45 minut

2. června 2019

Obsah dílu

Headlines — Justiční špičky o kauze čerpání dotací — Další postup kolem materiálu z Bruselu — Dokument o čerpání dotací Agrofertem — Rezignace šéfky německých sociálních demokratů — Mike Pompeo o Íránu — Zadlužení domácností a osobní bankroty — Češi v tureckém vězení — Pokračuje pátrání po pohřešovaných — Penzijní připojištění — Rock for People v ohrožení — Modelář – nový film Petra Zelenky — Spory o úspěšnost vrchních žalobců — 1989: Životní prostředí v Československu — Nové díly cyklu Infiltrace — Nehoda výletní lodi v Benátkách — Český dohled nad migranty v Severní Makedonii — Popíjení cyklistů a vodáků — Tolerance alkoholu u cyklistů a vodáků? — Alkohol a doprava — Degustace na vinařských cyklostezkách — Kauza diskriminace v ostravském hotelu — Solární elektrárny přístupné veřejnosti — Výročí prvních polosvobodných voleb v Polsku — Záchrana perlorodky říční

Části dílu

00:02
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:40
    Justiční špičky o kauze čerpání dotací
      Dvě špičky české justice, dvě vyjádření o návrhu auditní zprávy o střetu zájmů premiéra. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman označil zjištění za závažná. Podle něj by mohla zavdávat podezření na trestný čin.
      01:29
      Další postup kolem materiálu z Bruselu
        Nejvyšší státní zastupitelství se bude zjištěními v dokumentu zabývat. Komise v návrhu zprávy píše, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů a Česko by mělo vrátit téměř půl miliardy na dotacích.
        04:47
        Dokument o čerpání dotací Agrofertem
          Ještě podrobnější pohled na argumenty, které podle dokumentu dokazují, že Andrej Babiš přes svěřenské fondy stále nepřímo ovládá Agrofert, a je tedy ve střetu zájmů.
          07:30
          Rezignace šéfky německých sociálních demokratů
            Zásadní otřes německé politické scény. Z čela sociálních demokratů odchází Andrea Nahlesová. Ještě nedávno jedna z dominantních sil německé politiky utrpěla v hlasování největší porážku od konce druhé světové války.
            09:53
            Mike Pompeo o Íránu
              Spojené státy jsou ochotné jednat s Teheránem o jeho jaderném programu bez předběžných podmínek. Řekl to šéf americké diplomacie Mike Pompeo, dodal ale, že se Írán musí chovat jako "normální stát". Je to poprvé, co Washington možnost rozhovorů nadnesl.
              10:20
              Zadlužení domácností a osobní bankroty
                Nová šance pro stovky tisíc lidí v dluhové pasti. Platit začala novela insolvenčního zákona – ta má zpřístupnit osobní bankroty víc lidem než nyní. Lidé s exekucemi už nemusejí dokládat, že budou schopní během pěti let splatit třicet procent dluhů.
                13:06
                Češi v tureckém vězení
                  Dvojice Čechů vězněná v Turecku je podle diplomatů v pořádku a dobrém stavu. O jejich podmínkách se dál vyjednává. Markéta Všelichová a Miroslav Farkas dostali předloni víc než šestiletý trest, a to za spolupráci s kurdskými milicemi YPG.
                  13:29
                  Pokračuje pátrání po pohřešovaných
                    Potápěči se zítra znovu pokusí ponořit k vraku vyhlídkové lodi v Budapešti. Po návratu z maďarské metropole to řekla jihokorejská ministryně zahraničí. Právě z tohoto státu většina obětí pochází. Pátrání po nich dosud komplikoval silný proud.
                    15:34
                    Penzijní připojištění
                      Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři si na konci prvního čtvrtletí spořily čtyři miliony a 453 tisíc lidí. O dva tisíce víc než ke konci loňského roku.
                      16:00
                      Rock for People v ohrožení
                        Živý vstup redaktora Vlastimila Weinera.
                        17:21
                        Modelář – nový film Petra Zelenky
                          Režisér Petr Zelenka natáčí po pěti letech nový film. Snímek nazvaný Modelář vypráví příběh z prostředí firmy na pronájem dronů.
                          20:09
                          Spory o úspěšnost vrchních žalobců
                            Spor ministerstva spravedlnosti a nejvyššího státního zástupce – a to kvůli rozdílným statistikám o úspěšnosti vrchních žalobců.
                            20:32
                            1989: Životní prostředí v Československu
                              Teď náš pravidelný nedělní návrat k dění před třiceti lety. Neúnosný stav životního prostředí v Československu zvedal odpor mezi lidmi a nutil tehdejší vládu jednat. V roce 1989 do Prahy svolala mezinárodní konferenci.
                              22:42
                              Nové díly cyklu Infiltrace
                                Cyklus Infiltrace hýbal českým zdravotnictvím. Upozornil na praktiky v pražském terapeutickém centru, kde na rakovinu doporučovali třeba najít si milence. Teď Česká televize uvede další dva díly.
                                24:57
                                Nehoda výletní lodi v Benátkách
                                  Další nehoda výletní lodi - teď očima svědků. Obří plavidlo při pokusu o kotvení v Benátkách narazilo do mola a posléze i do menší lodi. Zranilo se nejmíň pět lidí. Příčinu vyšetřují úřady, italská média spekulují o závadě na motoru.
                                  25:21
                                  Český dohled nad migranty v Severní Makedonii
                                    Policejní prezident Jan Švejdar tento týden navštívil Severní Makedonii, kde čtyřicítka českých policistů pomáhá střežit hranici s Řeckem. Ta v roce 2015 a 2016 zažívala nápor tisíců migrantů. Nyní jich podle českých policistů opět přibývá.
                                    29:43
                                    Popíjení cyklistů a vodáků
                                      Do Česka spolu s červnem a meteorologickým létem přišlo taky odpovídající počasí. Dnešek byl zatím nejteplejším dnem roku. Třeba v Plzni naměřili přes 30 stupňů. A právě tyhle podmínky vylákaly spoustu lidí ven a za sportem.
                                      30:38
                                      Tolerance alkoholu u cyklistů a vodáků?
                                        O tom, zda si vodáci budou moci dát třeba malé pivo, aniž by jim hrozila pokuta, budou znovu politici debatovat. Podle sněmovního návrhu zákona je u malých plavidel bez vlastního pohonu povolený limit půl promile alkoholu v krvi.
                                        33:34
                                        Alkohol a doprava
                                          Téma tolerance alkoholu se objevuje v parlamentu opakovaně. Současná novela o vnitrozemské plavbě - jak jsme slyšeli – počítá s tím, že vodáci by se mohli napít, aniž by jim hrozila pokuta.
                                          34:42
                                          Degustace na vinařských cyklostezkách
                                            Na jihu Moravy mají letitou tradici vinařské stezky, určené převážně pro cyklisty. Ti na nich degustují, byť jim to v tuto chvíli zákon neumožňuje. I to by chtěla novela změnit.
                                            36:45
                                            Kauza diskriminace v ostravském hotelu
                                              Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nesouhlasí s rozhodnutím svého soudu v kauze údajné diskriminace v ostravském hotelu. Ten odmítal ubytovat Rusy, pokud nepodepíšou nesouhlas s anexí Krymu.
                                              37:21
                                              Solární elektrárny přístupné veřejnosti
                                                Část slunečních elektráren se otevřela veřejnosti – lidé v těchto dnech můžou navštívit asi 20 z nich. Domovní, s bateriemi i tu největší u Vepřeku nedaleko Mělníka. Akce trvá do středy.
                                                39:42
                                                Výročí prvních polosvobodných voleb v Polsku
                                                  Poláci si v týdnu připomenou 30 let od prvních částečně svobodných voleb. Komunistický režim tehdy voličům umožnil vybrat víc než třetinu poslanců a všechny senátory. Drtivou většinu mandátů získalo opoziční hnutí Solidarita.
                                                  41:51
                                                  Záchrana perlorodky říční
                                                    Unikátní Česko – německý projekt má u Aše na Chebsku pomoci zachránit vzácnou perlorodku říční. Přímo na hranici tam ochranáři postavili speciální odchovnu s laboratoří. Ve střední Evropě jde o jedno z posledních nalezišť.
                                                    Přehrát celé video
                                                    Stopáž49 minut
                                                    Další díl
                                                    3. června 2019

                                                    Přehled dílů

                                                    Stopáž54 minut

                                                    17. dubna

                                                    Headlines — Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci Stardance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej hanácká kasárna — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                    17. 4. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž54 minut

                                                    17. dubna

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    17. 4. 2024 na ČT24
                                                    Stopáž55 minut

                                                    16. dubna

                                                    Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                    16. 4. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž55 minut

                                                    16. dubna

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    16. 4. 2024 na ČT24
                                                    Stopáž55 minut

                                                    15. dubna

                                                    Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                    15. 4. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž55 minut

                                                    15. dubna

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    15. 4. 2024 na ČT24
                                                    Stopáž49 minut

                                                    14. dubna

                                                    Krize na Blízkém východě — Íránský útok na Izrael — Eskalace napětí — Reakce z Blízkého východu a USA — Situace Čechů v Izraeli — Íránský útok odsoudili i čeští politici — Reakce premiéra Fialy — Petr Fiala na cestě do USA — Program cesty — Očekávání od návštěvy premiéra v USA — Fialova návštěva v Bílém domě — Vrácené peníze za léky — Ochranný limit na doplatky za léky — ANO a SPD — Volební model — Dva muže zranil na Slovensku medvěd — Nadprůměrně teplý víkend — Počasí a úspory na vytápění — Agresivita a fyzické napadání na ulicích — Agresivní chování — Výtržnictví — Agresivita v nemocnicích — Základní sleva na poplatníka — Útoky na Ukrajině — Mezinárodní legie na Ukrajině — Jarní potravinová sbírka — Candáti v Lipně bojují o přežití — Etický kodex ve sportu — Muzeum ve Studenci na Třebíčsku — Digitalizované sbírky Národní knihovny

                                                    14. 4. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž49 minut

                                                    14. dubna

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    14. 4. 2024 na ČT24
                                                    Stopáž50 minut

                                                    13. dubna

                                                    Vedení ODS — Kongres ODS — Vizitka ODS — Strategie ODS — Reakce na zvolení Petra Fialy — Celostátní konference SPD — Ohlasy na znovuzvolení Tomia Okamury — Vizitka SPD — Důvěra v politickou reprezentaci — Ruské posílení pozic na Ukrajině — Následky útoků na ukrajinské elektrárny — Omezení na D10 kvůli bourání mostu — Zájem o prémiová paliva — Biden o napětí mezi Íránek a Izraelem — Útok v australském obchodním centru — Kompenzace za slevy na jízdném — Mimořádná aktivita klíšťat — Zabezpečení kol proti krádežím — Potravinová sbírka — Ročníky potravinové sbírky — Nákupy dárců a co ve zásobách chybí — Sňatky párů stejného pohlaví — Opravy u dálnice D46 — Očekávání Rusů — Soud s Donaldem Trumpem — Inaugurace olomouckého arcibiskupa — Tragický pád lanovky v Turecku — Vyschlé studny na Táborsku — Česká stopa v genové terapii — Odemykání Vltavy v Českém Krumlově — Příběh Casanovy na jevišti divadla Rokoko

                                                    13. 4. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž50 minut

                                                    13. dubna

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    13. 4. 2024 na ČT24

                                                    Události na sociálních sítích

                                                    Napište nám