48 minut

17. května 2019

Obsah dílu

Příspěvky na zdravotní péči — Spor o příspěvky na brýle pro dospělé — Zdravotnické platby — Debaty o brexitu bez dohody — Odklad dovozních cel do USA — Kauza údajného vyvádění peněz z dopravního podniku — Opravy na 189.–194. km dálnice D1 — Potíže kvůli kontaminované ropě z Ruska — Plánovaný růst učitelských platů v r. 2021 — Setkání hradního kancléře se soudci — Belgie týden před volbami do parlamentu — Ombudsmanka o uzákonění homosexuálních sňatků — Láska ke třem pomerančům v režii Radima Vizváryho — Společné cvičení vojáků V4 a Chorvatska — Podmíněný trest pro vojáka bojujícího na Donbasu — Kolize letadel na pražském letišti — Útok ptáka na lidi — Rostoucí zájem o hypotéky — Labe nesplavné pro nákladní lodě — Nedostatek pomocných sil v obcích — Málo lidí na pomocné práce — Veřejně prospěšné práce — Úklid obce jako veřejně prospěšná práce — Volby do Evropského parlamentu mimo svůj obvod — Tchaj-wan pro sňatky homosexuálů — Aukce obrazu Františka Kupky — Přemnožení holubi znečišťují Ostravu — Muzejní noc — Neplatnost komunálních voleb ve Strakonicích — Obří rypadlo ovládané na dálku — Vylepšený software pro Boeingy MAX — Vznik nové střední školy vojenské — Dělnící uvízli na stavební lávce — Příběhy tzv. totálně nasazených Čechů

Části dílu

00:39
Příspěvky na zdravotní péči
    Nové politické spory o to, jakou zdravotní péči si mají lidé platit ze svého a jakou jim uhradí pojišťovny. Po brýlích se teď mluví také o rovnátkách. Dospělí lidé už by na ně příspěvek nedostali.
    01:21
    Spor o příspěvky na brýle pro dospělé
      Předchozí spor se týkal plného zpoplatnění obrouček na brýle i obyčejných čoček pro dospělé. Platit to začne od srpna – zákon podpořily všechny sněmovní strany.
      04:33
      Zdravotnické platby
        Výdaje na zdravotnictví vytrvale rostou. Předloni už podle aktuálních dat statistiků přesáhly 387 miliard korun. Pro srovnání – v roce 2010 to bylo o 53 miliard méně.
        05:30
        Debaty o brexitu bez dohody
          Živý vstup zpravodaje Bohumila Vostala.
          07:31
          Odklad dovozních cel do USA
            Až o půl roku odkládají Spojené státy rozhodnutí o uvalení cla na dovoz aut a jejich součástek. Oznámil to Bílý dům s odůvodněním, že Donald Trump chce mít víc času na vyjednávání s Evropskou unií a Japonskem.
            08:10
            Kauza údajného vyvádění peněz z dopravního podniku
              Městský soud v Praze dnes nepravomocně osvobodil všech sedmnáct obžalovaných v kauze údajného tunelování pražského dopravního podniku, a to včetně exředitele Martina Dvořáka a lobbisty Ivo Rittiga. Podle rozsudku nešlo o trestnou činnost.
              11:03
              Opravy na 189.–194. km dálnice D1
                Živý vstup redaktora Ondřeje Šimečka.
                13:02
                Potíže kvůli kontaminované ropě z Ruska
                  Čistá ropa z Ruska by do Česka měla přitéct až na konci května. Ukrajina se totiž stále potýká se zpracováním znečištěné suroviny. Ta by mohla výrazně poškodit rafinerie.
                  13:39
                  Plánovaný růst učitelských platů v r. 2021
                    Státní rozpočty zohlední slibovaný růst učitelských platů. Na jednání školských odborů to potvrdila ministryně financí. Do dvou let tak mají výdělky pedagogů stoupnout na minimálně 45 tisíc korun.
                    14:35
                    Setkání hradního kancléře se soudci
                      Setkání kancléře Vratislava Mynáře se soudci nebyla podle státního zástupce trestná. Žalobce Jan Lelek tím potvrdil dřívější názor policie. Jednání hradního úředníka i představitelů justice ale označil za nestandardní a nevhodné.
                      15:02
                      Belgie týden před volbami do parlamentu
                        Belgii čekají parlamentní volby. Lidi půjdou hlasovat příští týden, tedy v termínu eurovoleb. Vládní koalice se v Belgii nedávno rozpadla. Komentátoři proto očekávají, že povolební vyjednávání budou velmi složitá.
                        16:56
                        Ombudsmanka o uzákonění homosexuálních sňatků
                          Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová doporučila poslancům zvážit uzákonění manželství párů stejného pohlaví. Její kancelář provedla výzkum, do kterého se zapojily téměř dva tisíce homosexuálů, bisexuálů a trans lidí.
                          17:44
                          Láska ke třem pomerančům v režii Radima Vizváryho
                            Láska ke třem pomerančům – jedna z nejznámějších oper Sergeje Prokofjeva. Sto let od jejího vzniku ji nově uvádí Národní divadlo. Surrealistickou pohádku režíruje Radim Vizváry, držitel mnoha ocenění včetně Thálie za pantomimu.
                            20:17
                            Společné cvičení vojáků V4 a Chorvatska
                              Na cvičení v Polsku se završila příprava bojové skupiny Visegrádské čtyřky a Chorvatska. V pohotovosti bude od července do konce roku. Podle unijních dohod má být k akci připravená do deseti dnů a v případě potřeby může být nasazená kdekoli.
                              22:31
                              Podmíněný trest pro vojáka bojujícího na Donbasu
                                Tříletý trest s odkladem na čtyři roky a ztráta vojenské hodnosti – takové je rozhodnutí pardubického krajského soudu v případu vojáka Erika Eštu obžalovaného z terorismu za účast v bojích na východní Ukrajině.
                                23:31
                                Kolize letadel na pražském letišti
                                  Provoz na pražském Letišti Václava Havla dnes odpoledne zkomplikovala menší nehoda dvou dopravních letounů - dva stroje společnosti Smartwings se střetly při popojíždění na start. Oba stroje teď čekají na opravu.
                                  25:37
                                  Útok ptáka na lidi
                                    Na sérii napadení v lese u plzeňských Borských polí upozorňuje místní záchranná stanice živočichů. Zřejmě dravec způsobil tržné rány už čtyřem lidem – všichni tu v době napadení běhali.
                                    25:59
                                    Rostoucí zájem o hypotéky
                                      Zájem o hypotéky výrazně klesl. Za první čtvrtletí uzavřely banky s klienty 16 tisíc smluv na 35 miliard korun. Loni to od ledna do března bylo 23 tisíc úvěrů na bydlení za 49 miliard.
                                      26:17
                                      Labe nesplavné pro nákladní lodě
                                        Sucho i přes srážky z posledních dní už téměř zastavilo nákladní dopravu na Labi. Většina lodí se stihla přesunout do zahraničí. Štáb České televize plul na lodi, která vezla zřejmě poslední větší náklad.
                                        28:20
                                        Nedostatek pomocných sil v obcích
                                          Města a obce si stěžují, že mají málo lidí na úklid a další výpomoc. Pravidelně kvůli tomu využívaly dlouhodobě nezaměstnané – jenže teď často nemají kde brát.
                                          28:54
                                          Málo lidí na pomocné práce
                                            Obcím nenahrává hlavně vývoj nezaměstnanosti – ta je na dlouhodobých minimech. Lidí bez práce bylo na konci dubna asi 210 tisíc – to je nejmíň od roku 1997. A analytici předpovídají další pokles.
                                            30:33
                                            Veřejně prospěšné práce
                                              Ke konci dubna našlo v rámci veřejně prospěšných prací uplatnění necelých 5 tisíc lidí. Loni to byl víc než dvojnásobek. Jak už jsme zmínili, je to i kvůli nízké nezaměstnanosti.
                                              31:32
                                              Úklid obce jako veřejně prospěšná práce
                                                Nejčastěji obce tyto lidi využívají právě na úklid – výjimkou ale nejsou ani jiné činnosti.
                                                32:49
                                                Volby do Evropského parlamentu mimo svůj obvod
                                                  Přesně za týden se už bude hlasovat do Evropského parlamentu. Ti, co nezůstanou doma, mohou využít voličský průkaz.
                                                  35:07
                                                  Tchaj-wan pro sňatky homosexuálů
                                                    Tchajwanský parlament jako vůbec první v Asii povolil sňatky homosexuálů. Páry stejného pohlaví budou mít plná manželská práva v oblastech daní a pojištění. Dostanou také omezenou možnost adopce dětí.
                                                    35:33
                                                    Aukce obrazu Františka Kupky
                                                      Další obraz, který může přepsat tabulku rekordů prodaných uměleckých děl v Česku, míří do aukce. Abstraktní olej Františka Kupky Plochy příčné II, který umělec namaloval v roce 1923 zřejmě ve Francii.
                                                      36:16
                                                      Přemnožení holubi znečišťují Ostravu
                                                        Ostrava řeší problém s přemnoženými holuby. Zhruba sedm set jich má odchytit a usmrtit najatá firma. Podle úředníků ptáci znečišťují město a roznášejí nemoci. Část veřejnosti i chovatelů holubů s tím ale nesouhlasí a rozhodnutí radnice kritizují.
                                                        38:09
                                                        Muzejní noc
                                                          Zdarma nebo za snížené vstupné. Lidé mohou až do půlnoci na mnoha místech republiky navštívit muzea nebo galerie. Začal festival Muzejní noc.
                                                          38:36
                                                          Neplatnost komunálních voleb ve Strakonicích
                                                            Krajský soud v Českých Budějovicích už napodruhé rozhodl, že obecní volby ve Strakonicích byly neplatné. Na výzvu Ústavního soudu měl lépe doložit, že vady v kampani před hlasováním skutečně hrubě narušily výsledek voleb.
                                                            39:00
                                                            Obří rypadlo ovládané na dálku
                                                              Obsluhu největšího těžebního stroje v Česku už neohrožuje munice z druhé světové války. Nevybuchlé letecké pumy nebo protiletadlové baterie mohou být skryté v zemině, kam se rozšiřuje povrchový důl Bílina nedaleko Mostu.
                                                              41:28
                                                              Vylepšený software pro Boeingy MAX
                                                                Americká společnost Boeing dokončila vývoj vylepšeného softwaru pro letouny 737 MAX. Provoz letadel přerušila kvůli tragickým nehodám v Indonésii a Etiopii.
                                                                41:49
                                                                Vznik nové střední školy vojenské
                                                                  Armáda chce v září otevřít druhou střední vojenskou školu. Zatím jediná funguje v Moravské Třebové. Nově má vzniknout v Sokolově – zatím s jednou třídou. Ale jen v případě, že přijímací řízení zvládne alespoň 15 zájemců.
                                                                  44:01
                                                                  Dělnící uvízli na stavební lávce
                                                                    Okamžiky strachu prožili čtyři dělníci v Ostravě. Jak informovali hasiči na svém webu, zasekla se s nimi stavební plošina při opravě fasády – nakloněná visela mezi 7. a 8. patrem.
                                                                    44:17
                                                                    Příběhy tzv. totálně nasazených Čechů
                                                                      Utrpení statisíců obětí, donucených nacisty k otrocké práci – a to na území dnešního Česka. Téma výstavy, zahájené v Berlíně. Kromě tzv. totálně nasazených Čechů byli na území Sudet zavlečeni příslušníci celé řady národností.
                                                                      Přehrát celé video
                                                                      Stopáž43 minut
                                                                      Další díl
                                                                      18. května 2019

                                                                      Přehled dílů

                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      19. dubna

                                                                      Headlines — Jednání o reformě penzí — ANO zrušilo jednání s koalicí a prezidentem — Cíle důchodové reformy — Populační vývoj a důchodový systém — Útoky v Íránu — Sankce na izralské osadníky — Přiznání k dani elektronicky — Obvinění v kauze brněnských bytů — Speed Marathon 2024 — Měření rychlosti na silnicích — Boje na Ukrajině — Jednání EU s Británií — Oslavy šéfa brněnské filharmonie — Iniciativa Poslední adresa připomíná hrdiny minulé doby — Volby do Evropského parlamentu — Maďarská strana Fidesz zahájila kampaň — Kázeňské řízení s ředitelem Policie v Hradci Králové — Andrej Babiš se rozvádí — Stavba metra D — Vítězové cen Magnesia litera — Nejprodávanější knihy — Nový díl románu Šikmý kostel — Jednání sněmovny — Rychlodráha na letiště — Leyenová ve Finsku — Posilování obrany pobaltský zemí — Podezřelí z útoku na Leonida Volkova — Čištění Labe — Vysoké ceny moderních léků — Oběti záplav v Dubaji — Volby v Indii — Dárci kostní dřeně — Záchrana hnízd Čejky chocholaté

                                                                      19. 4. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      19. dubna

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      19. 4. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž56 minut

                                                                      18. dubna

                                                                      Akutní péče v ČR — Snížení poštu akutních lůžek — Průměrná délka hospitalizace — Dostupnost zdravotní péče — Výsledky summitu EU — Situace na Blízkém východě — Zdražování pohonných hmot — Migrační politika EU — Kritika migračního zákona v Británii — Protesty v Gruzii — Herec Hofmann dabuje sám sebe — Novinky v Portálu občana — Následky povodní v Dubaji — Úspory díky fotovoltaice a tepelným čerpadlům — Tendr na automatizované soupravy metra — Zastávky na znamení v Praze — Po teplém počasí přišlo ochlazení — Výhled na další dny — Vliv prudkých změn počasí na zdraví — Žatec je historickým městem roku — Policejní cvičení před hokejovým šampionátem — Koncert v Teplicích — Hlasování o pomoci Ukrajině a Izraeli v USA — Slovenská veřejnost přispívá na nákup munice pro Ukrajinu — Zadržení Rusů podezřelých ze sabotáže — Problémy společnosti Kovosvit — Zákon o lobbingu — Zájem o startovací byty v Pardubicích — Trest za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích — Vítězný snímek World Press Photo — Připomínka českých vězňů z Buchenwaldu — Zborcení fasády historické burzy v Kodani — Oprava silnice u Bečova nad Teplou — Vyhlášení cen Magnesia Litera

                                                                      18. 4. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž56 minut

                                                                      18. dubna

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      18. 4. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      17. dubna

                                                                      Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci StarDance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Obezita v Česku — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej Hanáckých kasáren — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                                      17. 4. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      17. dubna

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      17. 4. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      16. dubna

                                                                      Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                                      16. 4. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      16. dubna

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      16. 4. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      15. dubna

                                                                      Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                                      15. 4. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      15. dubna

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      15. 4. 2024 na ČT24

                                                                      Události na sociálních sítích

                                                                      Napište nám