44 minut

28. září 2017

Obsah dílu

Den české státnosti — Národní svatováclavská pouť — Palladium země české — Svátek Den české státnosti — Jednání o brexitu — Problémy na světových letištích — Problém s rezidenčními místy pro praktiky — Kontroly obchodů 28. září — Rozpuštění parlamentu v Japonsku — Summit EU v Tallinnu — Výbuch kyslíkové lahve v Brně — Smrtící metanol v detektivním filmu — Portoriko po ničivém hurikánu — Rozloučení s hercem Janem Třískou — Těžaři na Mostecku farmaří — Skautští vodáci v Praze — Městská doprava na stlačený plyn — Další vyvlečení z letadla — Problémy s dotacemi na sportoviště — Vyděrači hrozí otrávením potravin — Oprava sochy sv. Václava — Opravy památek — Varhany pro Svatovítskou katedrálu — Útok na civilisty v Sýrii — Soud v kauze Opencard — 110 let Divadla Antonína Dvořáka — Vyšetřování ruského vlivu na americké volby — Zemřel Hugh Hefner — Virtuální realita pomáha v psychologii

Části dílu

00:35
Den české státnosti
    Dnešek, 28. září, je Dnem české státnosti. Tisíce lidí si to - a také svatého Václava coby patrona Čech a Moravy - přišly a přijely připomenout do Staré Boleslavi, kde téměř zaplnily Mariánské náměstí.
    01:20
    Národní svatováclavská pouť
      Národní svatováclavská pouť se v novodobé podobě konala popatnácté. Stará Boleslav je tradičním cílem - zřejmě v roce 935 tam byl zavražděn kníže Václav. Začátkem cesty je ovšem pražská Svatovítská katedrála.
      03:21
      Palladium země české
        Detailnější pohled na Palladium země české. Jde o poměrně malý kovový reliéf. Ulit má být z takzvané korintské mědi – tedy směsi zlata, stříbra a dalších kovů.
        04:05
        Svátek Den české státnosti
          Osmadvacátého září si jako Den české státnosti připomínáme od roku 2000. Tehdy návrh prošel parlamentem - mimochodem spolu se sedmnáctým listopadem. Původně měl být oficiální název zářijového svátku spojen se svatým Václavem.
          04:45
          Jednání o brexitu
            Živý vstup zpravodaje Bohumila Vostala.
            07:33
            Problémy na světových letištích
              Největší světová letiště dnes zaznamenala nečekané problémy. Krátký výpadek počítačů způsobil značná zpoždění, zmatek i dlouhé fronty. Výpadek programu určeného ke koordinaci odbavení ovlivnil provoz v řadě tranzitních uzlů.
              08:31
              Problém s rezidenčními místy pro praktiky
                Musejí mít praxi, ale hůř se k ní dostanou. Obor praktického lékařství teď čelí novým potížím. Od července platí zákon, který fakticky znemožnil mladým doktorům, aby se včas přihlásili o dotace.
                10:36
                Kontroly obchodů 28. září
                  Celkem 3 otevřené supermarkety odhalila při dnešních kontrolách České obchodní inspekce. 28. září přitom patří k sedmi dnům v roce, kdy má mít většina obchodů zavřeno.
                  12:36
                  Rozpuštění parlamentu v Japonsku
                    Japonský premiér rozpustil dolní komoru parlamentu. Zemi čekají 22. října předčasné volby. Premiér Šinzó Abe si od nich slibuje nový mandát pro svoji Liberálně demokratickou stranu hlavně kvůli napětí na Korejském poloostrově.
                    13:00
                    Summit EU v Tallinnu
                      Živý vstup zpravodaje Miroslava Karase.
                      16:00
                      Výbuch kyslíkové lahve v Brně
                        Exploze kyslíkové lahve dnes odpoledne otřásla Masarykovou univerzitou v Brně. Výbuch na nádvoří rektorátu zranil dva muže. Oba převezla záchranná služba do nemocnice.
                        16:48
                        Smrtící metanol v detektivním filmu
                          Na Zlínsku znovu ožívá metanolová kauza. Česká televize tam o ní natáčí dvoudílný film. Odhalí osudy pachatelů, obětí i vyšetřovatelů největšího případu české kriminalistiky.
                          19:21
                          Portoriko po ničivém hurikánu
                            Americký prezident Donald Trump dočasně otevřel zahraničním lodím přístavy v Portoriku. Chce tím urychlit dodávky surovin na ostrov, který před týdnem zasáhl hurikán Maria.
                            21:10
                            Rozloučení s hercem Janem Třískou
                              Poslední rozloučení s Janem Třískou bude šestého října v Národním divadle. Herec zemřel v pondělí na následky zranění po pádu z Karlova mostu. Bylo mu osmdesát let.
                              21:28
                              Těžaři na Mostecku farmaří
                                Těžaři na Mostecku se pustili do farmaření. Kolem lomů Vršany a ČSA se starají zhruba o 400 hektarů zemědělské půdy. Přibližně půlku tvoří louky. S udržováním pomáhají i krávy.
                                23:13
                                Skautští vodáci v Praze
                                  Přes tisíc posádek přijelo na pozvání vodních skautů do Prahy, kde měli zdolat tři vltavské jezy. Někteří závodili v různých kategoriích podle věku, jiní zvolili rekreační plavbu.
                                  23:30
                                  Městská doprava na stlačený plyn
                                    Počet autobusů, jezdících v Česku na stlačený plyn, překročil tisícovku. Do hromadné dopravy se je snaží zařazovat stále víc měst. Poslední státní podpora vozů na alternativní pohon rozdělila skoro tři miliardy.
                                    25:16
                                    Další vyvlečení z letadla
                                      Další pasažér vyvedený z letadla, jehož případ budí pozornost na internetu. Tentokrát jde o americké aerolinky Southwest. Když jedna z cestujících zjistila, že na palubě jsou také dva psi, chtěla, aby letadlo opustili.
                                      25:42
                                      Problémy s dotacemi na sportoviště
                                        Sportoviště bez dotací, ale s příslibem jejich obnovení. Ministerstvo školství by mělo v pondělí vyhlásit podmínky, za nichž pošle peníze na jejich provoz a údržbu. Původní program zrušilo.
                                        27:27
                                        Vyděrači hrozí otrávením potravin
                                          Neznámý muž hrozí v Německu otrávením potravin v obchodech a požaduje miliony eur. Policii v e-mailu napsal, že jedovatou látku přidal začátkem září na jihu země do různých produktů.
                                          28:42
                                          Oprava sochy sv. Václava
                                            Jiný pohled na Svatého Václava, kterého si dnes připomínáme. Přesně řečeno na jeho sochu na pražském Václavském náměstí. Tamní dílo teď restaurátoři zkoumají pomocí speciální sondy.
                                            31:02
                                            Opravy památek
                                              Socha svatého Václava není jedinou památkou, která teď prochází obnovou - revitalizuje se i jedno z nejdůležitějších míst svatováclavského kultu - areál ve Staré Boleslavi.
                                              32:09
                                              Varhany pro Svatovítskou katedrálu
                                                Živo je i v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Konkrétně na hlavním kůru nad vchodem do katedrály, kde za dva roky mají stát nové varhany. Na ty čeká svatý Vít od svého dokončení v roce 1929.
                                                34:56
                                                Útok na civilisty v Sýrii
                                                  Rusko odmítá, že by jeho letadla zabila v Sýrii tento týden nejméně 150 civilistů. Mířila prý jen na teroristy a jejich základny.
                                                  35:29
                                                  Soud v kauze Opencard
                                                    Někdejší pražští radní včetně dvou bývalých primátorů Bohuslava Svobody a Tomáše Hudečka sepisují odvolání proti podmíněným trestům v kauze Opencard - déle než rok po vyhlášení rozsudku.
                                                    37:31
                                                    110 let Divadla Antonína Dvořáka
                                                      Divadlo Antonína Dvořáka v Ostravě slaví 110 let od svého založení. Herci a tanečníci k této příležitosti připravili představení, ve kterém divákům připomínají historii ostravské scény.
                                                      38:13
                                                      Vyšetřování ruského vlivu na americké volby
                                                        Zástupci internetové sítě Twitter dnes jednají s americkými zákonodárci o tom, do jaké míry mohly stovky účtů napojených na Rusko ovlivnit loňské prezidentské volby.
                                                        40:36
                                                        Zemřel Hugh Hefner
                                                          Zemřel zakladatel pánského časopisu Playboy - Hugh Hefner. Bylo mu 91 let. Jeho magazín přispěl k tomu, že se nahota stala součástí mainstreamových médií. Feministky ho ale kritizovaly za to, že ženy degraduje na sexuální objekty.
                                                          40:58
                                                          Virtuální realita pomáha v psychologii
                                                            Virtuální realita jako způsob jak se zbavit strachu z výšek, pavouků nebo ze stísněných prostor. Novou metodu začínají při léčbě fóbií používat čeští psychologové. Klientům simulují zdroj strachu až do chvíle, kdy se jim úzkost podaří zvládat.
                                                            Přehrát celé video
                                                            Stopáž48 minut
                                                            Další díl
                                                            29. září 2017

                                                            Přehled dílů

                                                            Stopáž54 minut

                                                            18. března

                                                            Headlines — Šíření černého kašle — Opatření proti šíření černého kašle — Případy černého kašle — Oficiální výsledky voleb v Rusku — Útok ozbrojenců v Nigérii — Ceny v zemědělství — Zdravotní stav bývalého prezidenta Zemana — Boje v Pásmu Gazy — Inflace v EU — Návštěva slovenské prezidentky v ČR — Daň z mimořádných zisků — Finanční pomoc EU Ukrajině — Zemřel Miloš Velemínský — Přípravy na hokejové mistrovství světa — Medvědi na Slovensku — Divoké šelmy v Evropě — Divoká zvířata v ČR — Výplácení vkladů zkrachovalé Sberbank — Napadení dívky policistou — Jednání vedení odborů — Pomník dětských obětí války v Lidicích — Souzení válečných zločinů spáchaných na Ukrajině — Požáry v Číně — Nebezpečná situace na železnici — Oprava vysokotlakého plynovodu v Plzni — Odstávka lanovky na Sněžku — Předvolební kampaň v USA — Zemřel astronaut Thomas Stafford — Problémy s bezbariérovostí — Záchrana aleje v Táboře — Nový seriál ČT Ratoletsti

                                                            18. 3. 2024 na ČT1
                                                            Stopáž54 minut

                                                            18. března

                                                            Znakový jazyk a skryté titulky

                                                            18. 3. 2024 na ČT24
                                                            Stopáž49 minut

                                                            17. března

                                                            Volby v Rusku — Protesty proti ruským volbám — Prezident Putin — Prezidentské volby v Rusku — Protesty v Česku — Hlasování v Ruské federaci — Zdravotní stav Miloše Zemana — Žaloby kvůli soudcovským platům — Protesty zemědělců — Pohledávky zkrachovalé Sberbank — Kontroly hraček na českém trhu — Emmanuel Macron o Ukrajině — Stav nouze na Islandu — Útok na Rafáh — Aneta Langerová 20 let na scéně — Mimořádná schůze poslanců — Medvěd v ulicích slovenského Liptovského Mikuláše — Očekávané snížení základní úrokové sazby — Nehoda u Sdlice — Ranní teploty pod bodem mrazu — Vozový parku v Česku — Stárnutí vozového parku — Auta v Česku — Češi a elektrická auta — Očkování proti černému kašli — Má vlast v libereckém Šaldově divadle — První památky se otevírají návštěvníkům — Jaderná elektrárna Temelín — Demografická krize v Polsku — Den sv. Patrika — Plavební komora na pražském Smíchově — Prodej areálu Zelená Hora — Záchrana starých loutek

                                                            17. 3. 2024 na ČT1
                                                            Stopáž49 minut

                                                            17. března

                                                            Znakový jazyk a skryté titulky

                                                            17. 3. 2024 na ČT24
                                                            Stopáž48 minut

                                                            16. března

                                                            Jednotné inkasní místo — Systém odvodů v ČR — Daňové příjmy v r. 2023 — Exploze v Rusku — Volby v Rusku — Měření emisí přímo na silnicích — Zdravotní stav Miloše Zemana — Humanitární pomoc pro Gazu — Tresty pro aktivisty — Kácení ovocných sadů — Jaderné bloky — Unikátní technologie tavení skla — Zranění Češi na Ukrajině — Konfiskace ruského majetku — Smrtelná nehoda v Nízkých Tatrách — Zvýšení odletových tax na Letišti Václava Havla — Peníze z EU pro české kraje — Návrat zubrů na Lipensko — Finálový večer Peče celá země — Suroviny spotřebované při natáčení — Výhody domácího pečení — Vzpomínka na oběti v Mariupolu — Ruská diaspora v Srbsku — Síť špionážních satelitů — Měsíc do přijímacích zkoušek — Oprava podlahy nádraží — Data pro policii z aplikace Záchranka — Zákon o kybernetické bezpečnosti — Protesty proti rozšiřování Gigafactory v Německu — Tisíce kvetoucích sněženek a bledulí — 30 let QR kódu — Opera o Boženě Němcové

                                                            16. 3. 2024 na ČT1
                                                            Stopáž48 minut

                                                            16. března

                                                            Znakový jazyk a skryté titulky

                                                            16. 3. 2024 na ČT24
                                                            Stopáž54 minut

                                                            15. března

                                                            Bývalý prezident Miloš Zeman absolvoval náhlou operaci — Miloš Zeman ve vážném stavu v nemocnici — Zdravotní stav Miloše Zemana — Miloš Zeman v motolské nemocnici — Prezidentské volby v Rusku — Volby Rusů v Česku — Návrhy prorůstových opatření — Průmyslová produkce — Přípravy důchodové reformy — Protest proti vládě Roberta Fica — Zájem Čechů o dovolené a cestování — Pomoc pro Gazu — Návštěva na zabití v Divadle Kalich — Počty případů černého kašle — Průměrný hrubý plat ve školství — Požár panelového domu v ulici 17. listopadu v Chomutově — Začátek plavební sezony — 85. výročí okupace Československa — Rozdělení a podrobení Československa — Vzpomínky pamětníků — Cesta Emila Háchy do Berlína — Ruský útok na Oděsu — Francouzský prezident o válce na Ukrajině — Evropská komise o zemědělcích — Pyly v ovzduší o měsíc dřív — Petr Pavel v Sasku — Poškozování vlaků — Invaze včelího roje — Zájem o vzdělávaní v zahraničí — Kroky vůči Podnikatelské družstevní záložně — Studentská stávka za klima — Soud o Vítkův Hrádek — Lázeňská sezóna v Luhačovicích

                                                            15. 3. 2024 na ČT1
                                                            Stopáž54 minut

                                                            15. března

                                                            Znakový jazyk a skryté titulky

                                                            15. 3. 2024 na ČT24
                                                            Stopáž55 minut

                                                            14. března

                                                            Dostupnost bydlení — Oživení trhu s hypotékami — Sazby hypoték — Chystané změny v RTVS na Slovensku — Šíření nebezpečných nemocí — Pražský primátor na veřejnosti s černým kašlem — Rozpočtové určení daní — Bývalý prezident Zeman v nemocnici — Stížnost kvůli zneužívání nezletilé — Ministrova stížnost v kauze zneužívané dívky — Bezpečnost ve světě — Čtvrtletí vlády premiéra Tuska — Chystaný protest zemědělců — Údržba pražských soch — Volební model Median — Zahraniční obchod ČR — Kauza opilého policisty — Úklid nedopalků z ulic — Ceny pohonných hmot — Předpověď počasí na další dny — Změny u zubních výplní — Počet zubních lékařů v ČR — Nedodstatek zubařů na Pardubicku — Soudní výslechy na dálku — Humanitární ostrovy v Pásmu Gazy — Budoucnost sociální sítě TikTok v USA — Filipínský prezident v Praze — Hazard v roce 2023 — Tendr na novou servisní loď v Praze — Střelba v Brdech — Test rakety Starship — Policejní dohled nad zápasem Evropské ligy — Nemoci ledvin a jejich léčba — Nominant do čela Národního bezpečnostního úřadu — Nominace na ceny Magnesia Litera — Výročí první cesty Wintonova vlaku — Charitativní koncert Zpíváme pro tebe

                                                            14. 3. 2024 na ČT1
                                                            Stopáž55 minut

                                                            14. března

                                                            Znakový jazyk a skryté titulky

                                                            14. 3. 2024 na ČT24

                                                            Události na sociálních sítích

                                                            Napište nám