29 minut

20. října 2013

Obsah dílu

Francouzská Polynésie: Gauguin — Malajsie: Melaka — Švýcarsko: Engelberg — Čína: Hong Kong

Části dílu

01:05
Gauguin
    Objektiv se vydal po stopách slavného malíře Paula Gauguina. Celkem 10 let svého bouřlivého života strávil tento umělec v tehdejší Francouzské Oceánii. Poslední 3 roky žil na souostroví Markézy, které jsou doslova ztracené v Pacifiku. Gauguinovy obrazy jsou dnes ve většině světových galerií, ceny jeho děl se počítají v desítkách milionů dolarů. Ale trvalo to řadu let, než byl jeho umělecký přínos doceněn. Stejně neklidný a plný zvratů byl i jeho život.
    08:26
    Melaka
      Je prý bezkonkurenčně nejkrásnějším městem na celém Malajském poloostrově. Založili ho malajští hinduističtí králové, postupně mu ale vládli muslimští sultáni, po nich Portugalci, Holanďané a nakonec Britové. Proto je to dodnes úžasná architektonická skládačka. Místo, kde se cítí dobře muslimové, křesťané i hinduisté. Objektiv vás teď zve do Melaky – svého času jednoho z nejbohatších měst celého světa!
      13:15
      Engelberg
        Už jste někdy viděli anděly? My vás teď vezmeme na místo, kde na nějakého zcela určitě narazíte. Hora andělů – neboli Engelberg, ve středním Švýcarsku, je nejen střediskem zimních radovánek, ale také sídlo stále činného benediktinského kláštera. Coby výchozí bod pro dobývání hory Titlis nemá o návštěvníky nouzi ani v létě. Až na úplný vrchol, který leží ve výšce 3239 metrů, jezdí lanovka, takže nikdo nemusí šplhat pěšky. Ale na druhou stranu, chůze po horských stezkách, stranou od skupinových zájezdů zavede poutníka na zajímavá místa. Třeba do malé výrobny lahodných alpských sýrů.
        20:30
        Hong Kong
          A teď už míříme na místo, kde je více mrakodrapů než třeba v New Yorku. Ano, i to je jeden z typických znaků Hong Kongu – mrakodrapy jsou úplně všude. Je to město, které nikdy nespí. Neustále tu proudí davy lidí, auta, autobusy, taxiky nepřetržitě křižují ulice města. V následující reportáži můžete nasát tu pravou atmosféru velkoměsta. A jak jsem slibovala v úvodu, ochutnáme i místní speciality.
          27:03
          Soutěž
            Přehrát celé video
            Stopáž28 minut
            Další díl
            27. října 2013

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám