45 minut

15. září 2018

Obsah dílu

Ničivé bouře ve světě — Supertajfun Mangkhut — Škody po hurikánu Florence — Škody po hurikánu Florence — Spor o přijímání sirotků — Doplatky na léky pro hendikepované — Uzavírky na D1 — Čeští vojáci v Afghánistánu — Vyšetřování kauzy Beretta — Ukliďme Česko — Obří cvičení ruské armády — Oratorium Svatá Ludmila v Rudolfinu — Dávky pomoci v hmotné nouzi — Dny NATO — Když navigace v autě škodí — Dárcovství kostní dřeně — Náborový příspěvek pro nové policisty — Kde chybějí policisté — Financování školství — 10 let od pádu Lehman Brothers — Vesnice roku — Berlínské pátrání po stopách českých uprchlíků — Ocenění za dabing — Český vynález pro chytré oblečení — Obecní sušárna ovoce

Části dílu

00:35
Ničivé bouře ve světě
    V jediný den udeřily dvě ničivé bouře na opačných koncích planety. Nejsilnější tropická cyklóna letošního roku se přehnala přes Filipíny. Podle úřadů za sebou nechala nejméně 12 mrtvých. Velké škody napáchal i hurikán Florence na východě Spojených států.
    01:27
    Supertajfun Mangkhut
      Filipínské úřady sčítají škody po supertajfunu Mangkhut, který se přehnal přes severovýchod ostrova Luzon. Potvrdily nejméně dva mrtvé. Bouře po nárazu mírně zeslábla a blíží se k jižní Číně.
      04:41
      Škody po hurikánu Florence
        Hurikán Florence zeslábl na tropickou bouři. Přívalovými dešti a silným větrem ale dál trápí východní pobřeží Spojených států. Kvůli živlům zemřelo nejméně 5 lidí. Většinu z nich zabily padající stromy.
        06:50
        Škody po hurikánu Florence
          Živý vstup zpravodaje Davida Miřejovského.
          08:18
          Spor o přijímání sirotků
            Spor předsedů koaličních stran o přijetí syrských sirotků. Premiér Andrej Babiš odmítl přijmout padesát dětí, které ve válce v Sýrii přišly o rodiče. S návrhem, aby jim Česko poskytlo útočitě už dříve přišla europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.
            09:02
            Doplatky na léky pro hendikepované
              Invalidní důchodci by mohli mít nižší doplatky na léky. Poslanci se jim totiž chystají snížit roční limit, nad který pojišťovny vrací lidem zaplacené doplatky na léky z dnešních 5000 na 500 korun měsíčně.
              11:37
              Uzavírky na D1
                Živý vstup redaktorky Blanky Poulové.
                13:07
                Čeští vojáci v Afghánistánu
                  Čeští vojáci v Afghánistánu, kteří hlídají největší koaliční základnu Bagrám, už nebudou při patrolách chodit v první linii. Americké a české velení mise změnilo strategii. A to kvůli srpnovému sebevražedném útoku, při němž atentátník zabil tři Čechy.
                  13:39
                  Vyšetřování kauzy Beretta
                    Vyšetřování kauzy Beretta – dva roky po obvinění žalobkyně Dagmar Máchové se objevují další podezření z úniků z policejních spisů. Detektivové se podle informací ČT zaměřují zejména na informace o chystaných akcích protikorupční policie.
                    15:57
                    Ukliďme Česko
                      Češi se znovu připojili k celosvětovému úklidovému dni; lidé čistí ulice a sbírají odpadky v přírodě. Dobrovolníci v zemi organizují tři tisíce akcí a očekávají rekordní účast; na jaře se zapojilo 113 tisíc lidí a odklidili skoro 1900 tun odpadu.
                      17:22
                      Obří cvičení ruské armády
                        Na dálném východě končí největší ruské manévry od dob studené války. Moskva ukázala sílu – na cvičení nasadila skoro třetinu své armády. Operací se zúčastnilo na 300 tisíc mužů a žen ve zbrani. Kromě Rusů také jednotky z Číny a Mongolska.
                        18:04
                        Oratorium Svatá Ludmila v Rudolfinu
                          Oratorium Svatá Ludmila rozezní Rudolfinum, Palachovo náměstí i televizní obrazovky. Dnešní večer bude totiž patřit jednomu z vrcholů letošního ročníku festivalu Dvořákova Praha.
                          20:30
                          Dávky pomoci v hmotné nouzi
                            21:28
                            Dny NATO
                              Téměř sto tisíc lidí přišlo na mošnovské letiště v Ostravě, kde se konají Dny NATO. Největší show svého druhu v Evropě přichystala šedesát ukázek na nebi i na zemi; účastní se jí vojáci, záchranáři i bezpečnostní jednotky z dvaceti zemí.
                              23:42
                              Když navigace v autě škodí
                                Řidiči spoléhají čím dál častěji na navigaci místo značek a mapy. Silničáři považují tenhle trend za nebezpečný. Ročně řeší desítky případů, kdy se kvůli němu dostanou auta do nesnází – nejčastěji zřejmě v Krkonoších a Krušných horách.
                                25:40
                                Dárcovství kostní dřeně
                                  Do registrů dárců kostní dřeně se letos zapsal rekordní počet lidí, aktuálně jich je v Česku přes 110 tisíc. Přesto je to jen zlomek populace, který nestačí. Lékaři na to upozorňují právě dnes, kdy celý svět slaví den dárců.
                                  27:56
                                  Náborový příspěvek pro nové policisty
                                    Více než 25 milionů korun – tolik peněz dostali noví policisté jako náborový příspěvek. Nárok má každý, kdo ke sboru nastoupil letos. Peníze dostane po půlroční zkušební době – a u policie pak musí zůstat minimálně 6 let.
                                    31:12
                                    Kde chybějí policisté
                                      I v rámci krajů jsou ale místa, kde policisté citelně chybí. Například kolem průmyslových zón, kde skokově přibyly tisíce lidí, aniž by tu měli hlášený trvalý pobyt. Policejní vedení to řeší výpomocí z jiných okresů .
                                      33:23
                                      Financování školství
                                        Financování regionálního školství – jedno z témat jednání prezidenta Miloše Zemana, jeho expertního týmu a ministra školství Roberta Plagy. Společně řešili taky vysoké školy nebo inkluzi – ta by podle expertů měla být omezena.
                                        33:51
                                        10 let od pádu Lehman Brothers
                                          Před deseti lety zkrachovala jedna z největších investičních bank ve Spojených státech amerických – Lehman Brothers. Její pád, způsobený problémy hypotečního trhu, byl největším bankrotem v dějinách země a předznamenal začátek celosvětové finanční krize.
                                          35:50
                                          Vesnice roku
                                            Živý vstup redaktora Josefa Kvasničky.
                                            37:22
                                            Berlínské pátrání po stopách českých uprchlíků
                                              Vědci z Humboldtovy univerzity s pomocí moderních technologií poprvé zkoumají historické dokumenty a odhalují vývoj komunity založené českými protestanty z 18. století.
                                              39:47
                                              Ocenění za dabing
                                                V Přelouči se rozdávají Ceny Františka Filipovského za nejlepší dabing. Mezi ženami zvítězila Ivana Vaňková za roli Mary Poppins ve stejnojmenném muzikálu, mezi muži uspěl Lumír Olšovský coby kominík z téhož snímku.
                                                40:27
                                                Český vynález pro chytré oblečení
                                                  Nebývale odolná vodivá nit, která umožňuje vyšívat elektroniku přímo do oblečení. Inovace vědců ze Západočeské univerzity a podniku VÚB v Ústí nad Orlicí. Nová nit může výrazně zlevnit výrobu tzv. chytrého textilu.
                                                  42:07
                                                  Obecní sušárna ovoce
                                                    Zavařit, vylisovat, vypálit. Kvůli letošní enormní úrodě lidé řeší, co s ovocem. Třeba ve Zlínském kraji existuje ale taky řada obecních sušíren. Třeba v Rudimově suší už třetí týden.
                                                    Přehrát celé video
                                                    Stopáž45 minut
                                                    Další díl
                                                    16. září 2018

                                                    Přehled dílů

                                                    Stopáž56 minut

                                                    18. dubna

                                                    Headlines — Akutní péče v ČR — Snížení poštu akutních lůžek — Průměrná délka hospitalixace — Dostupnost zdravotní péče — Výsledky summitu EU — Situace na Blízkém východě — Zdražování pohonných hmot — Migrační politika EU — Kritika migračního zákona v Británii — Protesty v Gruzii — Herec Hofmann dabuje sám sebe — Novinky v Portálu občana — Následky povodní v Dubaji — Úspory díky fotovoltaice a tepelným čerpadlům — Tendr na automatizované soupravy metra — Zastávky na znamení v Praze — Po teplém počasí přišlo ochlazení — Výhled na další dny — Vliv prudkých změn počasí na zdraví — Žatec je historickým mstem roku — Policejní cvičení před hokejovým šampionátem — Koncert v Teplicích — Hlasování o pomoci Ukrajině a Izraeli v USA — Slovenská veřejnost přispívá na nákup munice pro Ukrajinu — Zadržení Rusů podezřelých ze sabotáže — Problémy společnosti Kovosvit — Zákon o lobbingu — Zájem o startovací byty v Pardubicích — Trest za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích — Vítězný snímek World Press Photo — Připomínka českých vězňů z Buchenwaldu — Zborcení fasády historické burzy v Kodani — Oprava silnice u Bečova nad Teplou — Vyhlášení cen Magnesia litera

                                                    18. 4. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž56 minut

                                                    18. dubna

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    18. 4. 2024 na ČT24
                                                    Stopáž54 minut

                                                    17. dubna

                                                    Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci StarDance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Obezita v Česku — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej Hanáckých kasáren — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                    17. 4. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž54 minut

                                                    17. dubna

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    17. 4. 2024 na ČT24
                                                    Stopáž55 minut

                                                    16. dubna

                                                    Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                    16. 4. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž55 minut

                                                    16. dubna

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    16. 4. 2024 na ČT24
                                                    Stopáž55 minut

                                                    15. dubna

                                                    Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                    15. 4. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž55 minut

                                                    15. dubna

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    15. 4. 2024 na ČT24
                                                    Stopáž49 minut

                                                    14. dubna

                                                    Krize na Blízkém východě — Íránský útok na Izrael — Eskalace napětí — Reakce z Blízkého východu a USA — Situace Čechů v Izraeli — Íránský útok odsoudili i čeští politici — Reakce premiéra Fialy — Petr Fiala na cestě do USA — Program cesty — Očekávání od návštěvy premiéra v USA — Fialova návštěva v Bílém domě — Vrácené peníze za léky — Ochranný limit na doplatky za léky — ANO a SPD — Volební model — Dva muže zranil na Slovensku medvěd — Nadprůměrně teplý víkend — Počasí a úspory na vytápění — Agresivita a fyzické napadání na ulicích — Agresivní chování — Výtržnictví — Agresivita v nemocnicích — Základní sleva na poplatníka — Útoky na Ukrajině — Mezinárodní legie na Ukrajině — Jarní potravinová sbírka — Candáti v Lipně bojují o přežití — Etický kodex ve sportu — Muzeum ve Studenci na Třebíčsku — Digitalizované sbírky Národní knihovny

                                                    14. 4. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž49 minut

                                                    14. dubna

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    14. 4. 2024 na ČT24

                                                    Události na sociálních sítích

                                                    Napište nám