50 minut

16. srpna 2020

Obsah dílu

Napětí v Bělorusku — Běloruské armádní cvičení u hranic — České politické ohlasy na dění v Bělorusku — Protesty proti Lukašenkovi v ČR — Zmrazení platů státních zaměstnanců — Příslib růstu učitelských platů — Vývoj růstu mezd — OKD před testováním — Koronavirus v ČR — Přípravy na podzimní sezonu chřipky — Další šíření koronaviru v Asii — Zlepšování vztahů mezi Izraelem a SAE — Rekonstrukce Čapkovy vily — Zemřel Trumpův bratr — Hypotéky v čase koronavirové krize — Ochromená vlaková doprava v Praze a okolí — Parkování v národních parcích — 30 let od extrémního sucha — Omezení pro průjezd Rakouskem — Vytížené spoje k moři — Češi na dovolené v zahraničí — Potíže na cestě do Řecka — Zakázka na vyzbrojení vojáků — Dopad koronaviru na Čechy — Vyšší návštěvnost nesrovná ztráty památek — Výročí evakuace osadníků z Gazy — Voda nevhodná ke koupání — Centrální evidence psů — Rozlomený tanker u Mauriciu — Pocta československému pilotovi RAF — Hudební Kroměříž

Části dílu

00:39
Napětí v Bělorusku
    V ulicích Minsku se sešel dosud největší protest proti prezidentským volbám, které i mezinárodní instituce označují za zfalšované. Po odchodu Alexandra Lukašenka, který zemi vládne už 26 let, volalo skoro čtvrt milionu lidí.
    01:38
    Běloruské armádní cvičení u hranic
      V boji o vlastní politické přežití sáhl běloruský prezident Lukašenko po těžkém kalibru. Už zítra vysílá na hranici s Polskem a Pobaltím svou armádu. Údajně proto, abys vyzkoušel její ostražitost a bojeschopnost.
      04:34
      České politické ohlasy na dění v Bělorusku
        Premiér Babiš v novém prohlášení uvedl, že musí Bělorusy povzbudit Evropská unie. Aby se nebáli realizovat revoluci, tak jako proběhla v Československu v listopadu 89.
        05:48
        Protesty proti Lukašenkovi v ČR
          Živý vstup redaktora Milana Brunclíka.
          06:58
          Zmrazení platů státních zaměstnanců
            Zmrazit platy státních zaměstnanců – jedna z možností, kterou na příští rok zvažuje ministryně financí. Důvodem je plánovaný výrazný pokles odvodů.
            07:34
            Příslib růstu učitelských platů
              Výjimkou by měli být učitelé – těm mají platy růst v každém případě. O konkrétních návrzích bude koalice ještě debatovat.
              11:02
              Vývoj růstu mezd
                Učitelé jsou tedy jedinou státní profesí, která má už teď slíbený růst výdělků i pro příští rok. Vloni se jejich průměrný hrubý plat přehoupl přes čtyřicetitisícovou hranici.
                12:04
                OKD před testováním
                  Živý vstup redaktorky Pavly Daňkové.
                  13:23
                  Koronavirus v ČR
                    Od začátku epidemie nemoci covid-19 se už v Česku infikovalo skoro 20 tisíc lidí. Momentálně je nakažených 5733. 395 pacientů s koronavirem zemřelo.
                    14:29
                    Přípravy na podzimní sezonu chřipky
                      Česko se připravuje podzim, kdy by mohly vypuknout dvě epidemie naráz – vedle covidu-19 i chřipka. Zabránit tomu má očkování proti druhé zmíněné chorobě – stát objednal skoro milion vakcín.
                      16:40
                      Další šíření koronaviru v Asii
                        Asijské země opět zpřísňují protipandemická opatření. Na některých místech udeřila už třetí vlna nákazy a počty nových pacientů opět narůstají ve stejné míře jako v dubnu. Nárůst případů hlásí třeba Japonsko nebo Vietnam.
                        18:46
                        Zlepšování vztahů mezi Izraelem a SAE
                          Spojené arabské emiráty udělaly první krok v nastartované normalizaci s Izraelem. Odblokovaly telefonické spojení se židovským státem i jeho internetové stránky.
                          19:15
                          Rekonstrukce Čapkovy vily
                            Čapkova vila na pražských Vinohradech stále čeká na rekonstrukci. Desátá městská část ji má v majetku šest let. Vedení radnice ale zatím stále diskutuje nad jejím dalším využitím.
                            22:03
                            Zemřel Trumpův bratr
                              V noci zemřel mladší bratr amerického prezidenta – Robert Trump. Poslední měsíce se 71letý podnikatel potýkal s vážnými zdravotními problémy, které si vyžádaly opakované hospitalizace.
                              22:27
                              Hypotéky v čase koronavirové krize
                                Některé banky zpřísnily kvůli koronavirové krizi podmínky poskytování hypoték. Obávají se, že lidem v příštích měsících klesnou příjmy. Česká národní banka přitom dvě ze tří podmínek pro půjčky úplně zrušila, aby podpořila trh s bydlením.
                                24:43
                                Ochromená vlaková doprava v Praze a okolí
                                  Porucha trakčního vedení na pražském hlavním nádraží a požár napájecí stanice v Malé Chuchli – dvě mimořádnosti, které ochromily krátce po poledni na několik hodin vlakovou dopravu v metropoli a okolí.
                                  25:09
                                  Parkování v národních parcích
                                    Šumava čelí náporu turistů a některá parkoviště jsou přeplněná. Lidé tak nechávají svá auta u vjezdů do lesa, kde blokují lesní techniku, případně vozidla hasičů nebo Horské služby.
                                    26:55
                                    30 let od extrémního sucha
                                      Před 30 lety zažívalo Československo extrémní sucho. Podobně jako v posledních letech bylo důsledkem mírné zimy s minimem sněhu, navíc málo pršelo a bylo horko. Tehdy se naplno ukázalo, jak továrny znečišťují řeky a jak zanedbaný je stav potrubí.
                                      29:38
                                      Omezení pro průjezd Rakouskem
                                        Další komplikace při cestě z dovolené. Rakousko bude chtít od zítřka po lidech vracejících se z Chorvatska předložení negativního testu na koronavirus, nebo nástup do karantény.
                                        30:32
                                        Vytížené spoje k moři
                                          V roce koronaviru se do zahraničí cestuje mnohem méně. České cestovní kanceláře a dopravci si ale všimli jednoho trendu – prázdninové spoje, hlavně ty k moři, jsou prakticky plné a vyprodané. To se podle kanceláří vymyká i situaci v okolních státech.
                                          33:23
                                          Češi na dovolené v zahraničí
                                            Zájem o dovolené mimo Česko zatím hodně zaostává za předchozími lety – podle očekávání. Tuzemské cestovní kanceláře odhadují, že v červenci jejich služeb využilo směrem do zahraničí asi 300 až 350 tisíc lidí – oproti loňsku asi čtvrtina.
                                            34:42
                                            Potíže na cestě do Řecka
                                              Jedna taková situace dopadla na turisty, které ve Vídni nepustil na palubu letadla pozemní personál. Přestože měli požadované formuláře vyplněné podle instrukcí řecké i české strany.
                                              37:26
                                              Zakázka na vyzbrojení vojáků
                                                Všechny bojové jednotky české armády dostanou útočné pušky Bren 2. Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu s Českou zbrojovkou na nákup dalších 16 tisíc kusů. Celkem tato výzbroj bude stát více než 2 miliardy korun.
                                                39:35
                                                Dopad koronaviru na Čechy
                                                  Každý čtvrtý obyvatel Česka uvádí, že mu koronavirová krize výrazně proměnila život.
                                                  39:56
                                                  Vyšší návštěvnost nesrovná ztráty památek
                                                    Hrady a zámky o těchto prázdninách navštěvuje víc českých turistů než v minulých letech. Ani to ale nevyrovná památkářům ztráty z jara, kdy byly historické objekty – kvůli koronaviru – dva měsíce zavřené.
                                                    41:59
                                                    Výročí evakuace osadníků z Gazy
                                                      Uplynulo přesně 15 let od okamžiku, kdy Izrael zahájil evakuaci svých osad a deseti tisíc jejich obyvatel z palestinské Gazy. V létě 2005 odešel z území, které přímo okupoval čtyři desítky let.
                                                      44:28
                                                      Voda nevhodná ke koupání
                                                        S vysokými teplotami se zhoršuje kvalita vody. V Ústeckém kraji hygienici nedoporučují koupání už na třech místech, na jednom dalším je úplný zákaz. Podle posledního měření je nevhodná voda ke koupání na Nechranické přehradě v kempu U Hráze.
                                                        45:13
                                                        Centrální evidence psů
                                                          Ministerstvo zemědělství navrhuje, aby novou centrální evidenci psů spravovala Komora veterinárních lékařů. Ta s tím souhlasí a využije stávající systém Petpasů. Databáze má vzniknout do dvou let.
                                                          45:34
                                                          Rozlomený tanker u Mauriciu
                                                            Tři sta metrů dlouhý japonský tanker se rozlomil poblíž afrického ostrova Mauricius. Z obřího plavidla, které před třemi týdny ztroskotalo na korálovém ostrově, se podařilo vyčerpat tři tisíce tun paliva.
                                                            45:58
                                                            Pocta československému pilotovi RAF
                                                              České stíhací eso Josef František se na 80. výročí bitvy o Británii dočkal nové pocty. Na bývalé anglické válečné základně v Duxfordu po něm nově nese jméno historický bojový letoun.
                                                              48:18
                                                              Hudební Kroměříž
                                                                Památky UNESCO ve spojení s klasickou hudbou. To nabízí festival Hudební Kroměříž. Na programu dnešního benefičního koncertu jsou například mozartovské árie v podání Kateřiny Kněžíkové anebo Beethovenova Osudová.
                                                                Přehrát celé video
                                                                Stopáž56 minut
                                                                Další díl
                                                                17. srpna 2020

                                                                Přehled dílů

                                                                Stopáž54 minut

                                                                25. dubna

                                                                25. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž54 minut

                                                                25. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                25. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž54 minut

                                                                24. dubna

                                                                Jednání tripartity — Růst platů státních zaměstnanců — Návrhy NERV na podporu hospodářstí — Americké peníze pro Ukrajinu, Izrael i Tchaj-wan — Schválená americká pomoc Ukrajině — Petr Bartovský ředitelem Vojenského zpravodajství — Zdražování nemovitostí — Devatenáctiletý trest — Mráz a sníh ohrožuje úrodu — Odvolání hlavní hygieničky — Změny ve slovenských veřejnoprávních médiích — Povinnosti evropských zemědělců — Pražské ptactvo — Jednání o návrhu důchodové reformy — Volební model — Saharský písek nad Řeckem — První sanitka s elektrickým pohonem — Zátah na útočníky na bankovní účty — Útoky na klienty bank — Hlášení podezřelých nákupů zbraní — Nový systém emisních povolenek — Přípravy útoku na Rafah — 20 let Česka v EU — Dotace Evropské unie — Amnesty International o lidských právech v Česku — Obce sestavují volební komise — Přípravy na hokejové mistrovství — Výuka jaderných inženýrů — KDU-ČSL odsuzuje výstupy Cyrila Svobody — Debata o korespondenční volbě — Nový pohled na historii Avarů — Opravené mosty u Kfel — Skautský den — Leonard Slatkin v Obecním domě

                                                                24. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž54 minut

                                                                24. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                24. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž55 minut

                                                                23. dubna

                                                                Debata o nové bankovní dani — Budoucnost daně z mimořádných zisků — Čistý zisk bank v Česku — Schůzka lídrů vládních stran — Britská pomoc Ukrajině — Evakuace na Ukrajině — Dovoz zemědělské produkce z Ukrajiny do EU — Mrazy v Česku vrcholí — Nový šéf Vojenského zpravodajství — Podezření na špionáž pro Čínu — Britské vyhošťování nelegálních migrantů — Nákup potravin v online obchodu — Zásilkový výdej léků na předpis — Přípravy na MFF Karlovy Vary — Čísla politických subjektů pro volby do EP — Soud s Janem Cimickým — Právo spotřebitele na opravu — Napadený web České noviny — Hazardní chování na kolejích — Otevření památníku holokaustu Romů a Sintů — Podoba památníku v Letech — Osudy z koncentračního tábora v Letech — Pohnutá historie místa — Propalestinské demonstrace v USA — Zadržení gangu v Oděse — Nový ředitel SÚKL — Peníze na celoplošné sociální služby — Soud za akci Asanace — Proslavil ho Miloš Jakeš, teď z něj budou byty — Testování nových padáků — Obovené spojení se sondou Voyager 1 — Trpké oslavy svátku Pesach — Pátrání po Pavlu Zítkovi — Test uzávěry na přehradě Fláje — Statečné psí srdce — Academia film festival v Olomouci

                                                                23. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                23. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                23. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž55 minut

                                                                22. dubna

                                                                Výpověď bez udání důvodu — Jednodušší ukončení pracovního poměru — Návrhy NERV — Jednání na Hradě o důchodech — Hlasování o podpoře Kyjeva — Americká pomoc pro Ukrajinu — Obžaloba bývalého hradního kancléře — Očkování proti černému kašli — Deficit veřejných financí — Referendum o průmyslové zóně v Dolní Lutyni — Británie a deportace nelegálních migrantů do Rwandy — Aharon Haliva končí — Ivan Trojan ve hře Žáby — Kandidáti na ústavní soudce — Trestní řízení s Donaldem Trumpem — Návrat zimního počasí do Evropy — Mrazivá noc v Česku — Tři roky vězení pro Dominika Feriho — Případ Dominika Feriho — Obvinění Dominika Feriho — Vláda a strategické investice — Obvinění kandidátů AfD do eurovoleb — Referendum v Kosovu — Podvody s falešnými nahrávkami — Kauza prodeje městských bytů v centru Prahy — Nebezpečná znaménka — Společná část státních maturit — Zemřela Hana Brejchová — Soud kvůli požáru supermarketu — Objev nevyčíslitelné hodnoty — Zvláštnosti hanáckého nářečí — Michael Jackson v Redutě

                                                                22. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                22. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                22. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž50 minut

                                                                21. dubna

                                                                Vojenská pomoc pro Ukrajinu — USA a pomoc Ukrajině — Proces schvalování pomoci pro Ukrajinu — Reakce z Ukrajiny — Cvičení vojáků — Tresty pro pachatele — Místo vězení peněžité tresty — Peněžité tresty — Sdílení elektřiny — Problémy kvůli sněhu — Výstraha před mrazem — Rekonstrukce Hradu Trosky — Zemřel Josef Laufer — Otevření Památníku holokaustu Romů a Sintů — Parkování kolem stadionu — Roste zájem o slepice — Požár dřevěné chalupy na okraji Vsetína — Soukromé rezidence Karla III. — Lidé po amputaci — V Česku chybí automechanici — Poškození íránské základny — Kontrola migrace v Rusku — Česko a migrační pakt — Nový aukční rekord — Taxi jako pomoc pro seniory — Opravy silnic — Zavřený most u Střezimíře — Kristian se vrací do kin — Referendum v Kosovu — Zemřel Miroslav Švejda — Slavné operní sbory ve Španělském sále

                                                                21. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž50 minut

                                                                21. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                21. 4. 2024 na ČT24

                                                                Události na sociálních sítích

                                                                Napište nám