44 minut

12. ledna 2019

Obsah dílu

Chybějící zdravotnický personál — Motivace pro nové zdravotní sestry — Pokles zdravotnického personálu — Nedostatek posudkových lékařů — Oběti po výbuchu plynu v centru Paříže — Protivládní protesty žlutých vest podeváté — Sněhová kalamita nekončí — Republikový výbor České pirátské strany — Česko-čínské obchodní vztahy — Huawei propustil v Polsku zatčeného zaměstnance — USA nejdéle bez rozpočtu v historii — Jiří Brady: 1928–2019 — Kontroverzní výrok poslance Jakuba Jandy — Úsměvná schůze zastupitelstva — Neznámé vystoupení Karla Kryla — Rakouské přípravy na další přívaly sněhu — Neukáznění řidiči na horských cestách — Proměna českých lesů v reakci na kůrovce — Stromy v českých lesích — Škody kvůli kůrovcové kalamitě — Hnutí ANO před volebním sněmem — Saúdka v Kanadě — Restaurace pro diabetiky — Vyklízení autonomního centra Klinika — Bohdan Pomahač vybere Nobelisty — Po stopách Václava Chochola

Části dílu

00:38
Chybějící zdravotnický personál
    Největší problém českého zdravotnictví: nedostatek sester, shodli se dnes prezident s ministrem zdravotnictví. O možných řešeních personální krize v nemocnicích spolu jednali v Lánech – na setkání expertního týmu hlavy státu.
    01:16
    Motivace pro nové zdravotní sestry
      Vláda slibuje, že povolání sester zatraktivní. Premiér chce, aby jim stát začal přispívat na bydlení. A to 6 tisíc měsíčně. Se zavedením příspěvku počítá už v rozpočtu na příští rok.
      03:57
      Pokles zdravotnického personálu
        Loňská čísla ještě známá nejsou – trend je ale patrný i z předchozích dat. Před rokem v oboru působilo 82 345 všeobecných sester a porodních asistentek.
        04:49
        Nedostatek posudkových lékařů
          Lékaři tak nechybí plošně, ale spíš ve vybraných oblastech nebo oborech. Třeba v posudkové službě. Instituci, která má na starost vyšetření zdravotního stavu lidí kvůli invalidním důchodům nebo příspěvkům na péči.
          07:26
          Oběti po výbuchu plynu v centru Paříže
            Nejmíň tři lidé zemřeli po mohutném výbuchu plynu v centru Paříže – tohle je záběr oné budovy. O život přišli dva hasiči a španělský turista. Zraněných je skoro 50, z toho deset velmi těžce.
            09:30
            Protivládní protesty žlutých vest podeváté
              Nedaleko scén výbuchu ve francouzské metropoli pokračovaly dnes už devátou sobotu protivládní protesty hnutí žlutých vest. Tisíce demonstrujících znovu došly k Vítěznému oblouku, kde se někteří střetli s policií.
              09:54
              Sněhová kalamita nekončí
                Živý vstup redaktorky Jany Šrámkové.
                11:28
                Republikový výbor České pirátské strany
                  Dvoudenní zasedání republikového výboru České pirátské strany se o tomto víkendu koná v Ústí nad Labem. V jeho pravomocí je ukládat úkoly předsednictvu strany nebo projednávat volební strategie. Na sever Čech se zasedání výboru vrátilo po osmi letech.
                  12:01
                  Česko-čínské obchodní vztahy
                    Dovoz zboží z Číny dál roste. Za celý předloňský rok byl jeho objem 473 miliard korun. Vloni jen do konce listopadu dosáhl už pěti set sedmnácti miliard. Dál se tak prohlubuje obchodní deficit Česka.
                    14:41
                    Huawei propustil v Polsku zatčeného zaměstnance
                      Firma Huawei propustila zaměstnance, kterého polské úřady obvinily ze špionáže. Wang Wej-ťing i bývalý pracovník polské kontrarozvědky už si vyslechli obvinění.
                      15:09
                      USA nejdéle bez rozpočtu v historii
                        Zhruba osm set tisíc federálních zaměstnanců a jejich rodin už naplno pocítilo dopady shutdownu. V pátek poprvé nedostali výplatu, zato složenky chodí dál.
                        17:37
                        Jiří Brady: 1928–2019
                          V noci na dnešek zemřel Jiří Brady. 90letý pamětník holocaustu a podnikatel českého původu podlehl v kanadském Torontu srdečnímu selhání. V době 2. světové války prošel několika koncentračními tábory.
                          21:43
                          Kontroverzní výrok poslance Jakuba Jandy
                            Poslanec Jakub Janda se nehodlá omluvit Českému svazu bojovníků za svobodu. Ten podal trestní oznámení kvůli Jandovým slovům o "pofidérním spolku adorujícím bývalé estébáky".
                            24:25
                            Úsměvná schůze zastupitelstva
                              První schůze zastupitelstva slovenské obce Fekišovce je hitem na internetu – na YouTube ji zhlédly desetitisíce lidí. Podle komentářů připomíná třídu s panovačnou učitelkou – tou je starostka Miloslava Fedorová.
                              25:11
                              Neznámé vystoupení Karla Kryla
                                V Norsku objevili neznámé, 50 let staré vystoupení Karla Kryla. Jde konkrétně o necelou půlhodinu záběrů z recitálu československého písničkáře a básníka. Záznam vznikl pravděpodobně v červnu 1969.
                                25:40
                                Rakouské přípravy na další přívaly sněhu
                                  Rakousko a jižní Německo se připravují na další nápor silného sněžení. To má postihnout i alpská střediska, do kterých právě o víkendu míří desetitisíce nových hostů.
                                  27:46
                                  Neukáznění řidiči na horských cestách
                                    Dopravu na českých horách komplikují kromě počasí i neukáznění a mnohdy agresivní řidiči. Přibývá těch, kteří nerespektují značky a jezdí a parkují tam, kde se to nesmí.
                                    29:51
                                    Proměna českých lesů v reakci na kůrovce
                                      Míň smrků, víc listnatých stromů. Ministerstvo zemědělství upravilo pravidla a české lesy se promění. Resort tak reaguje i na současnou kůrovcovou kalamitu.
                                      32:39
                                      Stromy v českých lesích
                                        Dřevo smrků, které, jak zaznělo, rostou v tuzemsku nejčastěji, je žádané. Nevýhodou je, že strom má mělké kořeny, snáz usychá a nedokáže se bránit kůrovci. Jeho zastoupení ale klesá.
                                        33:21
                                        Škody kvůli kůrovcové kalamitě
                                          Loni se v Česku podle odhadů vytěžilo 12 až 14 milionů metrů krychlových kůrovcového dřeva. O rok dřív to přitom nebyla ani polovina – necelých šest milionů kubíků.
                                          35:43
                                          Hnutí ANO před volebním sněmem
                                            Hnutí ANO se připravuje na únorový sněm, který zvolí nové vedení. Moravskoslezská organizace dnes nominovala na post předsedy stávajícího šéfa vládního hnutí – Andreje Babiše.
                                            36:09
                                            Saúdka v Kanadě
                                              Mladá Saúdská Arabka, která před týdnem uprchla před svou rodinou do zahraničí, už je v Torontu. Kanada poskytla Rahaf Kunúnové azyl. Osmnáctiletá dívka se obává, že by ji doma zabili, protože se zřekla islámu.
                                              36:39
                                              Restaurace pro diabetiky
                                                Cukrovku má v Česku už víc než milion lidí a počty dál rostou. V roce 2030 má těchto pacientů být o dalších dvě stě tisíc víc. Příčinou je stárnutí populace i životní styl.
                                                38:46
                                                Vyklízení autonomního centra Klinika
                                                  Na střeše bývalé plicní kliniky v Praze na Žižkově stále zůstává pět lidí. Protestují proti vyklizení budovy, ve které aktivisti do tohoto čtvrtka neoprávněně provozovali sociální centrum.
                                                  39:58
                                                  Bohdan Pomahač vybere Nobelisty
                                                    Bohdan Pomahač – světoznámý plastický chirurg českého původu – bude vybírat kandidáty na Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství. Je to čest, glosoval sám na twitterovém účtu.
                                                    40:26
                                                    Po stopách Václava Chochola
                                                      Přesně rok poté, co se Jan Palach zapálil – 16. ledna 1970 – fotografoval u jeho hrobu na Olšanských hřbitovech Václav Chochola studentovu matku. A to pro francouzského novináře Alaina Valtata.
                                                      Přehrát celé video
                                                      Stopáž44 minut
                                                      Další díl
                                                      13. ledna 2019

                                                      Přehled dílů

                                                      Stopáž56 minut

                                                      18. dubna

                                                      Headlines — Akutní péče v ČR — Snížení poštu akutních lůžek — Průměrná délka hospitalixace — Dostupnost zdravotní péče — Výsledky summitu EU — Situace na Blízkém východě — Zdražování pohonných hmot — Migrační politika EU — Kritika migračního zákona v Británii — Protesty v Gruzii — Herec Hofmann dabuje sám sebe — Novinky v Portálu občana — Následky povodní v Dubaji — Úspory díky fotovoltaice a tepelným čerpadlům — Tendr na automatizované soupravy metra — Zastávky na znamení v Praze — Po teplém počasí přišlo ochlazení — Výhled na další dny — Vliv prudkých změn počasí na zdraví — Žatec je historickým městem roku — Policejní cvičení před hokejovým šampionátem — Koncert v Teplicích — Hlasování o pomoci Ukrajině a Izraeli v USA — Slovenská veřejnost přispívá na nákup munice pro Ukrajinu — Zadržení Rusů podezřelých ze sabotáže — Problémy společnosti Kovosvit — Zákon o lobbingu — Zájem o startovací byty v Pardubicích — Trest za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích — Vítězný snímek World Press Photo — Připomínka českých vězňů z Buchenwaldu — Zborcení fasády historické burzy v Kodani — Oprava silnice u Bečova nad Teplou — Vyhlášení cen Magnesia litera

                                                      18. 4. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž56 minut

                                                      18. dubna

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      18. 4. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž54 minut

                                                      17. dubna

                                                      Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci StarDance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Obezita v Česku — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej Hanáckých kasáren — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                      17. 4. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž54 minut

                                                      17. dubna

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      17. 4. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž55 minut

                                                      16. dubna

                                                      Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                      16. 4. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž55 minut

                                                      16. dubna

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      16. 4. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž55 minut

                                                      15. dubna

                                                      Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                      15. 4. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž55 minut

                                                      15. dubna

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      15. 4. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž49 minut

                                                      14. dubna

                                                      Krize na Blízkém východě — Íránský útok na Izrael — Eskalace napětí — Reakce z Blízkého východu a USA — Situace Čechů v Izraeli — Íránský útok odsoudili i čeští politici — Reakce premiéra Fialy — Petr Fiala na cestě do USA — Program cesty — Očekávání od návštěvy premiéra v USA — Fialova návštěva v Bílém domě — Vrácené peníze za léky — Ochranný limit na doplatky za léky — ANO a SPD — Volební model — Dva muže zranil na Slovensku medvěd — Nadprůměrně teplý víkend — Počasí a úspory na vytápění — Agresivita a fyzické napadání na ulicích — Agresivní chování — Výtržnictví — Agresivita v nemocnicích — Základní sleva na poplatníka — Útoky na Ukrajině — Mezinárodní legie na Ukrajině — Jarní potravinová sbírka — Candáti v Lipně bojují o přežití — Etický kodex ve sportu — Muzeum ve Studenci na Třebíčsku — Digitalizované sbírky Národní knihovny

                                                      14. 4. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž49 minut

                                                      14. dubna

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      14. 4. 2024 na ČT24

                                                      Události na sociálních sítích

                                                      Napište nám