    průběhu vysávání,
  • 00:08:24 což je dost velký odběr elektřiny.
  • 00:08:26 Už jsou v této době na trhu
    vysavače s příkonem
  • 00:08:29 kolem 1200 wattů,
    ale se stejným výkonem,
  • 00:08:32 ne-li možná někdy i vyšším.
  • 00:08:34 Úsporné neboli tzv. zelené vysavače
    mohou dosahovat stejných výkonů
  • 00:08:39 za předpokladu,
    že mají kvalitní konstrukci těla,
  • 00:08:42 hubice a rotačního kartáče.
  • 00:08:45 V obchodě se spolehneme
    na své ruce a oči,
  • 00:08:48 vyzkoušíme si sestavení vysavače.
  • 00:08:50 To znamená, přišroubujeme hadici,
    zandáme trubku,
  • 00:08:53 vyzkoušíme si,
    do jaké výšky nám ta trubka jde;
  • 00:08:56 pokud bude teleskopická,
    jestli se trubka snadno ovládá.
  • 00:09:00 Potom se podíváme do vnitřku
    vysavače, jaký má filtr,
  • 00:09:04 jak se ten filtr vyndává a zandává.
  • 00:09:07 Podíváme se také,
    kde má další filtry.
  • 00:09:10 Základní filtrace je sáček,
    pak je mikrofiltr
  • 00:09:13 a pak je HEPA filtr,
    ten je vlastně za motorem.
  • 00:09:17 Mikrofiltr je před motorem
    a ten vlastní sáček,
  • 00:09:20 který saje prach.
  • 00:09:22 Výhoda také je, že si zákazník může
    vybrat mezi různými druhy sáčků.
  • 00:09:26 To znamená základní papírový sáček,
    sáček pro lidi,
  • 00:09:29 co mají doma zvířátka,
    nebo pro alergiky.
  • 00:09:32 Do celkového počtu filtrů vysavače
    se započítávají i jednotlivé vrstvy
  • 00:09:36 prachového sáčku, ten může být
    dvouvrstvý i třívrstvý.
  • 00:09:40 A tím naskočí celkový počet filtrů.
  • 00:09:42 Do vysavačů ale používejte
    pouze originální filtry a sáčky,
  • 00:09:46 které doporučuje výrobce.
  • 00:09:50 Vysavače mají také spoustu filtrů,
    některé pět, některé osm.
  • 00:09:54 Znamená to, čím více těch filtrů
    mají, že lépe budou vysávat?
  • 00:09:58 Tak na tohle se vůbec při výběru
    vysavače nespoléhejte,
  • 00:10:02 protože počet filtrů
    vám ještě nezaručí,
  • 00:10:05 že ten vysavač bude dobře vysávat.
  • 00:10:07 Dokonce ani ten HEPA filtr
    vám to nezaručí.
  • 00:10:10 Ono totiž záleží na konstrukci
    toho vysavače
  • 00:10:13 a na konstrukci kobercové hubice.
  • 00:10:17 A když konstrukce vysavače
    bude špatná,
  • 00:10:19 tak se vzduch s nečistotami
    bude chovat stejně jako člověk,
  • 00:10:23 půjde cestou nejmenšího odporu.
  • 00:10:27 To znamená, že ty filtry obkrouží
    a prach nám zase vyběhne ven.
  • 00:10:31 Při nákupu nezapomeňte
    na jednu maličkost.
  • 00:10:34 Zkontrolujte si
    délku přívodní šňůry.
  • 00:10:38 A také si nechte vysavač zapnout,
    příliš hlučný
  • 00:10:41 vám rozhodně vyhovovat nebude.
  • 00:10:44 Hladina hluku, která by měla být
    snesitelná při vysávání,
  • 00:10:49 je kolem 74 decibelů.
  • 00:10:51 Ale jsou vysavače na trhu,
    které mají 68 decibelů a méně.
  • 00:10:55 A když si vezmete hladinu hluku
    v decibelech,
  • 00:10:58 tak je to opravdu velký rozdíl.
  • 00:11:00 Pro zákazníka,
    který vyzkouší v prodejně vysavač
  • 00:11:03 s nižší úrovní hluku,
    je to opravdu velká výhoda.
  • 00:11:09 Ani dneska vás neošidíme
    o oblíbenou soutěž.
  • 00:11:12 To by těžce nesla
    zejména paní Králová.
  • 00:11:15 Ale pěkně po pořádku.
  • 00:11:17 Posledně jsme chtěli vědět,
    jak je to s úhradou složenky,
  • 00:11:20 na níž je uvedená jiná částka
    písemně a jiná číselně.
  • 00:11:24 Tady je resumé.
  • 00:11:25 V takovém případě
    se musí přistoupit k tomu,
  • 00:11:28 že se bude zkoumat obsah
    toho správního rozhodnutí
  • 00:11:31 a bude se dohledávat,
    zda lze z toho obsahu vyčíst,
  • 00:11:35 která ta částka je správná.
  • 00:11:36 Teď už stejně nemá smysl něco
    tajit, výherkyní pro dnešní den
  • 00:11:40 se stává paní Eva Králová z Úsova.
  • 00:11:42 A ve šlépějích paní Králové
    se můžete vydat i vy.
  • 00:11:45 Stačí správně odpovědět
    na tuto otázku:
  • 00:11:47 Panenský olej je klasifikace,
    která se používá u olivových olejů.
  • 00:11:51 Jsou to oleje, které se vyrábí:
  • 00:11:58 Mailujte, případně pište
    na naši poštovní adresu.
  • 00:12:01 Pokud to stihnete do pátku
    a budete mít štěstí,
  • 00:12:05 můžete překvapit jaro
    tričkem ČERNÝCH OVCÍ.
  • 00:12:10 Dnešní vydání končí. Ale pozor!
    Pokračovat budeme už zítra v 18.25.
  • 00:12:15 Iveta Fialová vám mimo jiné
    ukáže reportáž
  • 00:12:18 o vypečené reklamaci
    mobilního telefonu. Dívejte se.
  • 00:12:23 Je to směrodatné,
    je to autorizovaný servis,
  • 00:12:25 takže my s tím nemůžeme
    dělat vůbec nic.
  • 00:12:28 Můžu udělat jedině to,
    že podám žalobu na firmu Panasoft.
  • 00:12:33 Skryté titulky: Alena Kardová,
    Česká televize 2011

Související