45 minut

6. dubna 2019

Obsah dílu

Ochrana Česka v kyberprostoru — Ochrana Česka před kybernetickými riziky — Kybernetická rizika — Doplňovací volby do Senátu — Střety migrantů a policistů u řeckých hranic — Demonstrace proti zvyšování nájmů v německých městech — Omlouvání poslanců z jednání sněmovny v novém režimu — Požár louky v Praze — Nové vyšetřování v kauze zakázek pro nemocnice — Demonstrace v Caracasu — Zájem velmocí o Omán — Nové britské pasy bez evropského označení — Žluté trabanty na poslední cestě — Propagace Česka v zahraničních průvodcích — Dovoz ojetých osobních aut — Dobrovolníci uklízejí Česko — Záchrana dětí z hořícího auta — Rybářům začíná sezona — Prohřešky v jídelnách a restauracích — Prohřešky v jídelnách a restauracích — Kontroly SZPI — Změna stravování ve firmách — 2 roky od konce intervencí vůči koruně — Zahájení motorkářské sezony — 25 let od genocidy ve Rwandě — Extrémy počasí ničí mongolskou step — Zavírání skiareálů po zimě — Virtuální pomůcky při hledání práce — Snůška čapího vejce — Borové lesy usychají

Části dílu

00:33
Ochrana Česka v kyberprostoru
    Jak bránit naši zemi před počítačovými útoky? Česko do teď nemá zákon, který by umožnil obranu internetu a kybernetického prostoru včetně účelných protiútoků. Změnit to má novela o Vojenském zpravodajství.
    01:32
    Ochrana Česka před kybernetickými riziky
      Obranu kybernetického prostoru s aktivními protiútoky má v Česku na starosti právě Vojenské zpravodajství. V jeho gesci už vznikl speciální úřad - Národní centrum kybernetických operací.
      03:42
      Kybernetická rizika
        Právě možná bezpečnostní rizika čínských technologií se na přelomu roku stala velkým tématem. Firma Huawei nařčení odmítá.
        06:30
        Doplňovací volby do Senátu
          Hnutí ANO přijde o jeden senátorský post – rozhodly o tom volby v Praze 9. O uvolněné křeslo se příští týden utkají starosta této městské části Jan Jarolím a scenárista David Smoljak.
          07:55
          Střety migrantů a policistů u řeckých hranic
            Stovky migrantů z řeckého uprchlického tábora u Soluně se znovu střetly s policií při pokusu proniknout přes severní hranici dál do Evropy. Policisté použili slzný plyn a ohlušující granáty, běženci házeli kamení i další předměty a zapalovali ohně.
            08:22
            Demonstrace proti zvyšování nájmů v německých městech
              Vyvlastnění téměř čtvrt milionu bytů. Recept na prudce rostoucí nájmy, který nabízí sdružení založené v Berlíně. Dneškem zahájilo podpisou akci, která má vyústit v referendum o vyvlastnění velkých realitních společností v německé metropoli.
              10:32
              Omlouvání poslanců z jednání sněmovny v novém režimu
                První měsíc funguje nový způsob omluv poslanců. Pokud chybějí čtyři jednací dny a řádně se neomluví, přijdou o celý plat.
                11:03
                Požár louky v Praze
                  ŽIvý vstup redaktorky Karolíny Jelínkové.
                  12:38
                  Nové vyšetřování v kauze zakázek pro nemocnice
                    Korupční kauza, která se týká nemocničních zakázek, se rozrůstá. Hlavní obviněný – podnikatel Tomáš Horáček – totiž začal spolupracovat s policií. Detektivové proto začali prověřovat zhruba desítku nových nákupů.
                    14:55
                    Demonstrace v Caracasu
                      15:12
                      Zájem velmocí o Omán
                        Omán podepsal smlouvu se Spojenými státy, která rozšiřuje využití jeho přístavů pro americké vojenské loďstvo. Je to další ukázka toho, že zájem velmocí o tuto zemi roste.
                        17:23
                        Nové britské pasy bez evropského označení
                          Britové i přes nejasnosti ohledně brexitu dostávají nové pasy, na kterých už není nápis Evropská unie. Úřady je začaly vydávat 30. března, tedy den po plánovaném odchodu Spojeného království z osmadvacítky.
                          17:39
                          Žluté trabanty na poslední cestě
                            Na první expedici vyjel před dvanácti lety, na tu poslední loni v dubnu – stal se hrdinou celovečerních dokumentů i televizních seriálů. Žlutý trabant režiséra Dana Přibáně čeká premiéra posledního filmu.
                            20:11
                            Propagace Česka v zahraničních průvodcích
                              21 milionů turistů v Česku za loňský rok - domácích i cizinců. Těch ze zahraničí bylo o 6 procent víc než rok předtím. Hlavně z Německa, Slovenska, Polska a Číny.
                              22:48
                              Dovoz ojetých osobních aut
                                Do Česka se ze zahraničí dováží míň ojetých vozů. Letos do konce března to bylo 42 tisíc použitých osobních aut. O procento míň než před rokem.
                                23:04
                                Dobrovolníci uklízejí Česko
                                  Zbavit se odpadků a černých skládek - o to se dnes snažilo zhruba 80 tisíc dobrovolníků po celé zemi. Na celé jaro je v plánu přes 3000 úklidů.
                                  25:00
                                  Záchrana dětí z hořícího auta
                                    Duchapřítomnost zachovala matka dvou dětí v australském Sydney a získala za to obdiv na internetu. Její auto se rychle zaplnilo kouřem. Staršího syna postavila bokem a mladšího – pětiměsíčního – odepnula z autosedačky.
                                    25:24
                                    Rybářům začíná sezona
                                      Na březích řek a přehrad v celém Česku vrcholí přípravy na start hlavní části rybářské sezony. Hospodáři teď z chovných rybníků přesouvají ryby do sportovních revírů. Jde o miliony kusů, většinou kaprů, ale například i sivenů a pstruhů.
                                      27:22
                                      Prohřešky v jídelnách a restauracích
                                        Přes 40 tisíc kontrol v různých podnicích provedla loni Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Nejhůř dopadly provozovny společného stravování - třeba bary, pivnice, cukrárny nebo restaurace.
                                        27:51
                                        Prohřešky v jídelnách a restauracích
                                          Kontroly nedělá jenom potravinářská inspekce, ale taky hygienici anebo veterináři. Provozovatelé jak restaurací, tak třeba i školních jídelen proto musejí splňovat a dodržovat přísné normy.
                                          29:59
                                          Kontroly SZPI
                                            Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni zkontrolovala přes 40 tisíc potravinářských podniků. Nešlo ale jen o provozovny společného stravování, ale také třeba o internetový prodej, malé obchody anebo velkosklady.
                                            30:43
                                            Změna stravování ve firmách
                                              Zvyšuje se i počet lidí, kteří v pracovních dnech pravidelně obědvají. Zatímco před deseti lety to byl každý osmý zaměstnanec, loni už každý sedmý. A mění se i jejich stravovací návyky. Požadují lehčí a kvalitnější jídla.
                                              32:44
                                              2 roky od konce intervencí vůči koruně
                                                Dnes jsou to přesně dva roky, co Česká národní banka ukončila devizové intervence. Od té doby měna posílila asi o korunu a 40 haléřů. Analytici i centrální bankéři očekávali, že se kurz bude hýbat mnohem výrazněji.
                                                35:09
                                                Zahájení motorkářské sezony
                                                  Nejrůznější akce provázejí zahájení motorkářské sezony. Třeba na 15. ročník takzvaného Restartu dorazily do Otrokovic na Zlínsku čtyři stovky jezdců.
                                                  36:07
                                                  25 let od genocidy ve Rwandě
                                                    Rwanda si připomíná 25 let od genocidy. Extremisti z hmene Hutuů během sta dnů brutálně zavraždili na 800 tisíc menšinových Tutsiů, ale i svých umírněných soukmenovců. Francouzský prezident Macron tento týden zřídil komisi, která má objasnit roli Francie.
                                                    36:33
                                                    Extrémy počasí ničí mongolskou step
                                                      Zničující následky mají změny klimatu v Mongolsku. Podle OSN stoupla průměrná teplota od roku 1940 o víc než 2 stupně Celsia, což je dvojnásobek světového průměru.
                                                      38:51
                                                      Zavírání skiareálů po zimě
                                                        Lyžařská sezona ve většině skiareálů o tomto víkendu končí. Vy už teď živě můžete sledovat záběry z Pece pod Sněžkou. Desítky lyžařů se sem dnes vypravily na poslední večerní lyžování.
                                                        39:17
                                                        Virtuální pomůcky při hledání práce
                                                          Nezaměstnanost je rekordně nízká a lidé si vybírají práci důkladněji než dřív. Často jim nestačí už jen dobrý výdělek. Čtyři z pěti uchazečů si taky dopředu zjišťují, jací budou jejich kolegové a šéfové.
                                                          41:16
                                                          Snůška čapího vejce
                                                            Čápům začala doba hnízdění – první vejce snesla samice přímo před kamerou v Bohuslavicích na Trutnovsku. Oba ptáci se zdravili zakláněním hlavy a klapáním zobáků.
                                                            41:42
                                                            Borové lesy usychají
                                                              Přehrát celé video
                                                              Stopáž45 minut
                                                              Další díl
                                                              7. dubna 2019

                                                              Přehled dílů

                                                              Stopáž55 minut

                                                              27. března

                                                              Ústupky výměnou za hladké jednání o korespondenční volbě — Obstrukce při jednání o korespondenční volbě — Celkový počet hodin jednání — Vyjednávání o detailech korespondenční volby — Vyšetřování příčin neštěstí v Baltimoru — Příspěvek na nákup munice pro Ukrajinu — Odhalení proruské sítě v Česku — Trest pro sbormistra za zneužívání dětí — Prodej o velikonočních svátcích — Výdělky doktorandů — Propuštění v Diamu — Protest proti změnám v RTVS — První republika v umění — Ostraha hranic v Pobaltí — Odhadovaný růst německé ekonomiky — Požár v jablonecké nemocnici — Inspirace nemocnou princeznou — Skoro letní Velikonoce — Předpověď počasí na Velikonoce a další dny — Předčasně probuzená příroda — Roubování ovocných stromů — Debata o velvyslanci v Rusku — Nehoda autobusu v Lipsku — Penze prominentů komunistického režimu — Zneškodnění útočícího medvěda — Soud o letišti v Líních — Pohybem proti obezitě školáků — Kácení nebezpečných stromů u D10 — Nová pravidla bezpečnosti v hongkongu — Nová definice tzv. anticikanismu — Operace popálené Yulie — Obvinění v kauze Ramfin — Tradiční pletení pomlázek — Oratorium Stabat Mater

                                                              27. 3. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž55 minut

                                                              27. března

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              27. 3. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž53 minut

                                                              26. března

                                                              Bezpečnostní situace ve světě podle prezidenta a BIS — Rizika pro Česko — Pocit bezpečí v Česku — Opatření v evropských městech — Očekávané oživení ekonomiky — Co brzdí ekonomiku — Náraz lodě do mostu v Baltimoru — Příčina kolize lodě s mostem — Poplatky za veřejnoprávní média — Pásmo Gazy bez příměří — Slovinsko k munici pro Ukrajinu — Srpen v zemi indiánů — Londýnský soud o Assangovi — Peníze na léčbu vzácných chorob — Rezignace krnovského starosty — Kontroly na silnicích — Kvetoucí stromy ohrožené mrazem — Zřícení dálničního mostu — Pátrání po přeživších a obětech — Proč se most zhroutil — Případy zřícení mostů — Úlevy pro evropské zemědělce a další protesty — Potíže malých mlékáren — Snížení pracovní doby německých strojvedoucích — Požár barokního kostela — Likvidace chovu slepic nakaženého salmonelou — Rekordní ceny kakaa — Velikonoční víkend mimo domov — EZKarta s novými funkcemi — Nové podmínky pro rybaření na jihu Čech — Vjezd na Staré město v centru Prahy — Poškozené nové dílo Banksyho — Noční běh pro Světlušku

                                                              26. 3. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž53 minut

                                                              26. března

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              26. 3. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž54 minut

                                                              25. března

                                                              Josef Středula se vrací do čela ČMKOS — Vedení ČMKOS — Josef Středula — Podpora Josefa Středuly — Výzva RB OSN k příměří v Gaze — Devět lidí je zraněných po ruském raketovém útoku na Kyjev — Napodobeniny zboží na českém trhu — Důvěra v českou ekonomiku — Vyšetřování pátečního teroristického útoku — Trest pro Miroslava Závadu — Podání přiznání k dani z příjmů — Svatjalana Cichanouská v Praze — Návrat soch na průčelí paláce Savarin — Příprava staveb nových jaderných bloků — Zisk bank v ČR — Kontrola kamionů na severu Moravy — Mráz, sníh a silný vítr — Nové případy nákazy černým kašlem — Očkování proti černému kašli — Černý kašel — Jak poznat černý kašel — Slovensko před druhým kolem voleb — Zdravotní stav Miloše Zemana — Změny ve společnosti Boeing — Nové sazby mýtného — Nařízení o digitálních trzích — Napětí v Rudém moři nepolevuje — Odlování ředitelky ze základní školy — Protesty proti úpravě vodního zákona — Plicních ventilátory pro Ukrajinu — Kauza Donalda Trumpa — Nebezpečné serpentiny u Bečova nad Teplou — Polární záře — 50 let čipových karet — Ferraty před začátkem sezony — Záchrana hospodářských zvířat

                                                              25. 3. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž54 minut

                                                              25. března

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              25. 3. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž51 minut

                                                              24. března

                                                              Vítězové prvního kola slovenských prezidentských voleb — Výsledky 1. kola prezidentských voleb — Průběh sčítání hlasů — Účast v 1. kole prezidentských voleb na Slovensku — Volební noc ve štábu Ivana Korčoka — Profily prezidentských kandidátů — Volební noc ve štábu Petera Pellegriniho — Zajímavosti kolem slovenských voleb — Ukrajina o terorsimu v Rusku — Státní smutek za oběti krveprolití — Jednání o důchodové reformě — Květná neděle — Obnova poničených chmelnic — Řidiči mladší 18 let — Čip k trénování umělé inteligence — Polární záře — 15 let od odvolání vlády Mirka Topolánka — Nákupy před Velikonocemi — Ceny potravin — Nákupy potravin ze dvora — Nákupy v Polsku a Německu — Počasí o Velikonocích — Boje na Ukrajině — Evropská podpora zbrojařů — Podpora evropského obranného průmyslu — Demolice nadjezdu na D1 — Bourání mostu nad D1 — Pochod na podporu Palestiny — Požár rodinného domu — Nový zákon o audiovizi — Guterres u Gazy — Protesty proti dolu v Srbsku — Návštěvnická sezona v kroměřížském zámku

                                                              24. 3. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž51 minut

                                                              24. března

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              24. 3. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž50 minut

                                                              23. března

                                                              Krveprolití v Moskvě — Vyšetřování útoku v Moskvě — Místo teroristického útoku — Reakce na útok v Rusku — Vyprošťovací práce na místě útoku — Terorismus v historii Ruska — Přednostní právo ve sněmovně — Část firem snížila počet lidi pracujících na dohodu — Vítr na Moravě — Protest za odstoupení vlády — Prezidentské volby na Slovensku — Volební den na Slovensku — Dění ve volebních místnostech — Sčítání hlasů a výsledky voleb — Sídlo slovenského prezidenta — Dobrovolníci uklízejí Česko — Uzavírka D1 na Vysočině — Čištění letadel v Kunovicích — Vážná nemoc princezny Catherine — Pokuty za průjezd na oranžovou — Porušení přednosti v jízdě — Lidé v Líšťanech odmítli větrníky — Sbírka na zbraně pro Ukrajinu — Nová expozice v pražské zoo — Soběstačnost ve výrobě léků — Rumcajsova lavička v Jičíně — Národní sbírka zlozvyků

                                                              23. 3. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž50 minut

                                                              23. března

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              23. 3. 2024 na ČT24

                                                              Události na sociálních sítích

                                                              Napište nám