48 minut

29. července 2019

Obsah dílu

Headlines — Český post eurokomisaře — Setkání českého premiéra s budoucí šéfkou EK — Eurokomisaři v Evropské unii — Prezident odvolal ministra Staňka k 31. 7. — Spor o tankery — Nový muž v čele amerických tajných služeb — Peníze pro kraje na sociální služby — Zápach ze sanované skládky dehtových kalů — Mrtví po útoku v Kábulu — Emoce kolem přejmenování slovenského náměstí SNP — Zemřel herec Zdeněk Srstka — Zastavené pobídky pro filmaře — Škrty na finančních úřadech — Společné policejní hlídky — Jak se přenáší borelióza — Opravy na úseku D1 u Prahy — Modernizace D1 — Zahádné zmizení graffiti z pilíře Karlova mostu — Nákladní vlak vykolejil — Příčina vykolejení nákladního vlaku — Komplikace na trati kvůli havárii vlaku — Průjezd místem nehody — Kamery ve městech a mimo ně — Otrava Alexeje Navalného? — Deportace Syřanů z Istanbulu — Investice Ostravy do leteckých linek — Slavia proti výtržníkům s pyrotechnikou — Zabíjení ptáků při migraci do teplých krajin — Velká cena v Brně — Pokuta pro firmu kancléře Mynáře — Den polského filmu

Části dílu

00:01
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:35
    Český post eurokomisaře
      Česko navrhne na post eurokomisařky znovu Věru Jourovou. Při jednání s budoucí šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou to dnes potvrdil Andrej Babiš. Nominaci musí ještě schválit vláda.
      01:16
      Setkání českého premiéra s budoucí šéfkou EK
        Zatímco premiér mluví třeba o oblasti vnitřního trhu unie, Věře Jourové by se zamlouvala digitální ekonomika. Dnes to řekla v rozhovoru pro Českou televizi.
        04:26
        Eurokomisaři v Evropské unii
          Jak si členské státy plánují rozdělit pozice v Evropské komisi? Každá země navrhuje na eurokomisaře svého zástupce. Toho pak schvaluje předsedkyně komise a Evropský parlament.
          05:54
          Prezident odvolal ministra Staňka k 31. 7.
            Prezident odvolal ministry kultury Antonína Staňka. Ve funkci skončí pozítří. Staňkův odchod požadovala ČSSD, která ho do vlády nominovala. Před dvěma měsíci ministrovu demisi prezident Zeman nepřijal.
            07:54
            Spor o tankery
              Britský ministr zahraničí vyloučil možnost výměny zadrženého íránského tankeru za britský, který zadržuje Teherán. Íránce vyzval, aby dodržovali pravidla mezinárodního práva.
              08:17
              Nový muž v čele amerických tajných služeb
                Donald Trump oznámil další personální změnu na vysokém postu. V půlce srpna opustí funkci šéf tajných služeb Dan Coats a jeho místo zaujme John Ratcliffe – republikán z Texasu, který má k prezidentovi velmi blízko.
                10:30
                Peníze pro kraje na sociální služby
                  Živý vstup redaktorky Daniely Tunklové.
                  13:11
                  Zápach ze sanované skládky dehtových kalů
                    Obyvatele Sokolovska trápí zápach z nádrže dehtových kalů v Chodově. Ta je pozůstatkem výroby svítiplynu ze 70. a 80. let. Firmy teď území rekultivují. Těžba a střídání teplot způsobují, že se zapáchající látky dostávají do okolních domácností.
                    15:10
                    Mrtví po útoku v Kábulu
                      Na nejméně dvacet mrtvých a padesát zraněných vystoupala tragická bilance útoku na kancelář bývalého afghánského ministra vnitra Amrulláha Sáliha v centru Kábulu.
                      15:31
                      Emoce kolem přejmenování slovenského náměstí SNP
                        Kontroverzi vzbudil na Slovensku nápad bratislavského primátora přejmenovat část náměstí SNP na náměstí Něžné revoluce. Má se tak stát u příležitosti třicátého výročí listopadových událostí.
                        17:53
                        Zemřel herec Zdeněk Srstka
                          Zemřel herec a kaskadér Zdeněk Srstka. Bylo mu osmdesát tři let. Proslavil se rolí studenta Mužíka v komedii Marečku, podejte mi pero. Objevil se ve více než stovce filmů a televizních inscenací.
                          18:21
                          Zastavené pobídky pro filmaře
                            Státní fond kinematografie podporuje české filmaře, ale taky zahraniční produkce. Konkrétně filmovými pobídkami, tedy dvacetiprocentní slevou z ceny služby nebo nákupu od českého dodavatele, který v tuzemsku odvádí daně.
                            20:56
                            Škrty na finančních úřadech
                              Stát hodlá v příštím roce výrazně zkrátit provoz třiceti čtyř poboček finančních úřadů. Zřídí v nich podatelny, které budou fungovat dva dny v týdnu.
                              22:02
                              Společné policejní hlídky
                                Po čtvrt roce končí společné hlídky policistů z Česka a ciziny. Působily od května ve třech krajích, kde pracuje hodně zahraničních dělníků.
                                23:51
                                Jak se přenáší borelióza
                                  Změna pohledu na to, jak klíšťata přenášejí nebezpečnou lymskou boreliózu – vědci si doteď mysleli, že se nákaza šíří ze slin parazitů. Experti z Biologického centra Jihočeské univerzity ale přišli s novinkou.
                                  24:28
                                  Opravy na úseku D1 u Prahy
                                    Nejvytíženější část dálnice D1 – úsek před Prahou – se opět opravuje. Dělníci v noci na dnešek a na zítřek rozmísťují dopravní značení a od zítřka zřejmě začnou frézovat starý asfalt z konce 90. let, který už se trhá.
                                    26:37
                                    Modernizace D1
                                      Devítikilometrový úsek mezi Koberovicemi a Humpolcem zmodernizuje společnost Eurovia. Začne ještě letos a skončí v roce 2021.
                                      27:01
                                      Zahádné zmizení graffiti z pilíře Karlova mostu
                                        Záhada zmizelého graffiti na Karlově mostě. V půlce července 2 cizinci takto posprejovali Karlův most. Od té doby odborníci řešili, jak ho odstranit.
                                        29:04
                                        Nákladní vlak vykolejil
                                          Jedno z největších železničních neštěstí v nákladní dopravě v Česku za posledních třicet let. Nedaleko Mariánských Lázní vykolejil nákladní vlak. Nehodu natočil amatérský pilot dronu.
                                          29:56
                                          Příčina vykolejení nákladního vlaku
                                            Hasiči museli nejprve dobře prozkoumat trosky vykolejených vagonů, aby vyloučili, že zasáhly a zranily lidi v okolí. Přímo u tratě se totiž pohybovali dělníci.
                                            32:28
                                            Komplikace na trati kvůli havárii vlaku
                                              Uzavření hlavního tahu z Mariánských Lázní na Cheb a dále na Německo představuje komplikace pro stovky cestujících. Denně tudy projedou zhruba dvě desítky vlaků.
                                              33:54
                                              Průjezd místem nehody
                                                Dělníci v úseku budují mimoúrovňovou křižovatku. Aby nemusel být dlouhodobě přerušený provoz na dráze, původní táhlý oblouk změnili na trati do tvaru dvojitého písmene S.
                                                35:23
                                                Kamery ve městech a mimo ně
                                                  Zachycovat nehody, přestupky nebo jiné nečekané situace se daří stále častěji taky díky rostoucímu počtu bezpečnostních kamer. Ve většině měst je začali instalovat v druhé polovině devadesátých let.
                                                  38:28
                                                  Otrava Alexeje Navalného?
                                                    Ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného se podle jeho právníků někdo pokusil otrávit. V péči lékařů skončil, když si odpykával trest za nepovolenou demonstraci.
                                                    38:47
                                                    Deportace Syřanů z Istanbulu
                                                      Úřady v Istanbulu přitvrzují vůči běžencům ze Sýrie. Těm, kteří se zaregistrovali mimo metropoli, daly lhůtu do půlky srpna na opuštění města. Podle lidskoprávních organizací a aktivistů některé Syřany dokonce deportovaly zpět do válkou zmítané země.
                                                      41:10
                                                      Investice Ostravy do leteckých linek
                                                        Z Ostravy by se mohlo létat do Mnichova i do Vídně. Finančně chce leteckým společnostem na provoz přispět Moravskoslezský kraj. Ode dneška se mohou hlásit do výběrového řízení.
                                                        41:55
                                                        Slavia proti výtržníkům s pyrotechnikou
                                                          Fotbalová Slavia pomáhá policii s identifikací neukázněných návštěvníků včerejšího zápasu. Výtržníci během utkání odpálili pyrotechniku přímo v hledišti. Několik světlic pak hodili z tribuny mezi příznivce hostující Olomouce.
                                                          42:20
                                                          Zabíjení ptáků při migraci do teplých krajin
                                                            Středomoří jako hřbitov stěhovavých ptáků. Podle odhadů organizace BirdLife International jich tam pytláci zabijí na 25 milionů ročně. Jde o pěvce, vodní ptactvo, hrdličky i dravce.
                                                            43:54
                                                            Velká cena v Brně
                                                              Masarykův okruh v Brně se připravuje na Velkou cenu silničních motocyklů. Ta se na brněnském Automotodromu pojede už tento víkend. Organizátoři chystají dráhu, ale i okolí okruhu na příjezd týmů a fanoušků.
                                                              44:37
                                                              Pokuta pro firmu kancléře Mynáře
                                                                Firma Olga Ski kancléře prezidenta republiky Vratislava Mynáře dostala pokutu od České inspekce životního prostředí.
                                                                44:56
                                                                Den polského filmu
                                                                  Živý vstup redaktora Josefa Kvasničky.
                                                                  Přehrát celé video
                                                                  Stopáž49 minut
                                                                  Další díl
                                                                  30. července 2019

                                                                  Přehled dílů

                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  15. dubna

                                                                  Headlines — Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku Stardance — Šíření Černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre Dame — Koncert Collegia 1704

                                                                  15. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  15. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  15. 4. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž49 minut

                                                                  14. dubna

                                                                  Krize na Blízkém východě — Íránský útok na Izrael — Eskalace napětí — Reakce z Blízkého východu a USA — Situace Čechů v Izraeli — Íránský útok odsoudili i čeští politici — Reakce premiéra Fialy — Petr Fiala na cestě do USA — Program cesty — Očekávání od návštěvy premiéra v USA — Fialova návštěva v Bílém domě — Vrácené peníze za léky — Ochranný limit na doplatky za léky — ANO a SPD — Volební model — Dva muže zranil na Slovensku medvěd — Nadprůměrně teplý víkend — Počasí a úspory na vytápění — Agresivita a fyzické napadání na ulicích — Agresivní chování — Výtržnictví — Agresivita v nemocnicích — Základní sleva na poplatníka — Útoky na Ukrajině — Mezinárodní legie na Ukrajině — Jarní potravinová sbírka — Candáti v Lipně bojují o přežití — Etický kodex ve sportu — Muzeum ve Studenci na Třebíčsku — Digitalizované sbírky Národní knihovny

                                                                  14. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž49 minut

                                                                  14. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  14. 4. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž50 minut

                                                                  13. dubna

                                                                  Vedení ODS — Kongres ODS — Vizitka ODS — Strategie ODS — Reakce na zvolení Petra Fialy — Celostátní konference SPD — Ohlasy na znovuzvolení Tomia Okamury — Vizitka SPD — Důvěra v politickou reprezentaci — Ruské posílení pozic na Ukrajině — Následky útoků na ukrajinské elektrárny — Omezení na D10 kvůli bourání mostu — Zájem o prémiová paliva — Biden o napětí mezi Íránek a Izraelem — Útok v australském obchodním centru — Kompenzace za slevy na jízdném — Mimořádná aktivita klíšťat — Zabezpečení kol proti krádežím — Potravinová sbírka — Ročníky potravinové sbírky — Nákupy dárců a co ve zásobách chybí — Sňatky párů stejného pohlaví — Opravy u dálnice D46 — Očekávání Rusů — Soud s Donaldem Trumpem — Inaugurace olomouckého arcibiskupa — Tragický pád lanovky v Turecku — Vyschlé studny na Táborsku — Česká stopa v genové terapii — Odemykání Vltavy v Českém Krumlově — Příběh Casanovy na jevišti divadla Rokoko

                                                                  13. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž50 minut

                                                                  13. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  13. 4. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  12. dubna

                                                                  Sněmovna schválila růst příspěvků na péči — Výše příspěvků — Počet lidí pobírajících příspěvek na péči — Izrael se připravuje na odvetu Íránu — Další ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu — Kauza Čapí hnízdo se vrací k soudu — Pátrání po ozbrojených útočnících — Oživení hypotečního trhu — Stavební spoření — Debaty o potratech v Polsku — Působení proruské manipulační sítě — Česká vážná hudba na Britských ostrovech — Jednání ministra Jurečky s odbory — Počet zadržených tranzitních migrantů — Sázení brambor a cibule — Nehody na železnici — Nebezpečná jízda v protisměru — Nové mládě gorily v pražské zoo — Gorily patří spolu i se šimpanzi mezi nejbližší příbuzné člověku — Ohrožená zvířata a rostliny — Obvinění Petra Syrovátky — Začaly přijímací zkoušky — Povodně v Rusku — Tchajwanská civilní obrana — Odpad míří do lesa — ČKD Blansko Holding v insolvenci — V Česku chybí dárci krve — Nehoda autobusu — Průzkum věznice v Uherském Hradišti — Dětští uprchlíci z Ukrajiny bez doprovodu — Otevření památníku v Letech — Výtvarník Pavel Čech v Topičově salonu — Výročí Karla Kryla

                                                                  12. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  12. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  12. 4. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  11. dubna

                                                                  Pronájem gripenů — Pronájem švédských gripenů — Gripeny ve světě — Summit Trojmoří — Výzva k odvolání Peipera — Obchodní centra střídají nákupní parky — Propojení sociální a zdravotní péče — Vazba pro dva obviněné — Průměrné ceny pohonných hmot — Česko a ropa z Ruska — Revize trhů s elektřinou a plynem — Trest smrti pro vietnamskou realitní magnátku — Nejlépe opravené památky loňského roku — Hádky poslanců během mimořádné schůze — Hrozba další miliardové arbitráže — Zemřel O. J. Simpson — Podvodné výzvy k přeplatkům na dani — Hospodaření České pošty — Pobočková síť — Pošta hledá zaměstnance — Zájem o mobilní poštu — Shody na úpravě korespondenční volby — Jednání vlád Slovenska a Ukrajiny — Fresky v Pompejích — Trest za shození turisty z hradeb — Modernější zázemí pro pražskou říční policii — Fond pro oběti komunistického režimu — Problémy s pitnou vodou v Malém Hradisku — Pád laviny v rakouském Ötztalu — Rizikový úsek u Karlových Varů — Speciální hasební deky — Miloš Vystrčil v Zambii — 80. výročí vylodění spojenců v Normandii — Speciální zdicí robot — Výstava Knihy do rukou lidu — Filmový festival Jeden svět

                                                                  11. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  11. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  11. 4. 2024 na ČT24

                                                                  Události na sociálních sítích

                                                                  Napište nám