45 minut

31. ledna 2016

Obsah dílu

Vláda v poločase — Krize v Sýrii — Americké primárky — Svary potrubí v Temelíně — Česká pomoc na hotspotech — Značení původu potravin — Nové dálniční kupony — Oprava afghánských vrtulníků — Co s Leninovým mauzoleem — Domácí výuka školáků — Prodej státních budov — Dopady hormonální antikoncepce — Lednové smrtelné nehody — Konec nebezpečných semaforů pro cyklisty — Černí pasažéři v MHD — Povinná kontrola kotlů — Pacienti vs. nemocnice — Jak zkontrolovat svého lékaře — Pohřešované děti migrantů — 60 let české egyptologie — Aktivní život i po ochrnutí — Zemřel Ladislav Helge — Aj Wej-wejův Zodiak v Praze

Části dílu

00:32
Vláda v poločase
    Tento týden vláda vstoupila do druhé poloviny funkčního období – tedy pokud doslouží celý čtyřletý mandát, což se od prvních voleb v samostatném Česku v roce 1996 povedlo pouze Zemanově vládě.
    04:34
    Krize v Sýrii
      Více než šedesát lidí zabily v šíitské čtvrti Damašku bomby sebevrahů. Přes sto lidí zranily. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.
      05:00
      Americké primárky
        V americké Iowě zítra začne volební rok, který vyvrcholí výběrem nového prezidenta v listopadu. V primárkách, kterým se v tomto státě přesnějí říká „shromáždění“, budou demokraté a republikáni vybírat svého kandidáta na nejvyšší úřad.
        07:27
        Svary potrubí v Temelíně
          Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové docházelo k manipulaci s rentgenovými snímky svarů na potrubí i v Jaderné elektrárně Temelín. Řekla to v Otázkách Václava Moravce.
          08:26
          Česká pomoc na hotspotech
            Jedenáct českých policistů právě dnes odletělo na ostrov Kos. Posílí tam operace agentury Frontex. Mají pomáhat na takzvaných hotspotech – místech, kde se registrují běženci.
            11:15
            Značení původu potravin
              Seznam pěti nejčastějších zemí, odkud supermarket bere potraviny, visí podle ministra zemědělství Mariana Jurečky na dveřích obchodu úplně zbytečně. Řekl to dnes Václavu Moravcovi v polední diskusi.
              13:31
              Nové dálniční kupony
                Živý vstup redaktora Michala Cagaly
                15:08
                Oprava afghánských vrtulníků
                  Státní podnik LOM Praha chce opravovat desítky dopravních a bitevních vrtulníků afghánské národní armády. Soutěž na jejich servis vypsala Agentura pro podporu a nákupy Severoatlantické aliance.
                  17:24
                  Co s Leninovým mauzoleem
                    Moskva řeší, co udělat s Leninovým mauzoleem na Rudém náměstí. Na adresu bolševického vůdce se kriticky vyjádřil prezident Putin a už se znovu začíná mluvit o přemístění Leninova těla do obyčejného hrobu.
                    20:07
                    Domácí výuka školáků
                      Domácí vzdělávání dětí na druhém stupni bude dál pokračovat jen jako experiment. Ministerstvo školství stále nechce, aby ho povolil školský zákon.
                      22:25
                      Prodej státních budov
                        Stát bude letos zřejmě ve větším počtu prodávat nepotřebné budovy. Ředitelka státního majetkového úřadu Kateřina Arajmu to uvedla v Otázkách Václava Moravce. Pro letošek počítá s příjmy kolem dvou a půl miliardy korun.
                        23:00
                        Dopady hormonální antikoncepce
                          Hormonální antikoncepce v Česku ztrácí na oblibě. I tak ji bere víc než polovina dívek a žen ve věku patnácti až devětačtyřiceti let. Její uvážlivější nasazování má podle lékařů pozitivní dopady.
                          24:55
                          Lednové smrtelné nehody
                            V lednu zemřelo na českých silnicích dosud 28 lidí – pokud se číslo do půlnoci nezvýší, pak půjde o nejpříznivější lednovou bilanci za poslední čtvrtstoletí. Ještě méně obětí od roku 1990 má už jenom předloňský únor.
                            25:15
                            Konec nebezpečných semaforů pro cyklisty
                              Po letech by z křižovatek konečně měly zmizet nebezpečné semafory pro cyklisty. Od ledna to nařizuje nová vyhláška o pravidlech silničního provozu. Původní úpravu odborníci roky kritizovali, cyklisty mátla a zavinila řadu nehod.
                              26:52
                              Černí pasažéři v MHD
                                Revizoři pražského dopravního podniku loni chytili skoro 300 tisíc cestujících, kteří za jízdu nezaplatili. V Liberci to bylo asi 20 tisíc lidí a třeba v Hradci Králové jen něco přes tři tisíce.
                                27:10
                                Povinná kontrola kotlů
                                  Nová povinnost, o které každý neví. Majitelé kotlů na tuhá paliva si je musejí nechat zkontrolovat. Čas mají do konce roku. Zájem je zatím minimální – navíc prohlídky teprve začínají.
                                  29:18
                                  Pacienti vs. nemocnice
                                    Pacienti se už tolik nebojí soudit se s nemocnicemi, pokud mají pocit, že je poškodil chybný postup ošetřujících lékařů. Oslovené advokátní kanceláře odhadují, že v tomto typu sporů mají zhruba o třetinu víc klientů než dříve.
                                    33:12
                                    Jak zkontrolovat svého lékaře
                                      Stejně jako přibývá těch, kteří se soudí se zdravotnickými zařízeními, přibývá i pacientů, kteří kontrolují jakou zdravotní péči a v jaké hodnotě za ně pojišťovna proplácí.
                                      36:10
                                      Pohřešované děti migrantů
                                        36:32
                                        60 let české egyptologie
                                          Úspěchy 60 let české egyptologie oslaví svým rozsahem zcela mimořádná výstava. Do Káhiry ji přijel podpořit ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.
                                          38:47
                                          Aktivní život i po ochrnutí
                                            40:38
                                            Zemřel Ladislav Helge
                                              41:01
                                              Aj Wej-wejův Zodiak v Praze
                                                Zvěrokruh Aj Wej-weje ode dneška stojí před pražským Veletržním palácem. Česko tak patří mezi šest zemí, které dílo čínského výtvarníka a známého odpůrce tamního komunistického režimu vystavily.
                                                Přehrát celé video
                                                Stopáž49 minut
                                                Další díl
                                                1. února 2016

                                                Přehled dílů

                                                Stopáž54 minut

                                                19. dubna

                                                19. 4. 2024 na ČT1
                                                Stopáž54 minut

                                                19. dubna

                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                19. 4. 2024 na ČT24
                                                Stopáž56 minut

                                                18. dubna

                                                Akutní péče v ČR — Snížení poštu akutních lůžek — Průměrná délka hospitalizace — Dostupnost zdravotní péče — Výsledky summitu EU — Situace na Blízkém východě — Zdražování pohonných hmot — Migrační politika EU — Kritika migračního zákona v Británii — Protesty v Gruzii — Herec Hofmann dabuje sám sebe — Novinky v Portálu občana — Následky povodní v Dubaji — Úspory díky fotovoltaice a tepelným čerpadlům — Tendr na automatizované soupravy metra — Zastávky na znamení v Praze — Po teplém počasí přišlo ochlazení — Výhled na další dny — Vliv prudkých změn počasí na zdraví — Žatec je historickým městem roku — Policejní cvičení před hokejovým šampionátem — Koncert v Teplicích — Hlasování o pomoci Ukrajině a Izraeli v USA — Slovenská veřejnost přispívá na nákup munice pro Ukrajinu — Zadržení Rusů podezřelých ze sabotáže — Problémy společnosti Kovosvit — Zákon o lobbingu — Zájem o startovací byty v Pardubicích — Trest za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích — Vítězný snímek World Press Photo — Připomínka českých vězňů z Buchenwaldu — Zborcení fasády historické burzy v Kodani — Oprava silnice u Bečova nad Teplou — Vyhlášení cen Magnesia Litera

                                                18. 4. 2024 na ČT1
                                                Stopáž56 minut

                                                18. dubna

                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                18. 4. 2024 na ČT24
                                                Stopáž54 minut

                                                17. dubna

                                                Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci StarDance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Obezita v Česku — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej Hanáckých kasáren — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                17. 4. 2024 na ČT1
                                                Stopáž54 minut

                                                17. dubna

                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                17. 4. 2024 na ČT24
                                                Stopáž55 minut

                                                16. dubna

                                                Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                16. 4. 2024 na ČT1
                                                Stopáž55 minut

                                                16. dubna

                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                16. 4. 2024 na ČT24
                                                Stopáž55 minut

                                                15. dubna

                                                Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                15. 4. 2024 na ČT1
                                                Stopáž55 minut

                                                15. dubna

                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                15. 4. 2024 na ČT24

                                                Události na sociálních sítích

                                                Napište nám