26 minut

3. dubna 2011

Obsah dílu

Chorvatsko: Cres — Malta: Markýz de Piro — Švýcarsko: Val Müstair

Části dílu

00:57
Chorvatsko: Cres
    Chorvatský ostrov Cres nepatří alespoň mezi Čechy k nejvyhledávanějším destinacím. Důvodem bude možná i to, že za první republiky, v době, kdy u nás začínalo být cestování na Jadran populární, nepatřil tehdejší Jugoslávii. Mírové dohody Cres po první světové válce přisoudily Itálii, bez ohledu na to, že drtivou většinu tvořili Chorvaté. Po mnoha peripetiích je všechno jinak – tak, jak má být. Přesto se dají na ostrově stále najít místa nezasažená masivním turismem a my jsme právě tady objevili několik hezkých legend.
    08:21
    Malta: Markýz de Piro
      Míříme teď na Maltu. Do ostrovní země s nesmírně bohatou a dávnou historií, která překonává řadu superlativů. Na tradice si tady ale potrpí pořád. Což potvrdí i naše reportáž. Ačkoli jsou ostrovy parlamentní demokracií, má maltská šlechta stále nepřehlédnutelné postavení. Nakonec přeci jen stála u zrodu a rozvoje státu, který je dnes jedním z nejmladších a zároveň nejmenších členů Evropské unie.
      16:30
      Soutěž
        Otázka se týká Malty. Víte, kdy se tato ostrovní země stala členem EU?
        A)1968
        B)1998
        C)2008
        17:13
        Švýcarsko: Val Müstair
          O alpském údolí s poměrně krkolomným názvem Val Müstair u nás zatím moc slyšet není. Přitom má tenhle kout Švýcarska na kontě hned několik unikátů – klášter Svatého Jana, jediný národní park ve Švýcarsku, jedinou biosférickou rezervaci svého druhu na světě a narodil se tady aktuálně nejlepší běžkař světa, Dario Cologna. Víc už v reportáži Míši Hergetové.
          Přehrát celé video
          Stopáž25 minut
          Další díl
          10. dubna 2011

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám