26 minut

30. ledna 2011

Obsah dílu

Indie: Darjeeling — Sýrie: mrtvá města — Itálie: Muškátové víno

Části dílu

00:52
Indie: Darjeeling
    Začínáme v Indii a v poměrně krátké době už podruhé vás v Objektivu zveme na výlet na severovýchodní hranici země s Nepálem a Tibetem. Na vysokohorských plantážích ve svazovém státě Západní Bengálsko jsme na sklonku minulého roku zjišťovali, jak se rodí a vyrábí – podle mnohých jeden z nejlepších čajů na světě. Dnes se podíváme do městečka, které dalo tomuto slavnému nápoji jméno. Pitoreskní Dárdžílink leží v úctyhodné nadmořské výšce dvou tisíc metrů přímo pod hřebenem třetí nejvyšší hory světa.
    08:29
    Sýrie: mrtvá města
      Sýrie by se dala možná popsat jako jakési muzeum pod širým nebem. Ať se tady vydáte kamkoliv, vždycky máte co objevovat. Dnes vás pozveme na cestu ze severosyrského Aleppa do nepříliš vzdálené Hamy. Zde se mimo několika hradů rozkládá oblast tak zvaných „mrtvých měst“, která zažila ohromný rozkvět v období byzantské říše. Města byla z neznámých důvodů později opuštěna a tak se do dnešní doby zachovaly pouze jejich působivé ruiny; mnohé vypovídají o pomíjivosti světské slávy.
      15:33
      Soutěž
        A je tu pravidelná soutěž o předplatné časopisu Koktejl. Tady je otázka – zůstaneme v Sýrii. Víte, kolik přibližně sídel čítá komplex takzvaných mrtvých měst? Je to buď přibližně
        A) 600
        B) 800
        C) 1000
        16:23
        Itálie: Muškátové víno
          Piemonte – kraj na severu Itálie, který sluje skvělým vínem. Víno tu má dokonce takový symbolický a ekonomický význam, že se kdysi octlo v centru mezinárodního konfliktu s Rakouskem. Ten pak byl v polovině devatenáctého století jedním z nejdůležitějších impulsů ke sjednocení Apeninského poloostrova. Ale pryč od válek a politiky. Čeká nás, jak už bylo řečeno, víno, a abychom nehonili příliš zajíců nejednou, vezměme si jen takové moscato. Lucie Chvojková o něm zjistila první poslední a je tu, aby si s námi připila na zdraví jedním z nejlepších vín z kraje, kde by za dobrá víno klidně padli.
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          6. února 2011

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám