28 minut

17. března 2013

Obsah dílu

Francie: Provence — Zimbabwe: Velké Zimbabwe — Chorvatsko: Partyzáni

Části dílu

00:57
Provence
    Už jste někdy byli ve francouzské Provence? Pokud ne, Objektiv vás tam teď vezme. O tomo koutu světa se říká, že se tam můžete vracet pořád a pořád a stále tam nacházet něco nového, čeho jste si dříve nevšimli. Ostatně ani s Objektivem tam nemíříme poprvé. Provence je kraj prozářený teplým sluncem, kraj dobréh jídla a snad ještě lepšího vína. Prostě místo, které je k návratům jako stvořené. A to i navzdory tomu, že o něm byly popsány tuny papíru a natočeno nespočet filmů.
    09:24
    Velké Zimbabwe
      Mezi nejkrásnější země na jihu Afriky patří Zimbabwe. Pyšní se rozmanitou přírodou se spoustou zvěře i řekou Zambezi s přehradou Kariba a Viktoriinými vodopády. Nedaleko hranic s Mozambikem a Jihoafrickou republikou se nachází rozvaliny velkého Zimbabwe a právě tam vás teď Objektiv zavede. Těšit se můžete na prehistorickou architekturu. Dozvíte se ale třeba i to, jak asi vznikl název samotného Zimbabwe, i když ani dnes to vlastně není až tak úplně jasné. A jak zní opravdová vuvuzela.
      18:52
      Partyzáni
        Českým krajanům v Jugoslávii se už Objektiv věnoval několikrát, vzpománáte na výlet do Daruvaru? Málo se ale ví, že mezi krajany žije řada skutečných válečných hrdinů. Češi totiž za druhé světové války hromadně bojovali na straně jugoslávských partyzánů proti nacistům. Měli dokonce vlastní jednotku a odhaduje se, že odbojem prošlo na tři tisíce krajanů. Po jejich osudech a po tom, co po partyzánech zůstalo až dodnes pátrala Šárka Kuchtová a Tomáš Vlach.
        26:49
        Soutěž
          Přehrát celé video
          Stopáž29 minut
          Další díl
          24. března 2013

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám