49 minut

21. března 2021

Obsah dílu

Nouzový stav — Zmírnění omezení — Počty nakažených — Roušky a kouření — 360 tisíc naočkovaných — Povinné testování — Koaliční krize — Festival jako experiment — Likvidace velkochovů — Požár v Moravském Písku — Monografie fotografa — Budoucí rozpočty — Washington jako stát — Austin v Afghánistánu — Trasa železnice — Dědická řízení — Nepřiměřená rychlost — Chladné jaro — Pomoc postiženým i zdravotníkům — Pomoc v pandemii — Háčkování pro zdravotníky — Sokolské očkovací centrum — Úmrtí aktivisty — Australské záplavy — Vývoj slovenské vládní krize — Kontroly turistů — Výročí Václava Morávka — Letecká nehoda — Zabijačka s sebou — Zahrada Čech bez výstav — Vítání jara

Části dílu

00:39
Nouzový stav
    Vláda požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu na dalších třicet dní – tedy do 27. dubna. Bez něj by kabinet nemohl třeba omezovat pohyb osob. Uzávěra okresů ale podle šéfa Ústředního krizového štábu bude potřeba ještě nejméně do Velikonoc.
    01:36
    Zmírnění omezení
      Přesně po třech týdnech budou moci lidé sportovat nebo třeba procházet se i mimo území své obce. Dál ale budou muset respektovat hranice okresu.
      04:25
      Počty nakažených
        Včera testy prokázaly necelých pět a půl tisíce nově nakažených, zhruba o 1500 míň než před týdnem. Reprodukční číslo kleslo na hodnotu 0,85 –⁠ nejníže od poloviny ledna.
        05:30
        Roušky a kouření
          Lidé, kteří venku kouří, mohou dostat pokutu za to, že nemají zakrytá ústa a nos. Kouření totiž není důvodem pro sundání roušky nebo respirátoru v obci. Vyplývá to z nařízení ministerstva zdravotnictví.
          07:57
          360 tisíc naočkovaných
            Zítra by měli zdravotníci v Česku podle ministra zdravotnictví aplikovat vakcínu proti covidu miliontému člověku. Dvě injekce –⁠ značící ukončené očkování –⁠ už dostalo skoro 360 tisíc lidí.
            08:40
            Povinné testování
              Testování jednou za pět dní, a to ve všech firmách –⁠ i těch nejmenších do deseti zaměstnanců. Povinnost se nejspíš bude týkat i živnostníků. Novinky by měla zítra projednat vláda.
              11:37
              Koaliční krize
                Slovenská vláda je těsně před rozpadem –⁠ přesně rok od jmenování. Příští týden se má definitivně rozhodnout, jestli kabinet premiéra Igora Matoviče přežije –⁠ a pokud ano, tak v jaké podobě.
                14:05
                Festival jako experiment
                  Nizozemsko hledá cestu, jak se vrátit k běžnému životu. U hlavního města se koná dvoudenní hudební festival. Jde o rozsáhlý experiment, který sleduje, jak se šíří covid-19 ve skupinách.
                  14:30
                  Likvidace velkochovů
                    Živý vstup Věry Hofmanové.
                    16:07
                    Požár v Moravském Písku
                      Noční požár ve výrobním areálu v Moravském Písku. Vyhořela tam administrativní budova, které se propadla střecha. Na místě zasahovalo sedmdesát hasičů, dva z nich se zranili.
                      16:33
                      Monografie fotografa
                        Na jevišti vyfotil Boleslava Polívku nebo tanečníka Mina Tanaku, v zákulisí pak třeba dramatiky Václava Havla nebo Arthura Millera. I jejich snímky se dostaly do knihy fotografa Jaroslava Prokopa.
                        18:58
                        Budoucí rozpočty
                          Vláda bude i v příštím roce hospodařit s víc než třísetmiliardovým rozpočtovým schodkem. V Otázkách Václava Moravce to řekla ministryně financí Alena Schillerová.
                          20:25
                          Washington jako stát
                            Na vlajce Spojených států by mohla přibýt další hvězda. Sílí totiž volání obyvatel hlavního města Washingtonu, aby se z jeho území stal samostatný stát.
                            22:52
                            Austin v Afghánistánu
                              Americký ministr obrany Lloyd Austin přiletěl neohlášeně na svou první návštěvu Afghanistánu od nástupu do funkce. S prezidentem Ašrafem Gháním jednal v době, kdy se spekuluje o setrvání amerických vojáků.
                              23:19
                              Trasa železnice
                                Vysokorychlostní trať z Prahy do Drážďan –⁠ jedna z nejdražších a nejkomplikovanějších staveb v historii Česka –⁠ má problémy. Z velké části povede tunelem. Ústí nad Labem trvá na zastávce v centru. To by ale znamenalo stavět pod obcemi v Polabí a těm se nelíbí.
                                25:10
                                Dědická řízení
                                  V posledních měsících výrazně přibývá dědických řízení. Podle notářské komory se brzy mohou kvůli náporu případů prodlužovat. A to až o několik měsíců.
                                  27:12
                                  Nepřiměřená rychlost
                                    Nepřiměřená rychlost je nejčastější příčinou tragických nehod na českých silnicích. Ročně řidiči podle policejních statistik kvůli přílišnému tempu zaviní každou třetí nehodu.
                                    27:33
                                    Chladné jaro
                                      První jarní noc a teploty hluboko pod bodem mrazu na všech meteostanicích v Česku. Ráno 21. března bylo pro 25 z nich rekordní. Třeba u Kvildy bylo minus 24,6 stupně Celsia.
                                      29:36
                                      Pomoc postiženým i zdravotníkům
                                        V souvislosti s pandemií covidu veřejnost nejčastěji přispívá těm, kteří se dostali do tíživé sociální situace. Jednotlivci, firmy i skupiny dobrovolníků se dál snaží vyjadřovat podporu i zdravotníkům.
                                        32:30
                                        Pomoc v pandemii
                                          Jako formu příspěvku volí lidé stále častěji dárcovské smsky. Teď je využívá 7 z 10 dárců. Třeba loni jich poslali víc než 968 tisíc v celkové hodnotě téměř 57 milionů korun. To bylo o 40 procent víc než o rok dřív.
                                          33:23
                                          Háčkování pro zdravotníky
                                            Pomoc zdravotníkům a lidem, o které pečují, je pro řadu lidí samozřejmostí. Nejinak to má 89letá Soňa Hrubá ze Zlína. Za svůj život už uháčkovala a následně rozdala tisíce párů ponožek a papučí.
                                            35:03
                                            Sokolské očkovací centrum
                                              Jak urychlit očkovaní –⁠ to byla zase otázka, kterou si kladli sokolové v Dobřichovicích u Prahy. A záhy přišli s řešením: očkovací centrum si v obci vybudovali sami.
                                              36:52
                                              Úmrtí aktivisty
                                                Zemřel japonský protiatomový aktivista Matašiči Oiši. Bylo mu 87 let. V roce 1954 rybařil v Tichém oceánu, kde ho zasáhl radioaktivní spad po testu americké vodíkové bomby.
                                                37:19
                                                Australské záplavy
                                                  Nejhorší záplavy za půl století –⁠ některé oblasti východního pobřeží Austrálie hlásí po silných deštích rekordní příval vody, stovky lidí se už musely evakuovat.
                                                  39:17
                                                  Vývoj slovenské vládní krize
                                                    39:42
                                                    Kontroly turistů
                                                      Ochránci přírody z Poodří kontrolují dodržování pravidel. Kromě vjezdu aut do zakázaných míst hlídají také to, zda lidé netrhají medvědí česnek nebo chráněné sněženky, které právě začínají kvést.
                                                      40:11
                                                      Výročí Václava Morávka
                                                        Přesně před 79 lety –⁠ 21. března 1942 –⁠ padl jeden z nejvýznamnějších příslušníků protinacistického odboje, štábní kapitán Václav Morávek. Spolu s Josefem Balabánem a Josefem Mašínem tvořili odbojovou skupinu, které gestapo přezdívalo Tři králové.
                                                        42:24
                                                        Letecká nehoda
                                                          Havárie letadla při přistání v Indonésii. Nákladní Boeing 737-400 společnosti Trigana Air sjel po dosednutí na zem z ranveje letiště v Jakartě.
                                                          42:52
                                                          Zabijačka s sebou
                                                            Stravovací služby patří mezi ty, na které koronavirová krize dopadla nejsilněji. Některé podniky se snaží zaujmout zákazníky třeba speciálními kulinářskými akcemi.
                                                            45:04
                                                            Zahrada Čech bez výstav
                                                              Výstaviště Zahrada Čech zrušilo celou jarní sezonu. Návštěvníci přijdou třeba o tradiční mezinárodní výstavu psů nebo hasičské slavnosti. Jarní výstava Tržnice Zahrady Čech bude v náhradním termínu.
                                                              45:47
                                                              Vítání jara
                                                                Je takzvaná Smrtná neděle, dva týdny před Velikonocemi. V některých slováckých vesnicích je tento den tradičně spjat se slavnostmi vítání jara.
                                                                Přehrát celé video
                                                                Stopáž54 minut
                                                                Další díl
                                                                22. března 2021

                                                                Přehled dílů

                                                                Stopáž54 minut

                                                                17. dubna

                                                                Headlines — Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci Stardance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej hanácká kasárna — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                                17. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž54 minut

                                                                17. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                17. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž55 minut

                                                                16. dubna

                                                                Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                                16. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                16. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                16. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž55 minut

                                                                15. dubna

                                                                Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                                15. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                15. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                15. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž49 minut

                                                                14. dubna

                                                                Krize na Blízkém východě — Íránský útok na Izrael — Eskalace napětí — Reakce z Blízkého východu a USA — Situace Čechů v Izraeli — Íránský útok odsoudili i čeští politici — Reakce premiéra Fialy — Petr Fiala na cestě do USA — Program cesty — Očekávání od návštěvy premiéra v USA — Fialova návštěva v Bílém domě — Vrácené peníze za léky — Ochranný limit na doplatky za léky — ANO a SPD — Volební model — Dva muže zranil na Slovensku medvěd — Nadprůměrně teplý víkend — Počasí a úspory na vytápění — Agresivita a fyzické napadání na ulicích — Agresivní chování — Výtržnictví — Agresivita v nemocnicích — Základní sleva na poplatníka — Útoky na Ukrajině — Mezinárodní legie na Ukrajině — Jarní potravinová sbírka — Candáti v Lipně bojují o přežití — Etický kodex ve sportu — Muzeum ve Studenci na Třebíčsku — Digitalizované sbírky Národní knihovny

                                                                14. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž49 minut

                                                                14. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                14. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž50 minut

                                                                13. dubna

                                                                Vedení ODS — Kongres ODS — Vizitka ODS — Strategie ODS — Reakce na zvolení Petra Fialy — Celostátní konference SPD — Ohlasy na znovuzvolení Tomia Okamury — Vizitka SPD — Důvěra v politickou reprezentaci — Ruské posílení pozic na Ukrajině — Následky útoků na ukrajinské elektrárny — Omezení na D10 kvůli bourání mostu — Zájem o prémiová paliva — Biden o napětí mezi Íránek a Izraelem — Útok v australském obchodním centru — Kompenzace za slevy na jízdném — Mimořádná aktivita klíšťat — Zabezpečení kol proti krádežím — Potravinová sbírka — Ročníky potravinové sbírky — Nákupy dárců a co ve zásobách chybí — Sňatky párů stejného pohlaví — Opravy u dálnice D46 — Očekávání Rusů — Soud s Donaldem Trumpem — Inaugurace olomouckého arcibiskupa — Tragický pád lanovky v Turecku — Vyschlé studny na Táborsku — Česká stopa v genové terapii — Odemykání Vltavy v Českém Krumlově — Příběh Casanovy na jevišti divadla Rokoko

                                                                13. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž50 minut

                                                                13. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                13. 4. 2024 na ČT24

                                                                Události na sociálních sítích

                                                                Napište nám